Medya
  • 4.5.2004 00:27

AKŞAM GAZETESİ HAKKINDA İFADE VEREN AYDIN DOĞAN KARAMEHMET'E YÜKLENDİ : BU GAZETENİN SAHİBİ BELLİ DEĞİL, BEN BURAYA BANKA SOYGUNCUSU OLARAK GELMEDİM

İşadamı Aydın Doğan, hakkında ''haksız rekabet'' iddiasıyla açılan şahsi ceza davası kapsamında ifade verdi.


İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki davaya celse arasında gelen Aydın Doğan, mahkemeye 4 sayfalık yazılı savunma sundu.Hakim Sevim Efendiler, davacı avukatlarından Ali Soysal'ın Doğan'a soru sormak istemesi üzerine, yazılı savunma verildiğini, davacı tarafın da savunmayı okuduktan sonra yazılı beyanda bulunabileceğini bildirdi.


Hakim Efendiler, avukat Soysal'ın bunun usule aykırı olduğunu söylemesi üzerine de, davacı avukatlarına yazılı savunmayı okuduktan sonra soru sorabileceklerini bildirdi.


Bunun üzerine avukat Soysal, Doğan'a 12 Ağustos 2002 tarihli Cumhuriyet Gazetesi'ndeki röportajında yer alan ''Akşam Grubu gitmiştir'' şeklindeki beyanını neye dayandırdığının sorulmasını istedi.


Soruya Hakim Efendiler'in izniyle cevap veren Doğan, röportajda basın sektörünün geneli üzerinde bir değerlendirme yaptığını belirterek, ''Ben Türkiye Gazete Sahipleri Birliği Başkanı ve Dünya Gazeteler Birliği'nin İcra Kurulu Başkan Yardımcısıyım. Mesleğimizin içine düştüğü birtakım sıkıntıları dile getirdim'' dedi.


Akşam Gazetesi'nin sahibinin belli olmadığını, gazetenin üzerindeki isim ile gerçek sahibinin farklı olduğunu söylediğini kaydeden Doğan, gazetecilik mesleğini ifa edenlerin bunu iş edinmeleri gerektiğini söylediğini anlattı.
Doğan, gazetelerin ''bir gün bana lazım olur'' mantığı ile elde tutulmasının mesleği erozyona uğrattığını da sözlerine ekledi.
Aydın Doğan'ın duruşmalardan vareste tutulmasına karar veren hakim, duruşmayı erteledi.

DURUŞMA SONRASI AÇIKLAMA
Duruşmadan sonra basın mensuplarına açıklamada bulunan Aydın Doğan, şunları söyledi:


''Arkadaşlar, ben buraya banka soyguncusu olarak gelmedim. Hiç kimseyi suçlayarak da gelmedim. Türk medyasının eskisi olarak geldim. Mesleğimizin problemlerini dile getirdiğim için bundan gocunan birtakım banka soyguncuları, hortumcuları benimle uğraşıyor. Ben
mesleğimizin savunucusu, genel ilkelerinin koruyucusu olarak geldim'' dedi.
Doğan, basın mensuplarına yönelik olarak da, ''Hangi yayın kuruluşunda çalışıyorsanız çalışın, doğruyu yazın. Sizi etkiliyorlarsa çıkın bağırın. Kimsenin kölesi olmak zorunda değilsiniz'' dedi.

DAVA DİLEKÇESİNDEN
Avukat Ali Soysal tarafından hazırlanan dava dilekçesinde, Aslı Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş, Basın Yatırım Sanayi ve Ticaret A.Ş, Akşam Gazetesi ve Matbaacılık A.Ş, Akşam Pazarlama ve Dış Ticaret A.Ş.ile MBI Baskı Öncesi Sanayi ve Ticaret A.Ş. şahsi davacılar olarak yer alıyor.


Akşam Yayın Grubu ve davacı şirketlerin konumlarının açıklandığı dilekçede, Aydın Doğan'ın 12 Ağustos 2002 tarihli Cumhuriyet Gazetesi'nin 7. sayfasında yayınlanan Leyla Tavşanoğlu ile yaptığı söyleşiden bölümlere yer veriliyor.


Doğan'ın beyanlarının, Cumhuriyet Gazetesi'nde ''Akşam Grubu gitmiştir'', ''...Bir de kızgınlık şimşeklerine hedef olduğu anlaşılan... Akşam Grubu yakın bir gelecekte sektörden silineceğine
kahinlik ediyor'' şeklinde başlıklar halinde yer aldığı belirtilen dilekçede, Doğan'ın eyleminin ''haksız rekabet'' fiilini düzenleyen Türk Ticaret Kanunu'nun 64. maddesine aykırılık oluşturduğu öne sürülüyor.

 
Dilekçede, Doğan hakkında, 1 ay ile 1 yıl arasında hapis cezası öngören Türk Ticaret Kanunu'nun 64. maddesinin 5 kez uygulanması isteniyor.

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:08

İLGİLİ HABERLER