Gündem
  • 30.6.2007 09:42

AKP'NİN GÜNDEMİ 'ÇANKAYA'

22 Temmuz genel seçimi için geri sayım sürerken, AKP'nin önemli gündem maddelerinden birini de "cumhurbaşkanlığı seçimi" oluşturuyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, mitinglerde yaptığı her konuşmada cumhurbaşkanlığı seçimini dile getirirken, TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın, adaylıktan çekilmek zorunda kalan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'le ilgili sözleri dikkati çekiyor.
Partinin tepesinde, Gül'ün yeniden adaylığına ilişkin "daha temkinli bir yaklaşım" sergilendiği görülürken, Arınç'ın açıklamaları, seçim sürecinde bazı tartışmaların yaşanabileceğini ortaya koyuyor.
Son dönemdeki tüm açıklamalarında cumhurbaşkanlığı seçimini "sıcak" tutmayı tercih eden Erdoğan, 24 Haziran'da Diyarbakır'da "Cumhurbaşkanlığı seçiminden kaçmakla kalmadılar, kapıları tuttular. Milletvekilleri Gül'e oy verebilirdi, Anayasa Mahkemesi'ne gittiler. Bunlara kaçacak delik bırakmayacağız" dedi.
Aynı mitingde Gül de "Türkiye'ye yakışan, Anayasa maddesinin, bundan önce 3 cumhurbaşkanı seçilirken nasıl uygulandıysa aynı şekilde uygulanmasıydı. Ne yazık ki Çankaya'nın millete açılacağından korkanlar telaşlandı. Demokrasi bunların işine geldiğinde var" diye konuştu.
Erdoğan, 4 gün önce de Aksaray mitinginden dönerken uçakta, "Cumhurbaşkanı seçimini, seçim sonrası konuşmak lazım. Çünkü aritmetiği bilmiyoruz. Burada Abdullah Gül kardeşimin iradesi çok önemli, hatta belirleyici olacak" ifadesini kullandı.

Bugünden yarına

Arınç ise 27 Haziran'da CNN Türk'te, partide yaşanabilecek olası tartışmalara ilişkin mesajlar verdi. "Bugünden yarına hiç kimsenin adaylığı söz konusu değil" diyen Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Hayatın olağan akışı içinde bugünden bu adaylığı 3 ay sonrasına, 6 ay sonrasına taşımak siyaseten doğru değil. Abdullah Gül benim gönlümün cumhurbaşkanı adayıdır. 'Benim adaylığım devam ediyor' sözünü yanlış buluyorum. Bunu ne ben, ne Sayın Gül, ne Sayın Başbakan kendisi için söylemeli. Ben de 'Ne adayım, ne aday değilim' diyorum."
Erdoğan'ın 28 Haziran'daki Çorum mitinginde de gündem yine cumhurbaşkanlığı seçimi oldu. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in 330 oyla seçildiğini, Gül'ün ise 357 oy aldığını anımsatan Erdoğan, "Şimdi soruyorum, 357 mi büyük, 330 mu" derken, aynı gün Tokat'ta bu konuda şunları söyledi:
"Biz siyasette veya hukukun içinde, aynen matematikte olduğu gibi, 2 kere 2'nin 4 olduğunu zannediyorduk. Meğer 5 olabiliyormuş. Yolda gelirken gördüm, '400' diyordunuz. Bunlara vereceğiniz en büyük cevap bu olacak."



Cevap meydanlarda

Gül dün de CNN Türk'te, cumhurbaşkanlığı sürecinde yaşananların halkı etkilediğini savundu. "Bu konuda meydanlardaki bütün kalabalıklar patlıyor" diyen Gül, Arınç'ın "Ben bugünden yarına adayım demek doğru değil" açıklamasının anımsatılması üzerine de "Söylediklerinde haklılık payı da olabilir. Meydanlar birçok cevabı veriyor. O zaman meydanlara bakmak lazım" yanıtını verdi. Gül, Erdoğan'ın "Gül'ün iradesi belirleyici olacak" sözleri için de "Hep beraber, arkadaşlarla konuşuruz" yorumunu yaptı.
Anayasa Mahkemesi'nin, Meclis Genel Kurulu'nda 367 milletvekili bulunması gerektiği yolundaki kararını eleştiren Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Anayasa Mahkemesi senato gibi davranmaya başladı. Siyaset kurumu TBMM'dir. Yargılamayı siyasi açıdan da değerlendirme yapmaya açık hale getirirseniz, hâkimler devletinden bahsederiz."
Takvim'e de demeç veren Gül, "Adaylığınız sürüyor mu?" sorusunu "Ben 3. turda adaylıktan çekildiğimi açıklamıştım" diye yanıtladı. Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 17:47

İLGİLİ HABERLER