Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, başkanlık uçağı Air Force One'da gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD'nin NATO'nun askerlerini çekeceği 2014'ten sonra, Afganistan'da daimi üslerini korumaya çalışmadığını, bunun açıkça belirtildiğini vurguladı.
Carney, ABD'nin bu ülkedeki askeri varlığının yalnızca Kabil'in isteği üzerine olacağını ifade etti.
ABD Başkanı Barack Obama'yı Teksas'a götüren uçakta Carney, ABD güçlerinin Afganistan'daki üslere girişi ve kullanımının karşılıklı güvenlik anlaşmasıyla ele alınmasını öngördüklerini söyledi.
Carney, Amerikan askerlerinin 2014'ten sonra Afganistan'da kalması halinde bunun Afgan askerlerini eğitmek ve El Kaide'nin son üyeleri temizlemek amacıyla olacağını kaydetti.
Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, ABD'nin 2014 sonrasında da ülkede varlık göstermeye devam etmek ve dokuz askeri üs istediğini bildirmişti. ABD'nin bu talebine olumlu yaklaştıklarını ifade eden Karzai, ancak kendilerinin de buna karşılık Washington'dan güvenlik ve finansal konularda garanti istediklerini vurgulamıştı.
Muhabir: Şeyma Tahan / AFP
Yayıncı: İbrahim Uyar
Amacımız El Kaide'ye son vermek!..

Hızlı Özet
“ABD, 2014'ten sonra Afganistan'da üs bırakmak istemediğini belirtti.”
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Rusya'daki plaj saldırısında bilanço giderek ağırlaşıyor
Dün Rusya'nın Krasnodar bölgesindeki plaja yönelik insansız hava araçlarıyla (İHA) düzenlenen saldırının bilançosu ağırlaştı. Yetkililer, bir çocuğun daha kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmesinin ardından ölü sayısının 8'e yükseldiğini bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanı duyurdu: Dünyanın kilitlendiği düğüm çözülüyor!
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Hürmüz Boğazı'nın yeniden açılması amacıyla İran ile yapılan görüşmelerde ilerleme kaydedildiğini açıkladı.

Suriye'den Putin'e soğuk duş! Trump ve Şara'nın anlaştığı iddia edildi
Reuters'a göre Şam yönetimi, ABD'nin "Terörü Destekleyen Devletler" (SST) listesinden çıkarılma sürecini hızlandırmak amacıyla Rusya'dan yaptığı ham petrol ithalatını kademeli olarak azaltmayı taahhüt etti.

72 bin göçmenin akın ettiği sınırda çok sayıda kişi hayatını kaybetti!
İspanya'nın Kuzey Afrika'daki toprağı Sebte'de yaşanan düzensiz göç krizine ilişkin yeni bilanço açıklandı. Yaklaşık 72 bin göçmenden 70 bine yakınının Fas'a döndüğü belirtilirken, geçiş girişimleri sırasında en az 75 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.