Dünya
  • 29.9.2008 01:35

ALMAN DERGİSİ ÜLKÜCÜLERİ ÇOK KIZDIRACAK!..

Almanya’da yayımlanan Der Spiegel dergisi, eski Doğu Almanya istihbarat teşkilatı STASI’nin Mehmet Ali Ağca’nın Papa 2. Jean Paul’e yönelik başarısız suikast girişimini Türk ülkücülere mal etmeye çalıştığını iddia etti.
“Papa Operasyonu” başlığını kullanan dergi, STASI’nin şüpheleri eski Doğu Bloku ülkelerinden uzaklaştırmak amacıyla bu eylemi Batı Berlin’de yaşayan Türk ülkücülere mal etmeye çalıştığını, bunun için de sol görüşlü “İsa” kod adlı İsmet Ergün adındaki bir kadını kullandığını yazdı. Dergi, Bulgaristan gizli servisinin de isteği üzerine STASI’nin “İsa” sayesinde Batı Berlin’de yaşayan Türk ülkücüleri hakkında bilgi topladığını ve bu bilgilerle şüpheleri eski SSCB’den Türk ülkücüleri üzerine kaydırmaya çalıştığını belirtti.
STASI’nin Ağca ile irtibatı olduğunu saptadığı 4 Türk’ün adresini tespit ettiğini ve bu kişiler hakkında ayrıntılı araştırma yapmadan medyaya suikastın ardında Türk ülkücülerin bulunduğu şeklinde bilgi sızdırdığını kaydeden dergi, bunun bir ölçüde başarılı olduğu yorumunda bulundu. Yeni açılan STASI dosyalarına göre, daha sonra suikastın ardında söz konusu Türklerin bulunmadığı ve Ağca’nın Almanya’da kalabilmek için bir Alman kadınla evlenmek amacıyla bu kişilerle irtibatta bulunduğu anlaşıldı.
Dergiye göre, STASI adına 1982-1989 yılları arasında çalıştığı belirtilen Ergün ile ilgili bin sayfalık bir dosya bulundu. Evlendikten sonra soyadını değiştiren Ergün’ün STASI casusu olarak çalıştığını kabul etmedi, ancak 3 yıl boyunca “iki bey ile 10-15 kez bir araya geldiğini” söyledi. (bugün)

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:52

İLGİLİ HABERLER