Gündem
  • 12.2.2016 02:30

Amerika ile Rusya Suriye üzerinde anlaştı..

Münih'te yapılan görüşmelerde Ateşkes önererek sürpriz yapan Ruslar, Amerika ile bir anlaşmaya vardı.Amerika Dışişleri Bakanı John Kerr, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov  ve Alman yetkililer ile birlikte  Suriye Destek Grubu sonunda uzlaştı.
Anlaşmanın ayrıntıları konusunda bir bilgi sızdırılmazken bir diplomat Rusya'nın muhaliflere bomba yağdırmayı durduracağını bildirdi.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Almanya’nın Münih kentinde yapılan Suriye toplantısında, tarafların bir hafta içinde ateşkese gidilmesi konusunda uzlaştıklarını açıkladı.

İlk yapılacak işin insanı yardımları artırıp, ulaştırılmasının sağlanması olduğunu belirten Kerry, "İkinci olarak da ulusal çapta saldırıların durmasını sağlayıp, bir hafta içinde ateşkesi yürürlüğe sokma konusunda görüş birliğine vardık. Bu iddialı gibi görünebilir ancak herkes olabildiği kadar çabuk davranma konusunda kararlı bu amaca ulaşmak için" dedi.

Suriye’de savaşın beş yıldır süregelmekte olduğunu anımsatan Kerry, "Şimdi elimizde olan sözlerin kağıda dökülmüş hali. Önümüzdeki bir kaç gün içinde sahada somut adımlar atılması gerek" diye konuştu. Kerry, Münih’teki görüşmelerin verimli geçmesinden memnuniyet duyduğunu belirtti.

IŞİD VE EL NUSRA DAHİL DEĞİL

Kerry, bu anlaşmaya IŞİD ve El Nusra gibi terör örgütlerinin dahil olmadığını belirtti.

Varılan anlaşma uyarınca insani krizin derinleştiği Suriye'ye cumartesi gününden itibaren yardımlar gönderilmeye başlanacak. Ardından bir hafta içinde Esad rejimi ve muhalifler arasında geçici ateşkes sağlanacak.

Bu ateşkesin ardından tarafların Cenevre'deki barış müzakerelerine yeniden başlaması öngörülüyor. 

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 16:15

İLGİLİ HABERLER