Gündem
  • 30.6.2014 18:54

Alevilerle ilgili küçük düşürücü o ifadeleri düzelttiler

ESKİŞEHİR Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü, Prof. Dr. Hayati Develi tarafından hazırlanan ve Açıköğretim Fakültesi (AÖF) Türk Dili Edebiyatı Bölümü öğrencilerine okutulan 'Osmanlı Türkçesi Grameri 2' adlı ders kitabında, Alevilerleri küçük düşürücü sözlerin yer almasıyla ilgili ifadelerin dijital ortamda düzeltildiğini açıkladı.

Eskişehir Hacı Bektaş Veli Derneği Başkanı Kamer Ali Durur da sorumluların özür dilemesini istedi.Osmanlı Türkçesi Grameri 2 ders kitabının 80 ve 81'inci sayfalarında yer alan ve "Kötü ayin yapan Kızılbaşlar. Allah onları kıyamete kadar aşağılık ve adi etsin. Din zamanlarında namaz kılınmıyordu" anlamına gelen "Kızılbaş-ı bed-ayin-hazemü'llahu ila-yevmid-din-zamanlarında namaz kılınmayıp" sözlerinin yer alması tepkilere neden oldu.

REKTÖRLÜK: DİJİTAL ORTAMDA DÜZELTİLDİ

Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü konu ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada bazı basın kuruluşlarında 'Alevilere hakaret dersi' başlıklı haberlerin yayınlandığı, haberde konu edilen sözlerin dijital ortamda kitaptan çıkartılıp yeni düzenlemenin yapıldığı belirtilerek aynen şöyle denildi:

"İlgili haberde yer alan 'Osmanlı Türkçesi Grameri II' kitabı Türk Dili ve Edebiyatı Lisans Programının 4. yarıyılında okutulmakta olup ilk defa Ocak 2013 tarihinde 20.000 adet olarak basılmıştır. Kitaba ilişkin H.K. isimli öğrencimizden konu ile ilgili bir şikayet alınmış ve bu şikayet doğrultusunda kitabın editörü ile bağlantıya geçilmiştir. Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Sistemi kitaplarının dijital ortamda yayınlandığı e-öğrenme portalında, kitaplarımızın en güncel hali yer almaktadır. Bu portaldaki Osmanlı Türkçesi Grameri II kitabında yer alan ilgili ifade, dijital ortamda düzeltilmiştir. Halihazırda kullanılan ders kitaplarına ilişkin, dijital ortamda yapılan düzeltmeler Anadolu Üniversitesinin internet sayfasından duyurulmaktadır. Dijital olarak yapılan ilgili düzeltme (http://www.anadolu.edu.tr/tr/aof-kitap-duzeltmeleri) adresten görülebilir. Ayrıca kitabın 2014-2015 öğretim yılı için yeni baskısı düzeltilmiş olarak yapılacaktır.

ÖZÜR DİLENSİN

Eskişehir Hacı Bektaş Veli Derneği Başkanı Kamer Ali Durur da olaya tepki gösterdi. Durur, ilgili ifadelerin kitaptan çıkartılmasını ve özür dilinmesini beklediklerini söşleyerek şunları kaydetti:

"Böyle ifadelerinyer alması ilim ve irfan yuvası olması gereken üniversitelerin içerisinde toplumu ayrıştırmaya ve Alevi toplumunu karalamaya yönelik görüşlere sahip birilerinin olması kabul edilebilir bir durum değildir. Yaşamakta olduğumuz bu hassas dönem içerisinde bir takım grupların mezhep tabanlı ayrıştırmalar yapma girişimlerini sağduyulu ve dikkatli bir şekilde takip etmekteyiz. Bu tip ifadelerin ders kitaplarında girecek kadar derinleşmiş olması gelecekte gençlerimiz ve toplumumuz içerisinde büyük bir ayrışmaya yönelik sorumsuz, düşüncesiz yaklaşımlardır. Bu güne kadar Alevi-Bektaşi toplumunu karalamaya yönelik nefret söylemlerini farklı kurum ve kişilerden maalesef duyduk ve gördük. Ancak şehrimizin gözbebeği olan bir kurum olan Anadolu Üniversitesi'nin profesör ünvanlı bir öğretim görevlisinden bu ifadeleri görmek affedilebilir bir durum değildir. Hepimizin toplumsal hoşgörüyü sağlamak için farklı mezheplere, dinlere ve siyasi görüşlere saygı duymamız gerekir. Eskişehir Hacı Bektaş Veli Derneği olarak bu konuda üzerimize düşeni her zaman yerine getirmekteyiz. Derneğimiz ve Alevi toplumu olarak din ve mezheplerle ilgili kin ve nefret söylemlerine asla yer vermedik ve vermeyeceğiz. Bir başkasının da Alevi- Bektaşi toplumunu bu tip ifadelerle karalamaya hakkı ve haddi yoktur. Sonuç olarak ilgili ifadelerin bir an önce ders kitaplarından çıkarılmasını ve konu ile ilgili sorumluların özür dilemesini bekliyoruz."

ESKİŞEHİR, (DHA)-

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 03:45

İLGİLİ HABERLER