Gündem
  • 3.6.2014 22:31

Amerika'da 300 bin Türk buhar oldu

Cumhurbaşkanlığı seçimine günler kala ABD’de oy kullanacak Türk vatandaşlarının sayısı tartışma konusu oldu.

ABD’deki birçok kaynak Türk vatandaşı sayısını 500 bin olarak verirken, Amerikan Nüfus ve İstatistik Bürosu Türk vatandaşlarının sayısının 199 bin civarında olduğunu belirtiyor.

Diğer Amerikan kaynakları ABD’deki oy kullanacak Türk nüfusunu 148 bin 585 olarak belirtirken, YSK, Amerika’da oy kullanacak seçmen sayısının 85 bin olduğunu açıkladı.

ABD'de yaşayan Türkler'in çıkardığı Posta212 gazetesinden Doğukan Cömert’in haberine göre, ABD’deki Türk nüfusu ve ekonomik gücü ile ilgili 2011 Amerikan Community Survey istatistiklerine göre ABD’deki Türk nüfusu 199,180. Türk Amerikan sivil toplum örgütlerinin, Türkler’e ulaşmak isteyen şirketlerin ve organizasyonların yaşadığı çıkmaz da burada başlıyor. Resmi rakamlara göre 18 yaş üstü erkek ve kadın nüfus toplamı 148,585.

NACİ KORU: MUTLAKA KONTROL EDİLMELİ

Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru da, geçen ocak ayında gazetenin Ankara Bürosu’ndan Duygu Güvenç’e yaptığı açıklamada, ABD’deki Türk seçmen sayısının net olarak belli olmadığını fakat yaklaşık 85 bin civarında olabileceğini söylemişti. Koru, dünya genelinde ise 2.6 milyon Türk seçmenin bulunduğunu vurgulamıştı.

KEMAL YURTNAÇ: KESİN VERİLERE ULAŞACAĞIZ

Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları eski Başkanı Kemal Yurtnaç, geçen yıl Aralık ayında POSTA212’ye yaptığı açıklamada, Türkiye’deki resmi veriye göre, ABD’de 500 bin civarında Türk vatandaşı bulunduğunu ancak bunun üzerinde Türk’ün orada yaşandığını düşündüklerini belirtmişti. Yurtnaç, bu konuda Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) oluşturacağı seçmen kütüğüyle kesin verilere ulaşacaklarını dile getirmişti.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 04:31

İLGİLİ HABERLER