Gündem
  • 2.5.2006 07:09

AKP'DE 'OSMAN BAYDEMİR' KRİZİ!..

İçişleri Bakanlığı Mülkiye müfettişlerince hakkında inceleme yürütülen Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in görevden alınıp alınmayacağı AK Parti'de kapalı kapılar ardında krize yol açtı. "şahinler" olarak nitelenen milliyetçi kökenli milletvekilleri, Baydemir'in görevden alınması için bastırıyor. Güneydoğu milletvekilleri ise Başbakan Erdoğan ve parti yönetimine, "Görevden alırsanız kahraman olur. Bölge karışır" mesajını iletti. Diyarbakır'da 14 PKK'lının cenazelerinin alınmasıyla başlayan ve daha sonra devam eden olaylarla ilgili Mülkiye müfettişleri, Baydemir hakkında inceleme başlatmıştı. Baydemir, olaylar sırasında ölen iki kişiyi 14 PKK'lıyla birlikte değerlendirerek, "Bu kentin, acısı 14 idi, şimdi 16 oldu" demişti.

İNCELEME TAMAMLANDI

Mülkiye müffettişleri raporu tamamlayarak İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'ya sundular. Raporun tamamlanması AK Parti'de hareketliğe yol açtı. Diyarbakırlılar başta olmak üzere bölge milletvekilleri Baydemir'in görevden alınmasını istemiyor. Güneydoğu'lu milletvekilleri, bölgenin sorunları ve çözüm önerilerine ilişkin Başbakan'a verdikleri raporda Baydemir hakkında yürütülen soruşturmaya değinerek, "Baydemir'i görevden alırsanız kahraman yaparsınız. Bölge yine karışır. Bunu banane ederek yine huzuru kaçırırlar" görüşüne yer verdiler. Bölge milletvekilleri, Baydemir'in görevden alınması kararının AB nezdinde Türkiye'yi zora sokacağını belirterek kulis yapıyor.

ŞAHİNLER 'ALINSIN' DİYOR

Partide 'şahinler' olarak nitelenen milliyetçi kökenli milletvekilleri ise bölge milletvekillerinin aksine Baydemir'in görevden alınmasını istiyorlar. Bu vekiller, her plafomda düşüncelerini dile getirirken, Diyabakır olayları sırasında polisi yetersiz davranmakla suçluyor. Daha önce cezaevinden çıkan eski DEP milletvekilleriyle görüşen Gül hakkında sert bir deklarasyon yayınlayan milliyetçi kökenli vekiller, Diyarbakır olayları nedeniyle İçişleri Bakanı Aksu'yu suçluyor.

/ERGUN AKSOY - SABAH

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 06:19

İLGİLİ HABERLER