Gündem
  • 18.5.2013 02:12

Akillerden polise tepki

Gaziantep’ten Adıyaman’a gelen Akil İnsanlar Heyeti Güneydoğu Anadolu Grubu’nun Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) sosyal tesislerinde sivil toplum kuruluşlarıyla yapacağı toplantı öncesi polis sıkı güvenlik önlemi aldı. Olaşabilecek provokasyonlara ve olaylara karşı polis ekiplerinin sıkı güvenlik önlemi toplantının yapılacağı salonda da uygulanınca heyet üyeleri tepki gösterdi. Heyet üyelerinden Kezban Hatemi, “Lütfen emniyetteki arkadaşlar çekilsinler oradan yani. Nereye giriyoruz biz. Arkadaşlar resmi arkadaşları istemiyoruz” dedi.
Davetli listesinde olan kişilerin kimliklerini göstermelerinin ardından üzerlerinin aranmasına tepki gösteren Heyetin Başkanı Yılmaz Ensaroğlu da, üzeri aranarak giren davetlilere, “Aranan arkadaşlar içeri girmesin arkadaşlar durun. Biz davetlilerimizin aranarak içeri girmesini istemiyoruz. Türkiye’nin hiçbir yerinde böyle uygulama görmedik. Dışarıda öyle bekleyin, bende dışarıda bekliyorum heyet başkanı olarak. Bu sorunu Adıyaman polisi çözmüyorsa, bizim davet ettiğimiz insanların üstlerini arayarak içeri alacaklarsa biz o toplantıyı yapmayız hiç gereği yok” diye konuştu.
Daha sonra gazetecilerin tepkisini sorması üzerine polislere eleştirisini sürdüren Ensaroğlu, “İşte güvenlik adına alınan önlemler bazen özgürlükleri kısıtlayabiliyor. İnsan onuruna aykırı uygulamalara da dönüşebiliyor. Biz bunların 80’de, 90’da kaldığını sanıyorduk. Gerçeği bilmiyoruz, nedenini bizde bilmiyoruz ama bu bizim kabul edebileceğimiz bir şey değil. Böyle şey olmaz yani. Bu bizim geldiğimiz 7’inci, 8’inci il ama hiçbir yerde böyle bir sorun yaşamadık. Güvenlik birimleri bir istihbarat almış olabilirler, bizim güvenliğimiz için bunu yapıyor olabilirler. Ama bizim davet ettiğimiz insanlarında en fazla ismini sorarsınız. Allah’tan X-ray cihazı konulmamış. Birde sabıka belgesi falan isteyelim. Böyle şey olur mu? Bu çok abartılıdır. Ben şahsen davetli olsaydım, beni aramaya kalktıklarında dönerdim. Hem davet edeceksiniz, hem de üstümü arayacaksınız. Böyle şey olmaz yani, güvenmiyorsan beni davet etme kardeşim. Bu bize yönelik bir güvensizlik” dedi.
Ensaroğlu’nun bu tepkisinin ardından polisler arama yapmaktan vazgeçerek, giriş kapısından uzaklaştı. Daha sonra sivil toplum kuruluşlarıyla yapılan toplantıya geçildi.
Toplantıya girişte konuşan heyet üyesi Mazlum-Der Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal ise, akil insanlara yönelik yapılan protestoların sorulması üzerine, “Doğrusu çok fazla protesto olduğunu zannetmiyorum. Milyonluk şehirlerde çok büyük kalabalıkların olduğu yerlerde 40-50, 100 kişilik protestolar olabiliyor, bu da tabi bir şey. Güneydoğu Bölgesi’nde protestolarla karşılaşmadık. Halaylarla, oyunlarla karşılaştık” dedi.
Yılmaz Ensaroğlu, toplumun değişik kesimlerinden sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve kanaat önderleriyle yaptığı toplantının açılış konuşmasında, üzerleri aranan davetlilerden özür diledi.

“SİZDEN ÇOK FAZLA BİLGİYE SAHİP DEĞİLİZ”
Yılmaz Ensaroğlu, toplantıda yaptığı konuşmada, süreç ile ilgili vatandaşın bildiği kadar kendilerinin de bilgisi olduğunu ve bundan fazla bilgiye sahip olmadıklarını vurgulayarak, şunları söyledi:
“Akil İnsanlar Heyeti olarak Türkiye’de Kürt sorununun barışçıl demokratik yöntemlerle çözümü adına yürütülen bir süreçte bir rol oynamak, bir işlevi yerine getirmek amacıyla huzurlarınızdayız. Bu toplantılarda az konuşuyoruz, daha çok dinliyoruz. Çünkü bizde sizlerden çok daha fazla özel bilgilere sahip değiliz. Silahların susması, silahlı unsurların geri çekilmesi gibi bir aşamada olduğumuz için, bu tür aşamalar dünyanın hiçbir yerinde halka açık bir bicimde yapılmaz. Türkiye’de de bunun böyle yapılmasını beklemek anlamsız. Bizde kim ne konuştu? Hangi şartlar karşılığında ne şekilde çekiliyorsa açıkçası bakmıyoruz, çok fazlada merak etmiyoruz. Çünkü sorunun kalıcı çözümü için sonunda yapılacak olanlar neticede hükümetin uygulamaları, meclisten çıkarılacak bir takım yasalarla ya da yapılacak anayasal düzenlemelerle, belki de en ideali hepimizin beklentisi üzere yeni bir anayasa ile yapılacağı için gözler önünde olacak. Bizde orda vatandaşlar olarak, yurttaşlar olarak elbette sözümüzü söyleyeceğiz. Onlar zaten bize açık olacak. Normal bir demokrasi içerisinde işleyeceği için o konuda sabırlı olmak gerekir. Ama bu tür güvenlikle, silahla ilgili aşamanın mahrem yürümesine kendimizi alıştırmamız lazım.”
Toplantı daha sonra basına kapalı olarak devam etti. 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:14

İLGİLİ HABERLER