Asayiş
  • 2.7.2009 15:05

AKMAN VE RTÜK ÜYELERİ HAKKINDAKİ DAVAYA YENİDEN BAŞLANDI

ANKARA - Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Zahid Akman ile biri eski 8 üye ve 5 bürokrat hakkında ''idari yargı kararlarını uygulamamak suretiyle görevi kötüye kullandıkları'' iddiasıyla açılan ancak RTÜK başkan ve üyeleri hakkında soruşturma iznini Başbakanlık iznine bağlayan yasal değişikliğin ardından durma kararı verilen davanın tekrar görülmesine başlandı.
Ankara 21. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, sanık RTÜK bürokratları Mehmet Nuri Erikel, Ahmet Batun, Lütfettin Mesutgil, Şeref Ataklı ile bazı sanıkların avukatları Veysi Savaş ve Erdal Merdol, müşteki Cengiz Özdiker ve avukatı Nadire Özkaya katıldı.
Hakim Ali Erkılıç, eski RTÜK Üyesi Arif Merdol ve halen RTÜK Üyesi olan Mehmet Dadak hakkında da aynı eyleme katılmaları nedeniyle kamu davası açıldığını belirtti.
Ek iddianame ile davaya dahil edilen Merdol ve Dadak'ın duruşmada hazır bulunmadıklarını ifade eden Erkılıç, ayrıca sanıklardan RTÜK Başkanı Aykut Zahid Akman, Başkan Vekili Abdulvahap Darendeli ve RTÜK üyeleri İlhan Yerlikaya, Paşa Yaşar, Davut Dursun, Taha Yücel, Mehmet Dadak ve Şaban Sevinç'in, görev gereği bulundukları İstanbul'da, önceden planlanmış toplantıya katılmak zorunda olduklarından duruşmaya gelmediklerinin bildirildiğini açıkladı.
Duruşmaya katılan bürokrat sanıklar Erikel, Batun, Mesutgil ve Ataklı, yargılamada durma kararı verilmeden önce yaptıkları savunmaları tekrarladıklarını açıkladılar.
Şikayetçi Özdiker'in avukatı Özkaya, suç duyurusunda bulunmalarının ardından ''başlarına çok şey geldiğini'' savunarak, ''Hak aramak, gazaba dönüştü'' dedi.
Hakim Erkılıç'ın, başka şikayet varsa, suç duyurusunda bulunulması gerektiğini hatırlatarak, ''Duruşmayı lütfen polemiğe dönüştürmeyelim'' demesi üzerine avukat Özkaya, yazılı olarak daha sonra beyanda bulunacağını bildirdi.
Hakim Erkılıç, duruşmaya katılmayan sanıklar Zahid Akman, İlhan Yerlikaya, Paşa Yaşar, Davut Dursun, Taha Yücel, Abdulvahap Darendeli, Arif Merdol, Şaban Sevinç ve Özger Sezen'in, yeniden duruşma günü bildirilerek çağrılmalarına ve beyanlarının alınmasına karar vererek, duruşmayı erteledi.
Şikayetçi Özdiker'in avukatı Nadire Özkaya, duruşmanın ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, ''Duruşma tarihi 2 ay önce belirlenmişti. RTÜK, İstanbul'a bir toplantı koyarak, duruşmaya 1 hafta kala mazeret bildiriyor. Mazeretin altında da Zahid Akman'ın imzası bulunuyor'' iddiasında bulundu.

-İDDİANAME-

Görevden alınmasının ardından iade davası açan eski RTÜK Daire Başkanı Cengiz Özdiker'in, açtığı davalara ilişkin ''yargı kararlarının uygulanmadığı'' gerekçesiyle RTÜK yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulunması üzerine başlatılan soruşturma sonucu sanıklar hakkında iddianame hazırlanmıştı.
İddianamede, RTÜK Başkanı Akman ile Başkan Vekili Darendeli, üyeler Sevinç, Dadak, Yerlikaya, Yaşar, Dursun, Yücel ve eski üye Merdol, bürokratlar Ataklı, Sezen, Mesutgil, Batun ile Erikel'in, TCK'nın 257/1. maddesinde düzenlenen ''görevi kötüye kullanmak'' suçundan 1'er yıldan 5 yıl 3'er aya kadar hapisle cezalandırılmaları talep edilmişti.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:32

İLGİLİ HABERLER