Gündem
  • 20.9.2019 21:15

AK Parti'nin yeni yargı reformu paketinde bakın neler var

AK Parti tarafından hazırlanan yargı ile ilgili düzenlemeleri içeren kanun teklifi taslağı, 15 kanunda değişiklik öngörüyor. Yeni yasama yılının ilk haftasında TBMM Başkanlığına sunulacak kanun teklifi, "yargının hızlandırılmasını" esas alacak, vatandaşları doğrudan ilgilendirecek düzenlemeleri içerecek.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, yargı reformuna ilişkin AK Parti tarafından hazırlanan paketlerin ilkine son şekli verildi.

Türkiye Barolar Birliği ve çeşitli sivil toplum kuruluşları ve akademisyenlerle yapılan görüşmeler, toplantılar ve değerlendirmelerin ardından şekillendirilen kanun teklifi taslağı, 15 kanunda değişiklik öngörüyor. Kanun teklifi taslağı, yargının hızlandırılmasını esas alacak.

Meclisin açıldığı hafta TBMM Başkanlığına sunulacak kanun teklifi, aynı hafta komisyona getirilecek. Teklifin komisyonda kabul edilmesi durumunda Ekim ayının ikinci haftasında Genel Kurula indirilmesi öngörülüyor.

Teklif, ceza davalarının hızlandırılması, ön ödeme müessesesi ile uzlaştırmanın kapsamının genişletilmesi, seri muhakeme usulünün getirilmesi, avukatların haklarının artırılması, avukatlık sınavının getirilmesi gibi konuları içeriyor. Teklifte idari yargıda Ses ve Görüntü Bilişim Sisteminin (SEGBİS) kullanılması da bulunacak. Ayrıca teklifte, 15 Temmuz'dan sonra pasaportlarına el konulan ve yargılaması sonucu beraat edenlere pasaportlarının geri verilmesine ilişkin düzenleme de yer alacak.

AK Parti tarafından bugün MHP'ye sunulan teklif taslağı, CHP ve İYİ Parti'ye de götürülecek.

HDP devre dışı bırakıldı

Yasa teklifi taslağını ilk olarak MHP'ye sunan AKP, gelecek hafta da CHP ve İYİ Parti'ye ileterek, görüşlerini alacak.

AKP'nin muhalefet partilerinin uzlaşmasıyla çıkarmayı planladığı yasa teklifi konusunda HDP ise devre dışı bırakıldı ve teklifin HDP'nin görüşüne sunulmaması kararlaştırıldı.

BBC Türkçe'nin AKP kaynaklarından edindiği bilgiye göre yasa teklifi, edindiği bilgiye göre yasa teklifinde şu düzenlemeler yer alıyor:

5 yılın altında hapis cezası alanlara, Yargıtay yolunu kapatan düzenleme değiştirilerek, 5 yılın altındakilerin de Yargıtay'a temyiz başvurusu yapmasının yolu açılıyor.

15 yılı dolduran avukatara, vize kolaylığı sağlayan yeşil pasaport verilmesi sağlanacak.

Arabuluculuk sisteminin kapsamı genişletilecek.

Avukatlık için sınav sistemi getiriliyor. Buna göre avukatlık için "hukuk mesleklerine giriş sınavı" düzenlenecek ve bu sınavda başarılı olanlar staja başlayabilecek. Düzenleme yetişirse, bu yıl hukuk fakültesine girenler, sınava girmek zorunda kalacak.

Yargının hızlandırılması için "seri muhakeme" sistemine ilişkin düzenleme yapılacak. Yargılamaların ne zaman sonuçlanacağına ilişkin başvuruculara süre verilecek.

İnfaz indirimi, sonraki pakette

TBMM'nin yaz tatiline girmeden önce hazırlanan taslak metinde yer alan ve kamuoyunda "af" olarak da nitelendirilen infaz indirimine ilişkin düzenleme yeni metinden çıkarıldı.

Adalet Bakanlığı'nın uzun süredir üzerinde çalıştığı düzenlemeyle, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Yasa'da yer alan "denetimli serbestlik" ile ilgili hükümlerde değişiklik yapılması düşünülüyor.

Cezaevlerindeki doluluğun azaltılması gerekçesiyle üzerinde çalışılan düzenleme, bazı suçlar istisna tutulmak kaydıyla,alınan cezaların infazında indirim öngörüyor.

Kulislere yansıyan bilgiye göre Adalet Bakanlığı, kapsamı henüz netleşmemekle birlikte, terör, kasten adam öldürme, çocuk istismarı, cinsel saldırı suçları gibi istisnalar hariç suçlardan hüküm giyenlerin cezaların infazında indirim üzerinde çalışıyor.

Yansıyan bilgiye göre istisna kapsamına alınan suiçlar dışında ceza alanlar için yüzde 50 oranında infaz indirimi seçeneği üzerinde duruluyor.

Buna göre yasayla istisna tutulacak suçlar dışındakiler, verilen cezanın yarısını cezaevinde tamamladıkları taktirde, "denetimli serbestlik"ten yararlanabilecek.

Güncellenme Tarihi : 21.9.2019 00:45

İLGİLİ HABERLER