Gündem
  • 29.6.2007 17:53

ALMAN HAPİSHANELERİ 76 TÜRK'E MEZAR OLDU

Alman hükümeti, tacizle suçlanan gencin iadesini talep ederken Alman gazetecileri de 17 yaşındaki Marco W.'nin gözaltında tutulduğu Antalya Cezaevi önünden canlı yayın yaparak Türk cezaevlerindeki yaşam şartlarını sorguluyor. Alman basının Türkiye'yle ilgili yayınları bu ülkedeki gurbetçilerin tepkisini çekerken, dikkatleri de Alman cezaevlerine çevirdi. 'Hukuk devleti'nin Avrupa Birliği'ndeki simgesi kabul edilen Almanya'nın hapishanelerdeki tutuklulara karşı hassasiyet göstermediği ortaya çıktı. Türk Dışişleri Bakanlığı'nın 1988 yılından bugüne kadar tuttuğu kayıtlara göre 76 Türk vatandaşı, Alman cezaevlerinde veya gözaltında hayatını kaybetti. 1 Ocak 1997-1 Ocak 2007 döneminde de Alman cezaevlerinde intihar veya şüpheli nedenlerle ölen Türklerin sayısı ise 38. Bunların büyük bir bölümü Türklere katı tutumu ile tanınan Hıristiyan-Demokratların iktidarda bulunduğu Baden-Wüttemberg eyaletinde kaydedilmiş. Stuttgart ve çevresindeki hapishanelerde bugüne kadar toplam 8 Türk mahkum hayatını kaybetmiş.

Alman Adalet Bakanlığı'nın 1994 yılı verilerine göre ise Alman cezaevlerinde 182 kişi çeşitli nedenlerle hayatını kaybetmiş. Cezaevlerinde toplam 93 kişi intihar ederken, 10 mahkum da kaza kurbanı olmuş. Alman makamları "milliyetlere göre istatistik tutmadıkları" gerekçesi ile kesin sayıyı kamuoyuna bildirmiyor.

Federal bir yapıya sahip olan Almanya'da, mahkumların cezalarını hangi koşullarda çekecekleri eyalet adalet bakanlıkları tarafından belirleniyor. Almanya'da eyaletler üstü düzenlemelere göre cezaevleri açık, kapalı, kadın, erkek ve gençlik cezaevleri olmak üzere temelde beşe ayrılıyor. Açık cezaevleri Türkiye'de de olduğu gibi ağır cezaya çarptırılmayan veya cezasının önemli bölümünü tamamlayan mahkumlar için düşünülmüş. Bu tip cezaevlerinde özellikle mesleki eğitime ve çalışmaya önem veriliyor.

Almanya'da yabancı mahkumların tamamı ise "kapalı cezaevlerinde" cezasını çekiyor. Cinayet suçlarından hükümlü olanlar ile terör ve şiddet eylemlerinden hükümlü olanlar "özel cezaevlerine" gönderiliyor. Mahkumların yaşam koşulları da cezaevi yönetimi tarafından hazırlanan "cezaevi yönetmeliği" ile belirleniyor. Bazı cezaevlerinde tutuklu ve hükümlüler televizyon ve video seyredebilirken, bazı cezaevlerinde mahkumun müzik kaseti dinlemesi ve cezaevine kaset girişi, yiyecek içecek girişi yasak. Cezanın uygulanma şeklini de yine cezaevi yönetimi yargı ile birlikte belirliyor. Mahkum önce "gözetim koğuşuna" alınıyor. Burada bir süre kalan ve özellikleri ve sabıka kaydı dikkate alınan mahkum, cezasının geri kalan kısmını iki ila beş mahkumun kaldığı hücrelerde çekiyor.

Merkel: Alman genci kurtarmaya çalışıyoruz

Taciz iddiasıyla gözaltına alınan Alman gençle ilgili bir açıklama da Almanya Başbakanı Angela Merkel'den geldi. Gazetecilerin konuyla ilgili sorusu üzerine Merkel, "Türk makamlarıyla tüm düzeylerde irtibat halindeyiz. Heyecana kapılmadan sükunetle hareket etmeliyiz. Alman gencinin serbest bırakılması için ortak çabalarımızı sürdürmeliyiz.'' dedi.

(ZAMAN)

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 17:48

İLGİLİ HABERLER