Gündem
  • 9.8.2009 13:27

ALİ ŞEN : ERDOĞAN ÜLKEYİ ÇOK İYİ YÖNETİYOR

ERDOĞAN ÜLKEYİ ÇOK İYİ YÖNETİYOR
Bugünkü hükümet bakacak olursak ne görüyoruz?
Tayyip Erdoğan ilk seçildiği zaman ülkeyi ekonomik olarak sağlam temellere oturttu. Türkiye koalisyonlarla rahat yönetilebilen bir ülke olmadı. Avrupa'nın 21 ülkesi koalisyonla yönetiliyor... Siyaseti de iş dünyasını da çok iyi bilirim. Dünya siyasetini de takip ederim ve çok okurum. Bir işadamı ve bir Türk vatandaşı olarak Recep Tayyip Erdoğan'ın ülkeyi çok iyi yönettiğini söyleyebilirim. Kasımpaşa'da doğan ve lisan bilmeyen bir insan olarak kendine güveni o kadar çok ki, ayrıca elindeki kartları da iyi kullandı. Avrupa'ya ve dünyaya karşı kartlarını yani demin bahsettiğimiz arsayı çok iyi kullandı. Allah bize petrol vermemiş ama bir enerji köprüsüyüz. Bakın arsamız yine para etmeye başladı.

HİÇ 2. ADAM OLMADIM
Aktif siyasette yer almayı düşünmediniz mi?
Hep teklifler geliyor. Ben şunu söylerim beni çağırdıklarında, 'Beni çağıran parti başkanının işi zor. 6 gün sonra referandum, ben partinin başındayım' (gülüyoruz). Ben param olmadığında da 2. adam olmadım. 2. adam olmayan, lider olan, sevilen ve inanılan biriyim. Başörtülü kadınlardan minili kızlara beni herkes çok sever. Başbakan olsam yetmez Cumhurbaşkanı var. Cumhurbaşkanı olsam o da yetmez, icra Başbakan'da.

Size Başkanlık sistemi yakışır.
ABD'deki sistem gelsin, ben Başkan olayım (gülüyoruz). Ancak o olur.

Kurallar size göre değil, kendi kurallarınız olmalı?
Benim hayatımı konu alırlar zaman zaman televizyonlarda, Mardin'de bir kadına sormuşlar, 'Ali Şen'i tanıyor musun' diye. Kadın demiş ki; 'Seviyorum, çok dürüst bir adamdır, çok dobradır'. Vatandaş kime inanıyorsa doğrudur, sokaktaki insanın inanışını kimse değiştiremez. 30 sene tribünler 'Ali Şen başkan Fenerbahçe şampiyon' diye bağırdı. Beckenbauer geldiğinde bana olan ilgi ve sevgiye inanamadı, dünya futbolunda yok.

'Ben bu takımın başkanı olurum' diye ne zaman hayal ettiniz?
Onu hayal etmek çok zordur. 56 yılında İnönü Stadı'nda 25 kuruşa maç seyrederken kim derdi ki tribünler adımı sayıklayacak? Binlerce kişi sen oturmadan yerlerine oturmayacaklar? Bunu hayal bile edemezdim. Türk sporuna hizmet eden büyük başkanlar çok oldu. Ama hepsi zaman zaman yuhlanmıştır maalesef, Süleyman Seba gibi büyük bir isim için bile 'Ahmet Dursun, Seba gitsin' dediler. Faruk Süren, UEFA Şampiyonu oldu, kimse geri gelsin demedi. 2 defa başkan oldum ben ve görev bittiği için kendim gittim. Taraftarlar beni gözyaşlarıyla uğurladılar. Başka bir tane daha yok.

HER ŞEY DAUM'A BAĞLI
Başkanım ne olacak Fenerbahçe'nin hali?
(Gülüyoruz) Hep bunu soruyorlar bana. Bu yıl Daum geldi ve işi geçen seneden daha zor.

Şampiyonluğun formülü var mı?
Beşiktaş 71 puanla şampiyon oldu geçen yıl. Hesap basit, sezonda hiç yenilmeyen takım 102 puan alır, 34 maç var. Yenildikleri zaman 102'den düşsünler, en fazla 22 puan kaybeden şampiyon olur. Taraftar şimdiden hesabı yapsın.
Daum geldi ama takım aynı. Lider gelmedi, yönetim ve başkan aynı. Bu sene takım daha canlı, daha koşuyor. Her şey Daum'a bağlı.

Geçen yıl takım aynıysa neden şampiyon olamadık, pardon olamadılar?
Aragones zeki bir adam değildi. Büyük kulüpte görev yapan antrenörün 3 vasfı olmalı; bilgili, tecrübeli ve zeki olmalı. Bilgi ve tecrübe vardı ama zeki bir insan değildi.

ŞAMPIYON YAPAMAZSA AZİZ YILDIRIM'IN İŞİ ÇOK ZOR
Geçen yıl Beşiktaş'ın şampiyonluğu sürpriz geldi mi size?
Mustafa Denizli geçen sene gelince 'bütün kupaları alır' dedim. Aldılar da. Zor durumdan kurtardı takımı, hem yönetimi hem başkanı. Bu yıl görev Daum'da. Şampiyon yapamazsa Aziz Yıldırım'ın işi çok zor. Geçen yıl Denizli, Beşiktaş'ta ne yaptıysa Daum, Fenerbahçe'de onu yapacak. Kulüp yönetiminde değişiklik oldu, Aykut Kocaman geldi. Bakalım ona ne kadar yetki verdiler? Aykut, Daum'un işine son verebilir mi? Daum, aldığı 10 buçuk milyon Euro'nun hatırına mı Aziz Yıldırım'la şimdi bu kadar iyi anlaşıyor; göreceğiz...

Siz hiç müdahale ediyor musunuz?
Hayır, ama tavsiyelerim oluyor. Beni dinleseydi Aziz Yıldırım Denizli'yi alır şampiyon olurduk. Taraftar da bana 'bir şeyler söyle' diyor.

ROBERTO CARLOS'U ALMAZDIM GUIZA'YI TUTMAZDIM
Başkan olsaydınız şu anda kimi almazdınız?
Roberto Carlos... Kesin almazdım. Ona ihtiyaç yok ki. Halkla ilişkiler müdürü lazım değil ki bize! Galatasaray'a yakın bir sistem izlerdim. Bonservis ücreti ödemeden transfer yapmak imkanları var yeni sistemlere göre, ben bu paraları vermezdim. En ağrıma giden 'Fenerbahçe'ye gelmem' diyen adama teklif götürmeleri. Guiza 'Avrupa'da büyük takıma gideceğim' diyor, onu bir dakika tutmam. Ben bunlara çok dikkat ederim, Fenerbahçe büyüklüğüne saygısı olmayanı tutmam. 84 puanla şampiyon olduğumuz sene bütün takımın maliyeti Roberto Carlos'un parasının yarısı kadardı. Önümüze geleni yeniyorduk, Manchester'ı Manchester'da yenmiştik. Çok para başarı demek değildir. Çok star başarı demek değildir.

Başkanken hiç pişmanlık yaşadınız mı, yolladığınız ya da almadığınız futbolcularla ilgili?
Pişmanlık duymam ben, yani kabullenirim hatalarımı. Bülent Uygun'un gönderilmesine üzülmüştüm. Aykut ve Oğuz'u da ben yollamıştım. Oğuz'un beyefendiliğini ve saygısını hiç unutmam. Terbiyesini ve centilmenliğini de. Aynı şeyleri bir daha yapar mıydım, evet yapardım. Bu kadar yıl ve olay geldi geçti, beni aramayan ve ziyaretime gelmeyen yok gibidir.

En iyi futbolcu kim?
Büyük yıldız en iyi forma sattıran mıdır? Bizdeki Roberto Carlos gibi... Beni ilgilendirmez, ben futbolcu vasfı olana bakarım. 90 dakikada 12 kilometre koşacak, takım oyunu oynayacak. Yunanistan Avrupa Şampiyonu oldu, yıldız var mıydı? 15 dakikanın yıldızı olabilir ama 90 dakikanın olmayabilir.

ELİF AKTUĞ/AKŞAM

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:51

İLGİLİ HABERLER