Gündem
  • 25.1.2014 00:16

Aleviler Mansur Yavaş'a oy verecek mi?

Ankara'da önemli oranda oy potansiyeline sahip Alevilerin 30 Mart'ta yapılacak yerel seçimlerde tavrının ne olacağı merak ediliyor.

Tercihlerini genel olarak sol partilerden yana kullanan Alevi seçmenler, CHP'den eski bir MHP'linin aday gösterilmesiyle ilgili ne düşünüyor?

Bu soruyu Alevilerin yoğun olarak yaşadığı Mamak, Tuzluçayır, Topraklık ve Dikmen'de Alevi seçmenlere yönelttik.

'Oy pusulası yerine kitapçık atacağım'

2009'daki yerel seçimlerde Ankara'da AKP adayı Melih Gökçek'e karşı CHP'li Murat Karayalçın'ı desteklemek için "Gökçek gitçek, sola çek" isimli bir kampanya başlatılmıştı.

"Yüzde 99 paylaşımcı belediyecilik eksenli Sola Çek programı yazıyoruz. Böyle bir aday çıkmazsa program kitapçığımızı, oy pusulası yerine sandığa atacağım."

Eren Aksoyoğlu, Sola Çek Grubu

Kampanyanın amacı, sola "dürüst, birleştiren aday" bulmak ve sol seçmeni sandığa yönlendirmekti.

Ankaralı kent aktivistlerinin başını çektiği "Sola çek", eski bir MHP'linin CHP'den aday gösterilmesi üzerine eleştiri oklarını bu kez CHP'ye çevirdi.

"Sola çek" grubu içinde yer alan, hem CHP Ankara İl Gençlik Kolları hem de Pir Sultan Abdal Dernekleri eski MYK üyesi olan Eren Aksoyoğlu, isimler üzerinde çok durmayarak, "Ankara'ya program lazım" diyor.

Programı olmayan adayların kente, Gökçek'in uygulamalarından farklı uygulamalar getirmeyeceğini belirten Aksoyoğlu, "Sola çek" grubunun yoğun eleştirilerinin son günlerde yavaşladığını kabul ediyor.

Ankara Çubuklu bir Alevi olan Aksoyoğlu, bu yavaşlamanın nedenini şöyle açıklıyor: "Başından beri CHP'yi sağdan aday getirmemesi için uyarıyoruz ancak Ankara'nın siyasi dinamikleri gereği 'CHP'yi yıpratarak zımnen Gökçek'i destekliyorlar' eleştirisi de almak istemiyoruz."

Yavaş'ın "sol kenti üretecek" bir programı olmadığını savunan Aksoyoğlu, "Yüzde 99 paylaşımcı belediyecilik eksenli 'Sola çek' programı yazıyoruz. Böyle bir aday çıkmazsa program kitapçığımızı, oy pusulası yerine sandığa atacağım." diyor.

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Ercan Geçmez ise "Sağdan, hele de Maraş, Sivas benzeri olaylarda baş aktör olmuş bir partinin içinden gelen birisine şahsi olarak oy vermem." diye konuşuyor.

"CHP'nin sorunu eşittir Alevilerin sorunu" şeklindeki yaklaşımı doğru bulmadığını vurgulayan Geçmez, CHP'nin kendi içinden aday çıkarmak yerine "sağ partilerden" aday transfer etmesini ise "Sığ siyasetinden kaynaklanıyor." diyerek eleştiriyor.

Ancak her şeye rağmen Alevilerin çoğunluğunun yerel yönetimlerdeki tercihlerinin "sol ve sosyal demokrat partilerden yana olacağını" vurguluyor.

Dikmen'de oturan Sivaslı Temel Saraç, geçtiğimiz günlerde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in oğlunun sahibi olduğu Beyaz TV'de yayınlanan Yavaş'ın sol seçmenin önemsediği isimlere yönelik yıllar önce yaptığı ve sert eleştirilerinin yer aldığı videosunu anımsatıyor.

Yavaş'ın sözlerinden rahatsız olduğunu belirtiyor ve "Oy vermek içimden gelmiyor ama verecek yer de yok. Sandığın başında yine CHP diyeceğim galiba." diyor.

Dikmen'de market işleten Hüseyin Tazecan da Saraç gibi düşünüyor: "Parti içinde onca insan vardı. Ülkücü bir aday rahatsız ediyor ama Gökçek gitsin diye mecburen vereceğim."

"Yavaş değil CHP kazanacak"

Mamak'ta oturan ve Çorumlu olduğunu söyleyen Abbas Kabak, "Kökenimiz Alevi ancak mezhepsel ayrımlara karşıyım." diyerek söze başlıyor. 1980 öncesindeki olaylar nedeniyle bir buçuk yıl cezaevinde kaldığını ve CHP delegesi olduğunu belirten Kabak, Yavaş'ın CHP'den adaylığı için "Elbette rahatsız ediyor ama AKP'ye karşı vereceğim." diyor.

Serpil Temelci de "AKP karşı" CHP'ye oy vereceğini söyleyen Alevi seçmenlerden. 2009 seçimlerinde CHP ile Yavaş arasında "gidip geldiğini", Yavaş'ın CHP'den aday olmasıyla rahatladığını belirtiyor. Beypazarı'nın turistik halini örnekleyen Temelci, "Ankara'ya da şehircilik anlamında katkı yapacağını düşünüyorum." diyor.

"Beypazarı'na gittin mi?" diye soruyorum. Temelci, "Gitmedim ama arkadaşlarımdan duydum." diye yanıtlıyor.

Karslı Alevi Müge İsimbay da Yavaş'ın adaylığından rahatsız olmadığını söylüyor ve "Ben oyumu CHP'ye veriyorum." diyor.

"Gökçek, CHP'den aday olsa verir miydin?" şeklindeki soruma ise "O zaman vermezdim." yanıtını veriyor.

Topraklık semtinde oturan ve "ocaklı dede" olan Sivaslı İbrahim Elguş, bugüne kadar CHP'den başka partiye oy vermediğini söylüyor.

"Aleviler, insan ayırmaz." diyen Elguş, Yavaş'ın kökeninin MHP'li olmasının önemli olmadığını çünkü "bugün CHP'li" olduğunu belirtiyor.

Kızı Gülizar Elguş da Yavaş'ın adaylığından rahatsız olmadığını vurguluyor ve "Seçimi kazanırsak Yavaş değil, CHP kazandı denecek. Yani parti kazanacak." görüşünü dile getiriyor.

BBC TÜRKÇE

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 08:13

İLGİLİ HABERLER