Gündem
  • 10.9.2013 15:28

Altı cemevi, üstü cami

Ankara'nın Mamak İlçesi'nde Alevi ve Sünni işadamlarının desteğiyle yapılacak cami-cemevi- aşevi kompleksine tepkiler sürerken, Ordu'nun Fatsa İlçesi Fatih Mahallesi'nde 1995 yılında Alevi ve Sünni vatandaşlar tarafından inşaatına başlanılan Hz. Ali Camii ve Cemevi, 2001 yılında hizmet vermeye başladı. 3 katlı cami ve cemevinin en alt katında ise aşevi bulunuyor. Bayramlarda, önemli günler ve Ramazan ayında aynı yerde hep birlikte yemek yiyen vatandaşlar ardından ibadetlerini gerçekleştiriyor.

Binanın Türkiye'ye örnek olduğunu söyleyen Fatsa Müftüsü Hüseyin Can, Fatsa Cemevi Derneği Başkanı İhsan Kartal'ı cemevinde ziyaret etti. Fatsa'daki cemevi ve üstündeki caminin yıllardır hizmet verdiğini ifade eden Müftü Can, "Biz, birlik ve beraberlik içerisinde devam etmek zorundayız. Biz dinde kardeşiz. Sünnisi, alevisi dinde kardeştir. Mezhep farklılığı vardır. İslam dini çerçevesi içinde Allah'ı bir, peygamberi bir, tarihi bir, ülküsü biriz. Çünkü bir olmazsanız sizi yok ederler. Çok basit sebeplerden dolayı ayrılıklara düşmememiz lazım. Ayrıldığınız zaman gücünüz dağılır, o nedenle birlik olmalıyız" dedi.

Fatsa Cemevi Derneği Başkanı İhsan Kartal ise "Bizim aşevimiz, cami ve cemevimiz Türkiye'de bir ilk. Bundan sonra devamı gelir yaparlar inşallah. Biz hiçbir zaman ayrım yapmadık. Alevi- Sünni ayrımı yapanlara da karşıyız. Biz burada aşevimizde aşımızı veriyoruz, cemevimizde ibadet yapıyoruz, vakit geldiği zamanda namazımızı kılıyoruz. Bir ayrışmaya hiçbir zaman mahal vermedik. Cemevi ve camimizde siyasette yapmadık. Böyle düşünenler yanlış düşünüyor. Kendi örf ve adetlerimizi yerine getirmemiz için böyle binaya ihtiyacımız var. Eskiden cemler evde yapılıyordu, evlerimiz yetersiz. Böyle bir bina ihtiyaç oldu yaptık ve çok şükür herkeste bundan memnun" diye konuştu.

Hz. Ali Cami'nin 8 yıldır imamlığını ise Alevi kökenli Ali Rıza Güvenkaya yapıyor. Güvenkaya, "Burada hoşgörü var. Cami ve cemevimiz Türkiye'ye örnek" dedi.

Alevi kökenli Hayrullah Dündar (62) ise "Burada birlik ve beraberlik var. Hepimiz aşevimizde yemeğimizi yiyoruz, cami ve cemevinde ibadetlerimizi yapıyoruz. Herkes de bundan memnun" dedi.

DHA

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 12:09

İLGİLİ HABERLER