Sağlık
  • 4.10.2008 02:00

AKCİĞER KANSERİNDE ÖMÜR UZATAN YÖNTEM...

Prof. Dr. Yalçın Karakoca, akciğer kanserinde yaşam süresini uzatan, solunum yollarını açan yöntem geliştirdi. Böylece solunum yolları tümörden temizlenip pıhtılar ortadan kalkacak...
Prof. Dr. Yalçın Karakoca, geliştirdiği ‘’Rezektör Balon’’ yöntemiyle akciğer kanseri hastalarının yaşam sürelerinin ortalama 24 aya çıktığını bildirdi.
ÖLÜM NEDENİ ZATÜRRE
Karakoca, akciğer kanserinde ölüm sebeplerinin yarıdan fazlasını zatürre ve solunum yetmezliğinin oluşturduğunu ifade etti. Karakoca, Türkiye’de akciğer kanseri olan bir kişinin yaşam süresinin tanı konulduktan sonra ortalama 6- 8 ay olduğunu dile getirerek, oysa Almanya ve Fransa gibi akciğer kanserinde daha ileri düzeyde tedaviler yapan merkezlerde bu sürenin 3 yıl olduğunu belirtti.
FARKIN NEDENİ
Aynı ilaç ve radyoterapi uygulanmasına rağmen yaşam süresindeki farkın tedavi mantığındaki hatadan kaynaklandığını öne süren Karakoca, Türkiye’de akciğer kanseri hastalarının zatürre sonucu hayatını kaybettiğini savunarak, ‘’Yöntemle hastaların yaşam sürelerinin ortalama 24 aya çıktığını gördük’’ dedi.
YURT DIŞINDA ÖDÜL ALDI
Prof. Dr. Karakoca, akciğer kanserine yakalanan hastaların yaşam kalitesini ve ömrünü uzatmak için geliştirdiği ‘’Rezektör Balon’’ yöntemiyle, Japonya’da 1300 araştırmacının katıldığı Dünya Bronkoloji Kongresi’nde ‘’Dünya Bronkoloji Ödülü’’nü kazandığını bildirdi.
NASIL UYGULANIYOR?
Prof Karakoca, ‘’Rezektör Balon yöntemiyle tümörün yerleştiği kanalın içini balonla açıyorsunuz. Eğer bu kanal açılmazsa yapılacak tedaviler zaten sonuç veremez. Akciğer kanserinde solunum yollarını tümörden temizleyen bu tekniğin yemek borusunda, idrar yollarında, bağırsaklarda, safra yollarında ve en önemlisi damarların içini tıkayan pıhtıların ve tıkaçların tedavisinde kullanılması halinde çok büyük başarılar getirebilecek’’ dedi.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:46

İLGİLİ HABERLER