Gündem
  • 1.10.2008 14:17

AKPM'DEN KIBRISLI RUMLARA UYARI

STRASBOURG - Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) genel kurulu, Kıbrıs Rum kesimine yaptığı çağrıda, AB Komisyonunun Doğrudan Ticaret Tüzüğü uyarınca, Kıbrıslı Türklerin limanlarından AB üyesi ülkelerle doğrudan ticaretine yönelik engelleri kaldırmasını istedi.
     Alman parlamenter Joachim Hörster tarafından hazırlanan ''Kıbrıs'ta Durum'' başlıklı rapor ve buna bağlı karar tasarısı, genel kurulda tartışılarak kabul edildi. Oylama 99 ''Evet'', 20 ''Hayır'' oyu çıktı.
     Kabul edilen kararda, Rumlardan Kıbrıslı Türklerin uluslararası alanda kültür, eğitim ve sporla ilgili temasları ve gençlik değişim programlarını engellememesi istendi.
     Kıbrıslı Türklere yapılan çağrıda ise adanın yeniden birleştirilmesi yolundaki taahhütlerini teyit etmeleri ve iki ayrı devletin varlığı ısrarında vazgeçmeleri tavsiye edildi.
     Kararda, KKTC'nin Kıbrıslı Rumlara ait mal ve mülklerin üzerindeki inşaat ve satımı işlemlerini durdurması çağrısında da bulunuldu.
     Kıbrıs'ta iki kesimin liderleri arasında başlatılan yeni müzakere sürecine atıfta bulunulan kararda, ''çözüm için ortaya çıkan fırsatın kaçırılmaması'' istendi.
     ''Çözüm için başarı şansını mümkün olduğunca artırmak için iki tarafın da ilave güven artırıcı önlemleri kabul ederek, uzlaşmaya hazır olduklarını teyit etmeleri gerektiği'' belirtilen kararda, ''iki kesimde de siyasi güçlerin ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin süreci engellemek yerine, tam destek vermelerinin cesaretlendirilmesi'' istendi.
     Bu arada, Türk parlamenterlerin, ''Kıbrıs'ta iki toplumun siyasi eşitliğine dayalı ortak devlet kurulması'' yönündeki bütün değişiklik önergeleri Rumların muhalefetiyle reddedildi.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:49

İLGİLİ HABERLER