Gündem
  • 6.3.2010 01:13

AKDAĞ: "ADALETTE, YARGIDA GEREKLİ REFORMU YAPACAĞIZ"

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sağlıkta, eğitimde, asayişte ciddi mesafeler alındığını ama adalette bunu söyleyemediklerini belirterek, "O zaman ne yapacağız. Adalette gerekli reformu yapacağız. Yargıda da gerekli reformu yapacağız" dedi.
Büyük Tokat Oteli'nde düzenlenen "Sağlıkta Dönüşüm Programı Tokat İl Değerlendirme" toplantısına katılan Bakan Akdağ, yaklaşık 3 saat süren programın ardından akşam yemeğine katıldı. Bu arada 26 Haziran Atatürk Kültür Sarayı'nda düzenlenen "Büyük Türkiye Buluşması" programı öncesinde TEKEL işçileri eylemlerine devam etti. Toplantıya alınmamalarına tepki gösteren TEKEL işçileri slogan atarak oturma eylemi yaptı. Bir TEKEL işçisinin kızı tepkisini haykırarak dile getirirken açıklamalarda bulunan Tek Gıda İş Sendikası Tokat Şubesi Başkanı Suat Karlıkaya, Tokat halkının davet edildiği programa alınmamalarına karşı çıkarak, "Sessizce toplantıda oturup konuşmanın yarısında kalkmayı düşündük. Biz TEKEL işçisi olarak nerede ne yapacağımızı biliyoruz. 78 gün Ankara'da eylem düzenledik bir çiçeği sapından koparmadık" diye konuştu.
TEKEL işçileri programın yapılacağı 26 Haziran Atatürk Kültür Sarayı önünde bekleyişlerini sürdürürken, Bakan Akdağ binanın arka giriş kapısından salona alındı. Tokat halkının yoğun ilgi gösterdiği programda AK Parti İl Başkanı Eyüp Eroğlu'nun konuşmasının ardından kürsüye gelen Bakan Akdağ, ayakta bir süre partililer tarafından alkışlandı. Konuşmasında açılım sürecine değinen Bakan Akdağ, "Biz bu vatanı dağa çıkmış 3-5 eşkıyanın bölemeyeceğini çok iyi biliyoruz. Onların bazı sebepleri bahane ederek çocuklarımızı gençlerimizi aldatmalarına yanlış yola götürmelerine sebep olan yanlış ortamdan da bu memleketi tamamen temizlemeye kararlıyız. Bu konuda ciddi adımlar attık. Siz şimdi bu salondan çıktıktan sonra bugün yarın çevrenizde demokratik açılımı, insani sürece, özgürlükleri genişletme sürecine, bu milli birlik ve beraberlik projesine karşı çıkanlara sorun. Senin reçeten, ilacın ne? Dikkat eden cevap alamayacaksınız. Suçlama dışında sadece suçluyorlar. Bunları çok net söylediğimiz halde onlar iftira
ediyorlar" dedi.
Bakan Akdağ, konuşmasında CHP Lideri Deniz Baykal'ı eleştirerek, "Kaç tane çete ile ilgili adalet bunların yakasına yapıştı. Ama gelin görün ki bir parti de, CHP ve onun sayın genel başkanı da bunların avukatlığına soyunuyor. Ortaya belgeler çıktı, bu belgelerin gerçekliği ortaya çıktı. Peki, dün bunlara karşı ciddi yalanlamalarda bulunanlar şimdi milletin karşısına çıkıp yüzüne nasıl bakacaklar? Millete bir özür borçlu değiller mi? Yani Sayın Deniz Baykal milletin karşına çıkıp ta "Ey milletim, yanlış yaptım. Bu avukatlık düşüncem temelden yanlışmış. Çetelerin avukatı olmak, milletin iradesini zorla zorbalıkla alt etmeye çalışanların avukatı olmak yılların siyasetçisine yakışmazmış. Sizden özür diliyorum" demesi gerekmez mi? Ben sizlerden şunu rica ediyorum. Bunlar karşınıza geldiğinde önce onlardan özür beklediğinizi söyleyin. Gerçekten bir özür borçlular" diye konuştu.

"ADALETTE, YARGIDA GEREKLİ REFORMU YAPACAĞIZ"
Bakan Akdağ, sağlık reformu yaptıklarını ifade ederek, "İşler sağlıkta epeyce düzeldi. Eğitim de öyle, asayişte de ciddi mesafeler aldık. Ama adalette bunu söyleyemiyoruz. O zaman ne yapacağız. Adalette gerekli reformu yapacağız. Yargıda da gerekli reformu yapacağız. Biz Türk milleti olarak yıllarca bir mahkemenin kapısında o mahkeme sonlansın diye beklemek istemiyoruz. Biz Türk milleti olarak bazı yüksek yargı organlarının geçmişte örneklerini yaşadık. Milletin iradesine pranga vuracak kararlar almasını istemiyoruz. Asıl olan milletin iradesidir. Anayasamızda yasamanın, yürütmenin, yargının bir birinden ayrı güçler olduğu yazılıdır. Böyle de olmalıdır. Bir demokratik ülkede. Peki, bugün yasamanın oluşmasında ve sürekliliğinde milletin iradesi hakim midir? Evet. Yürütme? Siz iktidarı oylarınızla bizden alamaz mısınız? Alabilir siniz. Bakın halkın iradesi, milletin iradesi yasamanın da, yürütmenin de üzerinde. Çünkü egemenlik kayıtsız şartsız, milletindir. Yargıya sıra gelince niye böyle olmasın. Yapacağımız
yargı reformu mutlaka halkın iradesini, milletin iradesini yargının da üzerinde tutacak bir irade olmalıdır. Bu çok önemli. Buna karşı çıkanlar var. İnşallah en yakın zamanda eğer gerekirse içinde yargı reformu da olan bir anayasa değişikliği paketi sizin huzurunuza gelecektir. Bu milletin en tabi hakkıdır. Birileri bu meclis anayasa değişikliği yapamaz öylemi? Darbelerden sonra yapılan kurucu meclisler anayasa değişikliği, yeni bir anayasa yazıp milletin önünde getirebilecekler. Milletin helal oyları ile iktidara gelenler veya milletin helal oyları ile meclise gelenler bir anayasa yazıp milletin önüne getiremeyecekler. Veya milletin önüne gelmesine gerek kalmayabilir. Mecliste onlar zaten milletin vekilidir. Anayasayı değiştiremeyecekler. Böyle demokrasi anlayışı olur mu?" şeklinde konuştu.
Bakan Akdağ, konuşmasının ardından vatandaşların sorularını yanıtladı. Daha sonra vatandaşlarla hatıra fotoğrafı çektiren Bakan Akdağ, partililerin yoğun ilgisinden uzun süre salondan ayrılmadı.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 09:55

İLGİLİ HABERLER