Ekonomi
  • 29.4.2015 14:19

'Akıllı şebekeler yapacağız ama akıllı olacağız'

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Haliç Kongre Merkezi’nde UGETAM’ın (İstanbul Uygulamalı Gaz ve Enerji Teknolojileri Araştırma Mühendislik Sanayi ve Ticaret AŞ.) himayesinde Turkcell ve Vodafone ana sponsorluklarında düzenlenen “3. Uluslararası İstanbul Akıllı Şebekeler Kongre ve Fuarı”na katıldı. Programa bakanların yanı sıra İstanbul Valisi Vasip Şahin, UGETAM Genel Müdürü Serkan Keleşer, UGETAM Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Doğay Arınç, Türk Standartları Enstitüsü Başkanı Mehmet Fahrettin Önder, TANAP Doğalgaz İletim A.Ş. Genel Müdürü Saltuk Düzyol ve çok sayıda davetli katıldı.

HHB Expo Fuar Şirketi tarafından gerçekleştirilen fuarda konuşan Bakan Fikri Işık, “Günümüzde hayatın her alanında olduğu gibi enerji alanında da büyük bir teknolojik dönüşüm yaşanıyor. Tek yönlü akış yapan şebekeden haberleşme alt yapısıyla donatılmış çok yönlü enerji ağına doğru geçiş süreci başladı. Avrupa Birliği akıllı şebekelerle ilgili vizyonunu ve yol haritasını belirledi. AB ülkeleri 20-20-20 olarak adlandırılan 2020 yılında enerjinin yüze 20’sini yenilebilir kaynaklardan üretilmesi karbondioksit emisyonunun yüzde 20 azaltılması ve enerji verimliliğinin yüzde 20 oranında arttırma hedefine yönelik olarak akıllı şebekeler kurmak için çalışmalara başladı. ABD’de ise akıllı şebeke yatırımlarının önümüzdeki 20 yıl içindeki maliyetinin 400 milyar dolar gibi rakam civarına ulaşması bekleniyor” dedi.

Bakan Işık, bakanlık olarak üzerinde durdukları çalışmalarla ilgili, “Bilim ve teknoloji sadece ülkelerin geleceğine değil insanlığın geleceğine de yön vermektedir. Gelişmiş ülkelerin en ektin olduğu alanlardan biriside bilişim teknolojileridir. Türkiye’nin teknolojide geleceğine yön vermek amacıyla dünyada üzerinde çalışılan teknolojiler, ARGE ve inovasyon ekosistemi ve kamu üniversite sanayi işbirliği modelleri olmak üzere üç konuya odaklandık. Bakanlık olarak üzerinde yoğun olarak çalıştığımız bazı kararlar akıllı şebekeler, nesnelerin interneti, üç boyutlu yazıcı teknolojileri, giyilebilir teknolojiler, kablosuz enerji nakli. Hedefimiz Türkiye’de üretimin niteliğini yükselterek yüksek katma değerli ve yüksek teknolojili üretime geçiş yapmak. Bugün dünyanın 17, Avrupa’nın 6’ncı büyük ekonomisine sahip olan Türkiye’nin başarı hikayesinin yazılmasında enerji sektörü çok önemli rol oynadı” diye konuştu.

“12 YIL ÖNCESİNE GÖRE 2 KAT DAHA FAZLA ENERJİ TÜKETİYORUZ”
“Bugün 12 yıl öncesine göre 2 kat daha fazla enerji tüketiyoruz” diyen Bakan Fikri Işık, “ Ancak hala kişi başına elektrik tüketimiz kilovat saat olarak 3 bin 237 kilovat saat ile 6 bin kilovat saat olan Avrupa Birliği ortalamasının altında bulunuyor. Buda ülkemizin elektrik tüketiminde hala doyuma ulaşmadığını gösteriyor. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılını kutlayacağımız 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına yer almayı hedefleyen ülke olarak bugüne kıyasla 2 kat daha fazla enerji tüketeceğiz. Mevcut şebekelerimizi bilgi ve iletişim teknolojilerine dayalı akıllı şebekelerine doğru hızlı bir şekilde dönüştürmek zorundayız” ifadesini kullandı.

Bakan Fikri Işık konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bakanlığımızca uygulamaya aldığımız girişimci bilgi sistemi verilerine göre enerji sektöründe 2013 yılında 151 milyar TL olan cironun yüzde 14 artış oranıyla 172 milyar TL’ye yükseldiğini görüyoruz. Enerjide yüzde 85 oranında dışa bağımlı ülkemizin 2014 yılında enerji ithalatı için ödediği tutar yaklaşık 55 milyar dolar. Enerji ithalatı ülkemiz ekonomisinin cari açığındaki en büyük kalemi oluşturuyor. Bu nedenle ürettiğimiz elektriği daha verimli kullanmak zorundayız. Elektrik üretimimizde ise en büyük paya hala fosil yakıtlar sahip. Yenilebilir enerji kaynaklarını elektrik üretiminde henüz yeterli düzeyde kullanamıyoruz. Bu çalışmaları yaparken yerli üretime öncelik vermek temel hedefimizdir. Akıllı şebekeler sayesinde güneş ve rüzgar gibi yenilebilir kaynaklardan üretilen elektriği şebekeye aktarmak kolaylaşıyor. Mevcut sistemde sadece enerji kullanabilen tüketici akıllı şebekeler sayesinde kendi elektriğini üreterek dağıtım şirketine satma imkanına da kavuşuyor.”

“YERLİ OTOMOBİL ÖNEMLİ PROJELERİMİZ ARASINDA”
Yerli otomobil üretmek istediklerini kaydeden Işık, “Yeni açıkladığımız KOSGEB destek paketiyle kobilere enerji verimliliği kapsamında verdiğimiz destek miktarını 30 bin TL’den 50 bin TL’ye çıkardık. Ülkemizde ürettiğimiz elektriğin önemli bir kısmı iletim ve dağıtım esnasına kaybolmakta. Akılı şebekelerde bulunan gelişmiş kontrol sistemleri sayesinde sistemde oluşan kayıp kaçak enerji oranını düşürmek mümkün. Akıllı sayaçlar standart sayaçlardan farklı olarak sahip olduğu haberleşme altyapısıyla çift yönlü veri akşına imkan sağlıyor. Sayaçların piyasaya arzı, muayenesi bakanlığımız tarafından yürütülmekte. Bakanlık olarak standart sayaçlardan akılı sayaçlara geçişi destekliyoruz. Önemli projelerden biriside tasarımı ve markası bize ait yerli otomobil üretebilmektir. Elektrikli araç üretiminde geliştirilmesi gereken en önemli unsurlardan birisi şarj istasyonlarıdır” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE BÜYÜYOR”
Türkiye’nin büyüdüğünü kaydeden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Türkiye büyüyor. Büyürken değişmek son derece önemli bir konu. Özel sektör eliyle görülen bir kamu hizmetinin düzenlenmesinden bahsediyoruz. Şebeke 1. 2 milyon kilometreye ulaştı Türkiye’de. Avrupa’nın ikinci, dünyanın 5’inci büyük şebekesinden bahsediyoruz. Elektriğin hızıyla beraber yönetilmesi gereken kendi aklımızdan kendi inisiyatifimizden çıkıp basit bir mekanizmadan taşıp Türkiye’nin bütün sınırlarına bu yapıyı götürebilmekle alakalı bir konudan bahsediyoruz” dedi.

“ AK PARTİ ENERJİ SANTRALİ YAPMAMIŞ OLSAYDI ÜRETİLEN ELEKTRİK GÜNLÜK 9. 5 SAATLİK BİR ENERJİ KESİNTİSİNE NEDEN OLURDU”
Taner Yıldız, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Metropol illerimizde İstanbul gibi bir ilimizde bunların düzenlenmesi çok daha önemli bir hal alıyor. 12 yıl önce yaklaşık 133 milyar kilovat saatlik bir tüketimle hemen hemen iki katı 260 kilovat saatlere ulaşan bir elektrik tüketiminden bahsediyoruz. Türkiye son 12 yılda bu ülkenin idaresine konan AK Parti hükümetleriyle beraber herhangi bir enerji santrali yapmamış olsaydı bırakın arz fazlasını, bırakın arz güvenliğini şuanda üretilen elektrik günlük 9.5 saatlik bir enerji kesintisine sebep olacaktı. 8 bin 640 saatlik 1 yıl içerisinde 8 bin saat çalışan jeotermal, nükleer ve doğalgaz santrallerinin olduğu gibi 4 bin 4 bin 500 saat çalışan hesler 2 bin 500 saat çalışabilen güneşleri düşünürsek sisteme giren ve çıkan ama tüketimin etkilenmediği kesintisiz, rekabetçi ortamda daha da arınmış bir yapıdan bahsediyoruz. Siz kaliteli elektriği uygun fiyatla ve rekabetçi bir ortamda almanız lazım.”

“SİBER SALDIRININ ARTTIĞI BİR ORTAMDAYIZ”
Taner Yıldız, siber saldırıya dikkat çekerek, “Türkiye’yi bir sanayi içinde turluyor, Edirne’den Kars’a 160 kere gidip geliyor. Onun için bu şebekeler mikro saniyeler mertebesinde kontrol edilmeli. Role ve kombinasyonların, korelasyonların sürati budur. Onun için akıllı şebekelerin teknik dünyada, iletişim alanında çok iyi kontrol edilmesi gerekiyor. Kontrol dediğinizde, proses dediğinizde karşınıza şifrelemeler çıkıyor, cep telefonları ve maillerde olduğu gibi. Şifreleme demek deşifreleşmeyi de barındıran bir kavram. Bunu dizayn ederken birtakım hackerlar bunu dakikalar mertebesinde deşifrelime yapıyor. Siber saldırının arttığı, bilişim dünyasının ilerlediği bir ortamdayız. Bizler bunu yaparken aynı zamanda akıllı şebekeler yapacağız ama ihtiyatlı, tedbirli olacağız” diye konuştu.

“ DOĞU’YA TAKTIĞIMIZ 310 BİN SAYAÇ SÖKÜLDÜ”
“Biz siyasi yüklerden arınmış bir sektör değiliz” diyen Taner Yıldız, “Yalnızca Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde 310 bin takılan sayaç şu ve ya bu gerekçeyle 90 gün içinde yerinden söküldü. Mahkeme kararlarıyla birlikte bizim şeffaflaşmaya çalıştığımız faturalarda bir takım düzenlemeler yapma ihtiyacı tekrar hissedeceğiz” ifadesini kullandı.

“HERHALDE SİZ MAZOTU SİVAS’TAKİ ÇİFTÇİMİZE TÜPRAŞ’TAN BİDONLARLA SEVK ETMEYİ DÜŞÜNMÜYORSUNUZ?”
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun mazot fiyatıyla ilgili yaptığı açıklamaları değerlendiren Taner Yıldız, “Burası bir siyaset alanı değil. Ben bir açıklama yaptım. Biz sanayicimize vatandaşımıza dürüst davranmalıyız diye. Motorinin, mazotun litresinin 1. 5 TL’den satılacağı söylendi. Bende, bir soru sordum. Dedim ki ‘Maliyeti 1. 80 TL olan motorini, mazotu nasıl 1. 5 TL’den satacaksınız. Bu vatandaşımızı aldatmak anlamına gelmiyor mu?’ dedim. Kılıçdaroğlu dün bir açıklama yaptı. ‘Hayır maliyeti 1. 21 TL’ dedi. 1. 21 TL dediğiniz rakam TÜPRAŞ’ın rafineri fiyatıdır. Herhalde siz Sivas’taki çiftçimize TÜPRAŞ’tan bidonlarla sevk etmeyi düşünmüyorsunuz. Bizler bir şey yaparken ister lehinize isterse aleyhinize mutlaka şeffaf ve dürüşt davranmamız lazım. Bu ülkenin idaresine konulacak iradeler siyaset eliyle gösterilecek iradelerin doğru şekilde dizayn edilmesi lazım” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından UGETAM Genel Müdürü Serkan Keleşer, Türk Standartları Enstitüsü Başkanı Mehmet Fahrettin Önder, TANAP Doğalgaz İletim A.Ş. Genel Müdürü Saltuk Düzyol, protokol imzaladı.

Programın ardından, 3. Uluslararası İstanbul Akıllı Şebekeler Kongre Başkanı UGETAM Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Doğay Arınç’a Bakan Yıldız tarafından plaket takdim edildi.

MURAT HOROZ 

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 20:45

İLGİLİ HABERLER