Yaşam
  • 31.5.2006 13:43

AKRABALARIYLA EVLENEN KADINLAR İNTİHAR EDİYOR

VAN - Van Kadın Derneğince (VAKAD) ''Van'da İntiharlar ve Nedenleri'' üzerine hazırlanan raporda, intihar edenlerin çoğunluğunun akrabalarıyla evlenen kadınlardan oluştuğu görüldü.
     VAKAD tarafından hazırlanan raporda, 2005 yılı haziran ve temmuz aylarında 776 kadın üzerinde araştırma yapıldığı, kadınların yüzde 42,7'sinin görücü usulü, yüzde 30,7'sinin severek, yüzde 18,6'sının isteyerek, yüzde 3,6'sının zorla, yüzde 3,2'sinin berdel yöntemiyle yüzde 1,2'sinin de kaçırılarak evlendiğini bildirildi.
     Kadınların görücü usulü evliliği ''beğenerek, isteyerek ve severek evlenmek'' olarak algıladığı ifade edilen raporda, kadının çocuk doğurmamasının, hatta erkek çocuk doğurmamasının berdel, takas ve kuma gibi evlilik yöntemlerinde kadının iade edilmesi için bir neden olduğu vurgulandı.
     Kadınların yüzde 29'unun aynı ilden, yüzde 17,3'ünün ikinci derece akraba, yüzde 15,9'unun birinci derece akraba, yüzde 15,4'ünün farklı etnik kökenden, yüzde 10,7'sinin aynı ilçeden, yüzde 6,8'inin aynı aşiretten, yüzde 2,7'sinin aynı köyden, 2,2'sinin aynı etnik kökenden kişilerle evlendiği belirtilen raporda, intihar edenlerin çoğunluğunun ise akrabayla evlenen kadınlardan oluştuğunun görüldüğü belirtildi.
     Raporda, geçen yıl 45, bu yılın 5 ayında da 22 kadının intihar ettiği bildirildi.
     Feodal yapının kadın üzerinde büyük baskı oluşturduğu, köyden kente gelenlerin geleneklerini kentte daha çok korumaya başladığı, bu durumun kadının aleyhine işlediği, kadının köyde üretkenken, kentte eve kapatıldığına işaret edilen raporda, şu ifadelere yer verildi:
     ''Aşiret ve feodal yapı içinde yaşanan şiddet, topluma ve medyaya daha az yansıyor. Sorun aile içinde çözülmekte, kadın ölümleri söz birliğiyle gizlenmektedir. Kadın ve diğer aşiret mensuplarının kaderi aşiret reisi tarafından belirlenmektedir.''
     VAKAD Üyesi Alev Şahar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, intiharlarla ilgili hazırladıkları raporda, yaptıkları araştırma ve inceleme sonrasında Van'da intihar eden kadınların çoğunluğunun, akrabalarıyla evlenen kadınlardan oluştuğu sonucuna vardıklarını belirterek, ''Van'daki intiharlar hafife alınmamalı. Nasıl ki Batman üzerinde bu kadar çok duruldu. Van'daki intiharlar da özenle incelenmelidir'' dedi. Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 05:05

İLGİLİ HABERLER