Dünya
  • 29.4.2010 10:54

ALMANYA'DA TÜRK BAKAN'IN YEMİNİ OLAY OLDU: ‘HANGİ TANRI İÇİN YEMİN ETTİN?’

Almanya’nın Aşağı Saksonya eyaletinin Sosyal İşler, Kadın, Aile ve Sağlık Bakanı olarak önceki gün göreve başlayan Türk asıllı Aygül Özkan’ın (38) yemin töreni de olay oldu. Ülkedeki ilk Türk ve ilk Müslüman bakan olan CDU’lu (Hıristiyan Demokrat Parti) Özkan göreve getirileceği açıklandıktan sonra Alman aşırı sağından ölüm tehditleri almaya başlamıştı. Ayrıca göreve getirileceği açıklandıktan sonra basına verdiği ilk röportajda “haç ve türbanın okula girmemesine karşı olduğunu” söylemesi Alman kamuoyu ve medyasında büyük tepki çekmişti. Özkan’ın yanlış anlaşıldığnı söyleyerek özür dilemesi üzerine ortalık durulmaya başlamıştı ki bu kez genç bakanın yemin metni tartışma yarattı.

Metni kendisi seçti

Özkan önceki gün yapılan törende yemin metninin sonunda “Tanrı yardımcım olsun” ifadesini kullandı. Ancak bu ifade Alman kiliselerini kızdırdı. Aşağı Saksonya Hannover Eyalet Kilisesi Sözcüsü Johannes Neukirch, Bild gazetesine yaptığı açıklamada yeminin geçersiz olduğunu savunarak, “Biz Hıristiyanlar, Tanrı ile Allah arasında açık bir fark olduğunu kabul ediyoruz” dedi. Essen Katolik Kilisesi Sözcüsü Ulrich Lola da “Teolojik olarak Hristiyanların Tanrı’sı ile Müslümanların Allah’ı eşit görülemez” tepkisini gösterdi. Bild gazetesi de “Özkan hangi Tanrı’yı kast etti” başlığıyla verdiği haberde, bakanların göreve başlarken ’Tanrı’ kelimesini yemine dahil etmek zorunda olmadığına işaret ederek, Özkan’ın, ’Tanrı’lı yemin metnini tercih ettiğini yazdı.

Aynı Tanrı’yı kastetti

Die Welt gazetesi de Özkan’ın dini sembollere karşı çıkmasına rağmen yemininde ’Tanrı’ ifadesini kullandığına dikkat çekti. Tepkiler üzerine Bakanlık, “Dinlerde farklı öğretiler olmasına rağmen hepsinde tek ve aynı Tanrı’nın kastedildiğini belirterek, yeminin Yahudilik, Hristiyanlık ve İslam’da yer alan tek Tanrı adına edildiğini” açıkladı. Özkan da yemin metninde ’Tanrı’ ifadesini kullanmasının nedenini “Böylelikle, sonuçta hayatımın ve yaptıklarımın hesabını Tanrı önünde vereceğim yönündeki inancımı ifade ettim” sözleriyle açıkladı.

İŞTE TARTIŞMA YARATAN YEMİN

Özkan törende şu sözlerle yemin etti: “Tüm gücümü halka ve ülkeye adayacağıma, Federal Almanya Cumhuriyeti Anayasası’nı ve Aşağı Saksonya Anayasası’nı koruyacağıma, savunacağıma, görevlerimi içtenlikle yerine getireceğime ve tüm insanlara adil davranacağıma yemin ederim. Tanrı yardımcım olsun.”

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 08:16

İLGİLİ HABERLER