Sağlık
  • 8.9.2013 12:43

Ameliyat edeceği hastaya bulunamayan kanı doktoru verdi

Kan bağışı için örnek bir tutum sergileyen Dr. Sevmiş, "Taşradan ameliyat için gelen hastaların en büyük sorunlarının başında kan temin etmek geliyor. Bir de zor bulunan kan grupları ameliyat ekiplerine sıkıntı yaşatıyor" dedi.

Ordu'nun Ünye İlçesi'nden Ankara'ya gelerek Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne karaciğer rahatsızlığı şikayeti ile başvuran 2 çocuk annesi 29 yaşındaki Leyla Tunçel'in karaciğerinde hızla gelişen tümörün hemen alınması gerektiği belirtildi. Ancak planlanan ameliyat günü A Rh(-) kan bulunamayınca, operasyonu gerçekleştirecek ekibin doktoru Murat Sevmiş kan vererek hastasına yardımcı oldu. Hacettepe Hastanesi Genel Cerrahi Bölümünde baş asistan olarak görev yapan Dr. Murat Sevmiş şunları anlattı:

"Hastanemize gelen Leyla Tunçel'in karaciğerinde hızla yayılan tümör için ameliyat planı hazırladık. Tümörlü bölgeyi almamız gerekiyordu ve ameliyat öncesinde 4 kişilik ekiple hazırlıklarımızı tamamladık. Ancak 4 ünite gereken A Rh(-) kan ihtiyacımızı hastanemizde bulamadığımız için kan bankalarına ve temin edeceğimiz yerlere baş vurduk. Aldığımız cevaplar olumsuz çıkınca bu kez hasta yakınlarından kan bağışı yapmalarını istedik. Ordu'dan iki hasta yakını geldi, bunlardan birinin kan grubu tuttu. Bir ünite de ben verdim. Daha sonra kan anonsları ile iki ünite daha kan bulup, hastamız Tunçel'in karaciğerinde oluşan tümörlü bölgeyi 8 saat süren bir ameliyatla aldık. Sürekli kanama riskli bir ameliyattı ve bu süre içerisinde 9 ünite kan kullandık."

'KAN BAĞIŞI İNSANLIK GEREĞİ'

Taşradan ameliyat olmak için gelen hastaların en büyük sorunlarının başında kan temin etmenin geldiğini belirten Dr. Sevmiş, "Bazı hastalar için kan bulmak kolay oluyor, ancak bazı kan gruplarını bulmak çok zor oluyor. Bu durum ameliyat ekibini zora sokuyor. Kan bağışında bulunmak bir insanlık gereğidir. Bu durum herkesin başına gelebilir. Bu nedenle insanları bir kan anonsu duyduğunda duyarlılığa çağırıyorum" dedi.

Eşinin acil ameliyatı için kan bulmakta zorlandığını belirten Mürsel Tuncel de, eşine kan veren doktor Murat Sevmiş'e ve ameliyatı gerçekleştiren ekibe teşekkür etti.

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 12:12

İLGİLİ HABERLER