Gündem
  • 28.8.2013 12:08

AK Parti'yi yüzde 34'e düşürdü!

Sonar'ın son seçim anketinden sonra Sözcü yazarı Uğur Dündar Gezici Araştırma şirketinin Ağustos ayındaki son genel ve yerel seçim anketini köşesinde paylaştı. AK Parti genel seçimlerde yüzde 41 rakamına gerilerken yerel seçim anketinde ise yüzde 34'ü gördü.

İŞTE DÜNDAR'IN KÖŞESİNDEKİ O ANKETLER

Gezici Araştırma Şirketi’nin ağustos ayı anketi, AKP’yi şoke edecek sonuçlar yansıttı. Anket, Başbakan Erdoğan’ın ısrarla “Oyumuz yüzde 50”nin üzerinde. Yaptırdığımız son kamuoyu yoklamasında oy oranımız yüzde 51 çıktı” şeklindeki açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını ortaya koyuyor. Gezici’nin araştırmasına göre, AKP’nin gerçek oyu, yandaş şirketlere yaptırılan anketlerle halkın beynine yerleştirilmek istenilen oranın 10 puan altında. Yani yüzde 41.2… İşte “Milletvekili Genel Seçimleri bugün yapılsa hangi partiye oy verirsiniz?” sorusuna halkın cevabı:

Tabloya bakıldığında AKP’nin oylarının bir bölümünün MHP ve CHP’ye kaydığı, BDP’nin genel seçimlerde baraj sorunu yaşamayacağı görülüyor. AKP’nin oy kayıplarının İç Anadolu, Akdeniz ve Marmara bölgelerinde daha fazla olduğu gözleniyor. Batı Karadeniz bölgesinde de ciddi oy kaymaları var.

AK PARTİ'YE OY VERİRİM DİYENLERİN ORANI %34

AKP’yi hayal kırıklığına uğratacak asıl rakamlar, yerel seçimlerle ilgili… Zira “Bu hafta bir yerel seçim yapılsa yani bu pazar sandığa gitseniz, oyunuzu kime, hangi partiye verirsiniz?” sorusuna “AKP’ye veririm” diyenlerin oranı yüzde 34’e kadar düşmüş durumda. Bu rakam da -böyle giderse- AKP’nin yerel seçimlerde büyük yenilgiye uğrayacağını gösteriyor.

Araştırma sonuçlarına göre yerel seçimlerde AKP’nin Akdeniz Bölgesi’nde büyükşehir belediyesi kazanması mümkün görünmüyor. Buna karşılık CHP’nin Marmara ve Batı Karadeniz oylarında ciddi artışlar olduğu dikkat çekiyor. MHP ise İç Anadolu ile Doğu Akdeniz’de oy oranlarını artırıyor. AKP kimlerden oy kaybediyor diye bakıldığında 8-27 yaş arası gençlerin büyük bölümünün MHP’ye kaydığı görülüyor. Anketteki önemli tespitlerden biri de AKP’ye oy veren kadınların yüzde 9’unun “Bir daha bu partiye oy vermeyeceğim” diyerek diğer partilere gidiyor olmaları… AKP’den kopan kadın oylarının büyük kısmını CHP alıyor. Kopan kadın oylarının geçiş sebebi sorulduğunda ise “Öncelikle yaşam tarzıma müdahale” cevabı alınıyor. Erkekler de ekonomik koşulların kötüleşmesi (vatandaş geçinemiyorum demekte) nedeniyle oy vermeyeceğini söylüyor. Diğer kopuş sebepleri ise Suriye-Türkiye gerginliği, PKK ve İmralı ile yapılan görüşmelerden duyulan rahatsızlıklar.
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 12:27

İLGİLİ HABERLER