Gündem
  • 19.11.2009 03:01

'AKREDİTE OLMUŞ İKTİDARLAR ANAYASAYI DEĞİŞTİREBİLİR'

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Türkiye'de Anayasayı akredite iktidarların değiştirebileceğini kaydetti.
Adıyaman Barosu tarafından düzenlenen 'Türkiye'de Demokratikleşme' konulu konferansta konuşan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Anayasa, siyasi partilerin kapatılması ve demokrasi üzerine önemli açıklamalarda bulundu. Bülent Arınç, Türkiye'de her darbenin ardından değiştirilen Anayasa'nın bir önceki döneme tepki olarak çıkmasından dolayı Anayasa'nın sivil, demokrat ve yenilikçi hükümlerini taşımadığı savundu.
'Anayasayı değiştirelim' dedikleri andan itibaren karşılarına büyük engellerin çıktığını kaydeden Bakan Arınç, Anayasa'nın değiştirilmesinde önceki dönemlerde maddelerin değiştirilmesinde bazı faktörlerin yer aldığını dile getirdi.
Arınç, "Bu maddelerin değiştirilmesinde ne rol oynamıştır onu konuşalım. Bir defa bir iktidar olacak ama bu günkü iktidar olmayacak. Bundan önceki iktidarlar Anayasayı değiştirmek istediklerinde önlerinde psikolojik engeller yoktu. Bir takım parlamento dışı kurumlarında aleyhte çalışması veya lekelemesi; milleti ayağa kaldırması yoktu. Çünkü onlar kabul görmüş akredite iktidarlardı" dedi.
AK Parti'ye kapatma davasının açılmasının temelinde Anayasa değişikliği talebinin olduğunu öne süren Arınç, "2007 seçimlerinden sonra yeni bir Anayasaya ihtiyacının olduğunu dediğimiz zaman çok büyük bir direnç ile karşılaşıyoruz. Hatta ve hatta AK Parti için açılan kapatma davasının temelinde yatan en esaslı unsur yeni ve sivil anayasa yapmak iddiamızdı. Bu satırlarda görünmeye bilir ama biz bunu çok iyi biliyoruz. Asıl sebep yeni sivil bir Anayasa'dan duyulan kuşku ve endişeydi" şeklinde konuştu.
Siyasi partilerin kapatılmasının çok kolay olduğunu kaydeden Arınç, "Siyasi partiler Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının sadece bir akşam bir saat şöyle eline kalemi alıp iki sayfayı doldurup, 'iddianame' diye ertesi gün dava açmasıyla bitebiliyor. Partilerin yaşaması ve açık kalması esastır, kapatılması istisnadır. Şuanda Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı istese her gün her parti hakkında kendi düşüncesine uygun olarak dava açabilir. Biz iktidar partisi olarak bu badireden geçtik" diye konuştu.
AK parti'ye açılan kapatma davasından dolayı Türkiye'nin büyük zarar gördüğünü sözlerine ekleyen Arınç, şunları kaydetti:
"Türkiye'de Bütün işler durdu. İnanın şu son yaşanan ekonomik krizden daha fazla etkilenmemiz, iktidar partisine açılmış kapatma davasındandır. 9 ay boyunca kapandı; kapatılacak konusu sürdü. Yeni iktidar arayışları, yeni başbakan arayışları, parti içersinde ikilik üçlük çıkarma gayretleri. Bürokratlar imza atmadı, 'Bu iktidar gidici' diye. Bürokratlar 'İktidarın üç günlük ömrü var; başıma iş mi alacağım' dedi. Ama biz yolumuza devam ettik. Ama her parti hakkında kapandı kapatılıyor gözü ile o partiyi
bir köşeye sıkıştırırsanız bu nasıl demokrasidir, demokratik anlayıştır? Siyasi partileri güçlendirecek bir yapıya ihtiyacımız var. İstendiği zaman kapatılmamalıdır"

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 13:56

İLGİLİ HABERLER