Dünya
  • 26.11.2006 17:15

ALMANYA'DA İSLAMİ USULLERE UYGUN KESİM TARTIŞMASI...

Almanya'nın Hessen eyaletinin Hıristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) Başbakanı Roland Koch, Federal İdare Mahkemesi'nin Müslümanların şoksuz kurban kesebilecekleri yönündeki kararını "İslami usulde kesime izin verilmesi yasal bir sonuçtur" şeklinde
değerlendirdi.


Roland Koch, Hanau'da gerçekleştirilen Hessen Yabancılar Meclisleri Çalışma Grubu (AGAH) yıllık genel kurul toplantısında Federal İdare Mahkemesi'nin Müslümanların özel izinle şoksuz kurban kesebilecekleri yönündeki kararını değerlendirdi. Yabancılar meclisleri delegelerine hitap eden Koch, geçen hafta Federal İdare Mahkemesi'nin İslami usulde kesim izni vermesinin Almanya'da hukukun yabancılara da eşit bir şekilde uygulandığının bir göstergesi olduğunu söyledi. Almanya'da hukuk alanında yabancılara yönelik bir ayırımcılık yapılmadığını anlatan Hıristiyan Demokrat Koch, "İslami usulde kesime izin verilmesi yasal bir sonuçtur" dedi.


Kreş ve ana okullarında Almanca eğitime daha çok önem verileceğini ifade eden Koch, ailelerin evlerinde de Almanca konuşmalarının daha yararlı olacağını ifade etti. Okullarda İslam dini dersi verilmesi yönünde ellerinde bir konsept olmadığını belirten Koch, bu konuda kendilerine ciddi şekilde yardımcı olacak bir muhatap kurum bulamadıklarından duydukları sıkıntıyı dile getirdi. Bir delegenin Alman Cumhurbaşkanı portresi ve Alman bayraklarının okullarda bulunmasının eşitlik ilkesine uygun olup olmadığı sorulması üzerine Koch, bunda bir yanlışlık olmadığını, bayrak ve Cumhurbaşkanı fotoğrafının okullarda bulunmasının doğru bir hareket olduğunu dile getirdi.


Roland Koch, bir delegenin entegrasyon çalışmalarına yapılan harcamalarda bir artış olup olmayacağı sorusuna ise şöyle karşılık verdi: "Geçen yıl devletin vergi gelirlerinde bir artış oldu ancak bu gelir önümüzdeki yıllarda giderler dikkate alınarak pay edildi. Ne yazık ki başka çalışmalara bu para kaynak olarak aktarılamayacak"


Toplantıya başkanlık eden AGAH Başkanı Yılmaz Memişoğlu ise, Koch'un toplantıya katılımını olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi.


"Koch, parti politikaları ve partisinin politikacılarına mahsus tek ağız konuştu" diyen Memişoğlu, şöyle konuştu: "Ne yazık ki AGAH olarak beklediğimiz farklı bir yaklaşım sergilenmiyor. Her tür gelişme yabancıların Almanya'daki durumlarının iyileştirilebilmesi açısından bir kazançtır. Pek çok çözümün bir hayli uzun vadede gerçekleşebileceğini ümit ediyoruz."


Hessen'in Asslar kentinde kasaplık yapan Rüstem Altınküpe, şoksuz hayvan kesmek için konuyu yargıya taşımış ve Anayasa Mahkemesi'nden özel izin almıştı. Ancak yerel idare ve hayvan koruma dernekleri konuyu Leipzig kentindeki Federal İdare Mahkemesi'ne taşımış, bu mahkeme de Müslümanların özel izin alarak hayvanları uyuşturmadan kesebileceklerini kararlaştırmıştı. Mahkeme kararında din özgürlüğü gerekçe gösterilmişti.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 23:56

İLGİLİ HABERLER