Dünya
  • 12.11.2016 13:00

Alman Yeşiller'i 4 İslami kuruluşa kafayı taktı

Almanya’da Yeşiller dini cemaat ve kuruluşlarla ilişkilerine açıklık getirmek istiyor. Münster’de cuma günü başlayan kurultaya Yeşiller, İslami kuruluşlara karşı izleyeceği tavrı belirleyen bir önerge getirdi.

AÇIK Toplumlarda Din ve Dünya Bakış Özgürlüğü başlıklı önergede Yeşiller, Almanya’da DİTİB ve benzeri İslami kuruluşlara mesafe koyuyor. Yeşillerin önergesinde kuruluş ve cemaatlerin yasal şartları yerine getirmesi durumunda resmi dini cemaat olarak tanınmaları isteniyor. “Ama dört İslami kuruluş DİTİB, İslam Konseyi, İslam Kültür Merkezleri Birliği (VIKZ) ve Almanya Müslümanları Merkez Konseyi, Yeşiller’in görüşüne göre şimdiki durumda anayasanın din hukuku açısından dini cemaat olma şartlarını yerine getirmiyor” deniyor. Bunların dini dernekler olduğu, DİTİB’in Ankara’daki Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bir şubesi ve Türkiye’ye bağımlı olduğu belirtiliyor. Bu durumda adı geçen kuruluşlar İslam din dersi veremezler.

İŞBİRLİĞİ NE OLACAK?

Ancak Yeşiller’in hükümette olduğu Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti’nde Eğitim Bakanı Silvia Löhrmann, İslam din dersleri için bu kuruluşlarla birlikte çalışıyor. Önergenin onaylanması durumunda bu işbirlikleri çıkmaza girecek.

TÜRKİYE’NİN AB ÜYELİĞİ

Kurultayda Türkiye’yi ilgilendiren diğer bir önemli önerge ise Türkiye ile AB üyelik müzakereleri üzerine. Kurultaya sunulan önergede Yeşiller bazı AB ülkelerinde Türkiye’yle AB müzakerelerinin sona erdirilmesi veya dondurulması taleplerini ‘kararlıca reddediyor.’ Türkiye’deki son gelişmeler ve mevcut durumun Türkiye’nin AB üyeliğini savunmayı zorlaştırdığı belirtiliyor. Ancak Türkiye’deki gelişmelerden AB’nin üyelik konusundaki tutarsız tavrının payı olduğu vurgulanıyor. AB’nin tavrının Türkiye’de düş kırıklığı yarattığı, AB üyeliği şansına inancın kaybolmasına yol açtığı belirtiliyor. “Müzeakereleri tek taraflı sona erdirmek, ülkedeki demokrasi güçlerini yüzüstü bırakmak anlamına gelir” deniyor.

Güncellenme Tarihi : 12.11.2016 13:01

İLGİLİ HABERLER