Gündem
  • 19.7.2013 12:54

Aleviler "ibadethane" düzenlemesinden memnun

Altun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İmar Yönetmeliği'nde gerçekleştirilen değişiklikle "cami yapımı" ifadesinin, "ibadet yeri" olarak değiştirilmesini değerlendirdi.

Kararın çok olumlu bir adım olduğunu belirten Altun, değişikliğin AK Parti hükümetlerinden de önce yapılması gereken bir düzenleme olduğunu dile getirdi.

Altun, Alevi vatandaşların sorunlarını mevcut hükümetin çözeceğine inandıklarını ifade ederek, "Bugüne kadar hep mevcut sistem korunmaya çalışılmış. Bugünün koşullarına göre, açılımlar, rütuşlar, yenilemeler düşünülmedi. Cumhuriyet sistemi yenileme geçirmedi. Hatta aynı kalması için mücadele edenler vardı. Gelen siyasal iktidarlar sanki bunun için görevlendirilmişlerdi. Bu nedenle konuyla ilgili yapılan çalışmaları ve yaklaşımları takdirle karşılıyoruz" diye konuştu.

-Değişiklik bir sinyal

Bu tür düzenlemeleri, iyi niyet ve başlangıç adımları olarak gördüklerini vurgulayan Altun, değişikliği anayasal sorunlar ve yasalara konulan müeyyidenin kaldırılacağının bir sinyali olarak değerlendirdiklerini anlattı.

Altun, inanç ve vicdan özgürlüğüne ilişkin yapılacak bir açılıma hiçbir siyasi erkin karşı çıkacağına inanmadıklarına işaret ederek, şöyle konuştu:

"Tartışmaların bitirilmesi, inançla ilgili hak ve hukukun yerine getirilmesi hem Türkiye'nin hem de milletimizin yararınadır. Din, vicdan ve düşünce hürriyeti konusunda insanların farklılıklarıyla, istedikleri gibi yaşayabilmelerini savunuyoruz. Başkasının hak ve hukukuna bir zedeleme, karşı olma durumu olmadıktan sonra insanlar kendi tercihleri, yaşam, inanç ve ibadet haklarını istedikleri gibi yaşamaları gerekir. Bu konular bugüne kadar ihmal edilmişti. Bu da hem dünya yarışısında hem de kendi içimizdeki toplumsal gelişmemizde aksi etki yapmıştı. Mübarek günlerde bu adımların atılması, düşünülmesi çok olumlu ve yerinde bir karardır."

-"Düzenleme doğru ve yerinde"

Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Selahattin Özel, değişiklik ters yönde yapıldığında eleştirdiklerini ancak yeni düzenlemenin doğru ve yerinde bulduklarını söyledi.

Yapılması gerekenin gecikmeli de olsa düzeltildiğine dikkati çeken Özel, "Hiçbir zaman zıtlaşmadan, kavgadan yana olmadık. Olması gereken buydu. Bizleri memnun eden bir düzenleme gerçekleşti" dedi.

Özel, Türkiye'de herkesin sosyal barışa ihtiyacı olduğunu ifade ederek, devlette yurttaşın barışa ihtiyacı olduğunu, bu doğrultuda atılacak her adımı destekleyeceklerini sözlerine ekledi.

-"Düzenlemelerin devamının geleceğine inanıyorum"

Evrensel Alevi Bektaşi Birliği Başkanı Ali İhsan Şahin de Alevilerle ilgili güzel gelişmelerin yaşandığını ifade etti.

Yalnızca İmar Yönetmeliği'nde değişiklik yapılıp cemevlerinin ibadet yeri olarak geri verilmesi değil, cemevlerinin yasal statüye kavuşması için de hazırlıkların yapıldığını belirten Şahin, yakın bir zamanda bu konunun da Meclis'e taşınacağını anlattı.

Şahin, bu tür gelişmeleri yakından takip ettiklerini ve umutlu olduklarını dile getirerek, "Bunlar, gecikmiş olmakla birlikte güzel şeyler. Emeği geçenlerden Allah razı olsun. Cemevlerinin yasal statüye kavuşturulmasından tutun da dedelere ve zakirlere maaş verilmesine kadar gidecek düzenlemeler yapılacak. Bu tür düzenlemelerin devamının geleceğine inanıyorum" dedi.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Kemal Bülbül ise değişikliği iyi bir gelişme olarak değerlendirdiklerini ancak devamında gelecek düzenlemelerin çok önemli olduğunu ifade etti.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 13:23

İLGİLİ HABERLER