Dünya
  • 20.10.2005 06:42

ALMANYA'DA 'İFTAR' KRİZİ!..

Almanya’nın müstakbel Başbakanı Angela Merkel, Başbakan Schröder’in AKP’nin iftar davetine katılmasına içerledi. Schröder’in iftardaki ‘İmtiyazlı ortaklık yok. Hedef tam üyelik’ şeklindeki konuşması üzerine Merkel, ‘Görevi bize devredene kadar izleyeceğiniz dış politikayı bizimle görüşmenizi istiyoruz’ diye uyardı.

ALMANYA Başbakanı Gerhard Schröder’in, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın davetlisi olarak iftar yemeğine katılması, Hıristiyan Demokrat Parti’yi (CDU) kızdırdı. Frankfurter Allgemeine gazetesinin haberine göre Almanya’nın müstakbel Başbakanı Angela Merkel, önceki gün yapılan ilk tur koalisyon görüşmelerinde Schröder’i Türkiye ziyareti nedeniyle eleştirdi.

Merkel, ‘Bundan böyle önümüzdeki haftalarda, görevi bize devredene kadar izleyeceğiniz dış politikayı bizimle görüşmenizi istiyoruz’ dedi. Schröder, CDU Genel Başkanı Merkel’e verdiği cevapta, ‘Benim önümüzdeki haftalarda vereceğim kararlar, yeni hükümeti bağlamayacak olan kararlardır. Yoksa bunları sizinle konuşurdum’ diye konuştu.

ÇOK İLERİYE GİTTİNİZ

Schröder’in bu cevabından memnun kalmayan Merkel, şöyle konuştu:

‘Geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiğiniz İstanbul ziyaretinizde yaptığınız konuşmada, AB ile Türkiye arasında yapılan müzakerelerde hedefin tam üyelik olduğunu ve ‘imtiyazlı ortaklık’ meselesinin hallolduğunu söylediniz. Bu açıklamalarınız biraz fazla ileriye gitti.’

GERÇEKLERİ SÖYLEDİM

Genel olarak olumlu geçen koalisyon görüşmelerinde bir anda gerginleşen havada, Schröder bunun gayet doğal olduğu şeklinde bir açıklama yaptıktan sonra, ‘Benim yaptığım açıklamalar ileriye gitmiş, maksadını aşan açıklamalar değil, gerçeklerdir’ dedi. Merkel ise bunun üzerine, ‘Göreceğiz bakalım’ diyerek, konuyu kapattı. Taraflar bu tartışmadan sonra görüşmelere devam ettiler.

/İsmail Erel - Hürriyet

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:51

İLGİLİ HABERLER