Gündem
  • 29.2.2016 14:48

AK Parti'nin elindeki Başkanlık anketi sonucu

AK Parti MKYK üyesi Burhan Kuzu, AK Parti'nin Başkanlık Sistemi'yle ilgili çalışmalarının detaylarını açıkladı.

Al Jazeera'ya konuşan Burhan Kuzu, olası bir Başkanlık Sistemi referandumunda alacakları desteğe ilişkin son anket sonuçlarını da açıkladı. Halkın Başkanlık Sistemi'ne karşı desteğinin yükseldiğini söyleyen Kuzu, "Bayağı güzel. Yüzde 56 – 57’lere çıktı. O iyi bir şey. Eskiden çok düşüktü. Millet zaman içerisinde anlıyor" dedi.

SERT SİYASETÇİLER BAŞKANLIK SİSTEMİNDE SEÇİLEMEZ

Kuzu, başkanlık sisteminde sert aktörlerin seçilemeyeceğini de söyledi. Türkiye’de başkanlık seçimini eski Cumhurbaşkanı Özal’ın sağ ya da sol versiyonunun kazanabileceğini savunan Kuzu’ya göre, AK Parti’nin 2012 yılındaki önerisinde ‘Başkan’ı acze düşürmeyecek tedbirler’ var.

Kuzu şunları söyledi:

"O, partideki Anayasa Komisyonu’nun olurunu almış bir metin. Rötuşlar olabilir. Biz onu inanarak yazdık. Ama eleştiri yapanlar derse ki, "Muhalefet olarak bizim de katkımız olur, bu metni gelin şöyle yapalım" gibi, tabii ki biz ona mutabakat adına kapımızı açarız.

Amerika’da başkanlık modelinde çok güçlü bir yürütme var ama asıl güçlü olan yasama. Oradan kanun, bütçe gelmezse başkan perişan olur. Böyle bir durumda ne yapabiliriz diye bulduğumuz bir formül. Kanun gelmezse, başkan da vaat ettiği reformları kanun gücünde kararname ile yapabilmeli diyoruz. Ama bu kararname, kanun yapıldığı anda düşecek bir kararname.

İkincisi; parlamento, özerk, hiçbir liderin baskı kuramadığı bir parlamento. Yürütmenin emrinde olan bir parlamento değil. Bu parlamento özerkliğini kötüye kullanır da, kanun, bütçe çıkarmaz iyice tıkarsa, başkana bir yetki veriliyor. "Ey başkan, sen gerektiği durumda bu parlamentoyu fesih et. Seçime git ama sen de gideceksin."

Tersinden bakalım. Bir başkan geldi, delinin biri. Bu sefer parlamento bu başkanı düşürebilmeli ama kendi de seçime gidecek. Bu kolay bir şey değil. Seçime gidersin, sonuçlarına katlanırsın. Gidip dönmemek var, gelip gitmemek var."

TÜRK TİPİ BAŞKANLIK MODELİ NEDİR NASIL İŞLEYECEK?

Kuzu Türk tipi başkanlık modeli nedir sorusuna ise şöyle yanıt verdi:

"Türk tipi model, pozitif bir metindir. Onu burada (Meclis’te) anlatırsın. Televizyonun konusu değil. Orada başkanlık modeli ne getirir, benim ekmeğimi, Türkiye’yi ne kadar büyütür, benim çocuğuma ne kadar istikbâl verir, koalisyon durumu, milli egemenlik ne olur, demokrasi, hukuk devleti nereye gider genel şeyler anlatıyoruz. Bu hüküm şöyle mi olsun böyle mi olsun, vatandaş için ikinci plandadır. Prensipte evvela başkanlık sistemine ‘he’ denir, detayı ayrıca yazılır."

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 15:58

İLGİLİ HABERLER