Gündem
  • 29.2.2016 10:01

Akdoğan: 'Dolmabahçe bir mutabakat değildir'

Türkiye Büyük Millet Meclis 2016 Bütçe Kanun Tasarısı görüşüldü. Başbakan Yardımcıları Tuğrul Türkeş ve Yalçın Akdoğan, Maliye Bakanı Naci Ağbal kendilerine ait kurumlarla ilgili sunum yaptılar ve milletvekillerinin sorularını cevapladılar.
Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, bilgiye daha hızlı erişiminin sağlanmasının, tekrar beri girişinin engellenmesinin, tüm kurumsal uygulamaların tek bir noktam yürütülmesini amaçlayan Bütünleşik Bilgi Sistemi'nin 2013 yılında hayata geçirildiğini söyleyerek, 2015 yılında olduğu gibi 2016 yılında yeni modüller eklenerek sistemin işlevselliğinin arttırılacağını söyledi. Türkeş, Atatürk Dil, Tarih Yüksek Kurumu 2015 yılı Bütünleşik Bilgi sistemi kapsamında Türk Dil Kurumu taraf ban daha geniş kitlelere hizmet verebilmesi amacıyla Android ve İOS sistemleri için mobil sözlük sistemini ekleneceğini ifade etti.
Türkeş burs faaliyetleri ile ilgili olarak, "2015 yılında 130 lisans, 93 yüksek lisans 89 doktora sonrası ve 7 doktora sonrası olmak üzere toplam 319 burs verilmiştir. 2016 yılında 130 lisans, 91 yüksek lisans, 41 doktora, 10 doktora sonrası araştırma bursu olmak 272 burs verilecektir" şeklinde konuştu.
Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Türkiye'nin bölgesinin istikrarsızlık, çatışma ile çalkalandığını belirterek, Türkiye'nin bölge insanının sevgisini kazandığını ifade etti.
Akdoğan, "Türkiye TİKA, Yurtdışı Türk'ler ve Akraba Toplulukları, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ve Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün çalışmalar sayesinde dünyanın birçok yerinden övgü, sevgiyle tepki almaktadır. Savaşlarla, zulümlerle, emperyalist duygularla hareket eden ülkeler kaşlım halklar tarafından eleştirilirken, Türkiye Cumhuriyeti'nin bayrağı umudun, vicdanın sembolü olarak görünüyor. Çünkü Türkiye özellikle son bir kaç yıldan bu yana ortaya koyduğu insani diplomasi ile dünyanın yegane delikanlı sesi olmuştur" ifadelerini kullandı.
Akdoğan, gelişmiş ülkelerin kalkınma yardımlarını azaltırken, Türkiye nerede bir mazlum varsa onunla ekmeğini paylaştığını kaydederek, "2003 yılında 85 milyon dolar resmi kalkınma yardımlarının 2014 yılında resmi kalkınma yardımları 3 milyar 591 milyon dolara ulaşmıştır. Eski kalkınma yardımının gayri safi milli hasılaya oranı binde bir iken, 2014 yılında binde 4'e ulaştı. En az gelişmiş ülkelere acılan yadım 1.5 milyar doları aştı. Bu rakamlara Türkiye gayri safi milli hasılaya oranla dünyada birinci, toplamda dünyada üçüncü oldu" dedi.
TİKA'nın ofis satısını 12'den 50'ye, proje saysısının 2 binlerden 18 binlerce çıkardıklarını belirten Akdoğan, "TİKA şu anda 150'den fazla ülkede faaliyet gösteriyor. Bu gelişme TİKA'nın bütçesine de yansıdı. 2002 yılında başlangıç ödeneği yaklaşık 22 milyon iken, 2015 yılında 221 milyon bütçeye ulaştık" şeklinde konuştu.
Maliye Bakanı Naci Ağbal, Türkiye ile Avrupa Birliği ülkeleri karşılaştırmasını yaparak, "Türkiye 2004 yılında kişi başına düşen milli geliri 5 bin 60 dolar, 2015 yılında 9 bin 300 dolar civarında. 1990-2002 Avrupa ve ABD ile kıyasla kişi başına milli gelirde gelişme gösterememiştir. 1990 yılında Avrupa Birliği ülkelerinde 100 olsun. Biz 34. 2002 yılında Avrupa ile Türkiye aradındaki makas yerinde saymış. 2002'ye Avrupa ülkelerinde kişi başına milli gelir 100 ise, Türkiye 35. 2014 Avrupa Birliği 100, Türkiye 53. Kişi başına milli gelirde oldukça yakınlaşmışız. Ülkelerin dönemsel olarak gelişmesine de bakmak lazım. Tek başına büyüme oranlarına bakmak yetmez. Bir ülkede kalkınmanın ileriye dönük taşıyan temel yapılar var; eğitim, sağlık, ulaştırma ve altyapı. Buralarda iyiseniz, ülke kalkınır. AK Parti hükümetleri döneminde kişi başına milli gelir veya büyümeye baktığımızda, aynı zamanda bütçe üzerinden kalkınmaya katkı sağlayacak harcamalar, yatırımlar yapılmış. 2002 yılında üniversite sayısı 76, şu anda 81 ilde 183 üniversite var. Siz gençliğinize yüksek öğretimde daha açık erişim imkanı veriyorsunuz. 294 bin yeni derslik yapmışız. Şu anda 55 havaalanı aktif olarak çalışıyor" ifadelerini kullandı.
Başbakan Yardımcıları Akdoğan, Türkeş ile Maliye Bakanı Ağbal sunumlarından sonra milletvekillerinin sorularını cevapladılar.
Akdoğan, Bulgaristan Türk'lerine ilişkin soruya, "Bulgaristan'daki soydaşlarımızla yakın ilişki içindeyiz. kişi içindeyiz. Hükümet olarak katkıda bulunuyoruz. Oradaki soydaşlarımız, vatandaşlarımızla iyi ilişkiler içindeyiz" ifadelerini kullandı.
Dolmabahçe mutabakatına ilişkin soruya Akdoğan, "Dolmabahçe, bir mutabakat değildir. Dolmabahçe'nin bir mutabakat olmadığını o günde söyledim. Herhangi bir şey imzalanmış değildir. Yasama ile ilgili olarak HDP milletvekillerimizle bir araya geldik. Silah bırakılmasıyla ilgili şahidi HDP milletvekilleri okumuşlardır. Cumhurbaşkanı'mız açıklama yapmıştır. Biz liderimizin ötesinde söz söylemeyi doğru bulmuyoruz" dedi.
Ağbal, zorunlu trafik sigortalılarına ilişkin soruya, bu konuda kanun düzenlemesi çalışmalarının devam ettiğini ifade etti.

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 15:59

İLGİLİ HABERLER