Gündem
  • 30.5.2013 16:51

Aleviler’den 'Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ne tepki

Kayseri Alevi Kültür Merkezi Başkanı Rüstem Gümüş, İstanbul'da yapılacak olan 3'üncü köprüye Yavuz Sultan Selim adının verilmesinin, ülkede yaşayan Alevileri derinden incitttiğini, yaralarını kanattığını söyledi. Gümüş şöyle dedi:

"Bir diğer anlamda bilinç altındaki Alevi düşmanlığı açığa çıkmıştır. Kerbela'dan başlayan, Selçuklu'larla, Osmanlı'larla ve Cumhuriyet dönemiyle devam eden Alevi katliamları ne yazık ki son bulmamıştır. Bugün günümüzde de bu katliamların bıraktığı izleri üzerinden farklı boyutta katliama devam edilmektedir. Yavuz Sultan Selim adı bizim için gözyaşı, kan ve katliamdır. Yavuz Sultan Selim döneminde farklı inançlara sahip olan, hele ki Alevilik gibi sorgulama ve itiraz kültürünü besleyen bir inancın hak ve özgürlükleri ile yaşamasına izin verilmeyecekti. Yavuz Sultan Selim'in Alevilere karşı izlediği soykırımcı ve asimilasyoncu politika Safeviler ile Osmanlı arasındaki rekabetten değil, tahakkümcü iktidar anlayışından kaynaklanmaktadır. Yavuz Sultan Selim bu yüzden Anadolu'nun yarısına yakınını oluşturan Alevilere karşı yapılan imha politikasının sembolüdür."

'SİSTEMİN ALEVİ NEFRETİ SU YÜZÜNE ÇIKTI'

Yapılacak olan yeni köprüye Yavuz Sultan Selim isminin verilmesinin, sistemin bilinç altındaki Alevi nefretini bir kez daha su yüzüne çıkarttığını da iddia eden Gümüş, şöyle konuştu:

"Bu Alevilere hakarettir, Alevileri yok saymadır ve biz bu durumu kesinlikle kabul etmiyoruz. Yavuz Sultan Selim isminin verilmesi, son yıllarda AKP'nin Alevileri rencide eden söz ve uygulamalarından sonuncusudur. Türkiye partisi olma iddiasında olan bir partinin, toplumun önemli bir kesimini teşkil eden Alevi toplumunun duygularını ve hasiyetlerini hiçe sayarak gösterdiği bu düşmanca yaklaşımı asla kabul edilemez. Eğer bu ülkede kardeşlikten bahsedeceksek, Alevi toplumunun inanç değerlerine, tarihine, kültürüne saygı göstermek zorundasınız. Aksi taktirde bu ülkede kardeşlikten, hoşgörüden ve adaletten bahsedemeyiz ."

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 14:53

İLGİLİ HABERLER