Gündem
  • 31.5.2007 15:57

AKP'DEN ANAYASA MAHKEMESİ BAŞKANI'NA CEVAP

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, hiçbir kurum, kişi, karar ve işlemin, demokrasilerde "eleştiri üstü" tutulamayacağını belirterek, "Millet adına hareket eden ve karar verenlerin her hareket ve kararlarının eleştiriye açık olması, demokrasilerin vazgeçilmez olmazsa olmazlarındandır" dedi.
      Parlamentoda basın toplantısı düzenleyen Fırat, cumhurbaşkanı seçimi süreci ve buna bağlı olarak Anayasa Mahkemesi kararının bir bütün olarak ele alınıp değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
      Fırat, "Mahkemenin karar sürecinde, hukuku ve yüce mahkemeyi etki altına alma ve hatta bunu tehdit etme noktasına kadar getirenler malumdur. Ana muhalefet lideri Sayın Baykal’ın, ’Anayasa Mahkemesi (367’ye gerek yok) derse çatışma çıkar’ sözleri halen hatırlardadır ve doğrudan Mahkemeyi ve sayın üyelerini hedef alan açık ve net bir tehdittir" dedi.
      Hukukun üstünlüğü ve mahkeme kararlarının bağlayıcılığı prensibinin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarında hiçbir şekilde tartışma konusu yapılmadığını kaydeden Fırat, tam tersine hukukun üstünlüğü ve yargının tarafsızlığının savunulduğunu ve vazgeçilmezliğinin vurgulandığını ifade etti.
      Ancak hiçbir kurum ve kişi, karar ve işlemin demokrasilerde eleştiri üstü tutulamayacağını savunan Fırat, şunları kaydetti:
      "Yasama ve yürütme erkleri, kararlarından dolayı nasıl eleştirilebiliyorsa, yargı erkinin kararları da eleştiriye açıktır. Bu eleştiri hakkını tehdit, husumet, hakaret ve hedef gösterme olarak değerlendirmek kabul edilemez. Kaldı ki bu süreçte alınan kararlar, kesin olarak hukukçular ve siyaset bilimciler tarafından bugün eleştirildiği gibi gelecekte de tartışma konusu olacaktır ve kararı tarih verecektir.
      Millet adına hareket eden ve karar verenlerin her hareket ve kararlarının eleştiriye açık olması, demokrasilerin vazgeçilmez olmazsa olmazlarındandır. Ayrıca millet adına hareket eden ve karar verenlerin hareket ve kararları, kamu vicdanında makes bulmalıdır.
      Yüce mahkemenin, kararını savunmasını anlayış ve saygıyla karşılıyor, eleştiri hakkının kullanılması hususunda aynı anlayış ve saygıyı beklemenin de en tabii hakkımız olduğunu düşünüyoruz." Fırat, Yargıtayın içtihatlarının da kendi görüşlerini desteklediğini ve "millet adına hareket eden, karar verenlerin en ağır şekilde eleştirilmesinin, hakaret suçunu içermeyeceğini" belirttiğini söyledi.
      Fırat, "Muhalefet liderlerinin, Anayasa Mahkemesinin açıklaması üzerinden siyasi rant elde etmeye çalışmasını, talihsiz bir fırsatçılık olarak değerlendirdiğimizi belirtmek istiyorum" dedi.
      Fırat, yaptığı açıklamanın ardından, gazetecilerin soru sorma isteğini geri çevirerek, "soru yok" karşılığını verdi.

 

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 18:34

İLGİLİ HABERLER