Gündem
  • 5.4.2011 12:52

ALEVİLERE SEÇİM ÇAĞRISI

MUSTAFA ESEN/İSTANBUL

Alevi Çalıştayları'nın sonuç bildirgesinin açıklanması üzerine The Marmara Otel'de basın toplantısı düzenleyen Doğan, "AK Parti iktidarının başından beri sezdiğimiz ancak iyi niyetli şans tanımak istediğimiz Alevi açılımı adı altında açıklanmış olan boş sözlerden ibaret ve tamamen seçimlere ve uluslararası kamuoyunu yatıştırmaya yönelik yaklaşımları üzüntüyle izledik. Alevi yurttaşların yıllardan beri kendi gerçek kurum temsilcileri marifetiyle yürüttükleri iyi niyetin bir kez daha istismarına üzülerek tanık oluyoruz" dedi.

AK Parti iktidarının, sonunda bu sorunları tanımayı başardığını ifade eden Doğan, "Başarmıştır ama ne yapacağına seçimlerden sonra karar verecektir. Oysa genel bütçeden Alevilere pay ayırması, cemevlerinin yapımına destek sağlaması, Alevi inanç önderlerine eğitim olanaklarının ve onların özlük haklarının sağlanması devlete ait radyo ve televizyon kanallarında Alevi İslam inancının ifade edilmesine ve böylece halkın birbirinin inancını karşılıklı olarak tanımasına olanak sağlanması gibi ve anayasanın 10. maddesinin hayata geçirilmesini içeren istekleri 20 yıldır ortada iken, AK Parti iktidarının bunları tespit için 9 yıl çalışmasını anlamak gerçekten zordur.

Bu raporlar göstermiştir ki, AK Parti iktidarının Alevilere anayasal haklarını vermekten çok, Sünni İslam'ı daha da çok örgütleyip, devleti tam anlamıyla Sünni devlete dönüştürme niyetini gizleme aracı olarak Aleviliği kullanmak istemiştir. Alevileri muhatap almak ne ilk defa yapılıyordu, ne de son olacak. Bundan sonraki uluslararası baskıların Türkiye'nin uluslar arası ilişkilerini zorlayacak şekilde gelişeceğini ve kışkırtmalarla sosyal barışı bozma tehdidini beraberinde getirebileceğini görmek için kahin olmaya gerek yok" diye konuştu.

Alevilere, "Bu seçimde Alevilere yönelik projeleri olmayanlara oy vermeyin" çağrısında bulunan Doğan, muhalefeti de eleştirdi. Doğan, "Diğer taraftan CHP başta olmak üzere muhalefet partilerinin de bu konuda çözüm projeleri hazırlayarak kamuoyuna sunduklarına tanık olmadık. Her ne kadar MHP cılız bir ses ile böyle bir yaklaşımda bulunduysa da sesin ardı arkası kesildi ve 2011 seçim beyannamesinde hiçbir yer vermediğine tanık olduk" ifadelerini kullandı.

Güncellenme Tarihi : 23.3.2016 18:50

İLGİLİ HABERLER