Dünya
  • 28.3.2020 20:58

Amerika'da doktorlar kendilerine ilaç stoklayınca piyasada ilaç kalmadı

ABD eyaletleri Trump’ın koronavirüs tedavisi için adını verdiği ilaçları istifleyen doktorların ilaç kıtlığına yol açtığını bildiriyor

Sınırlı bir çalışmaya göre klorokin ve varyantı hidroksiklorokin, bir antibiyotikle birleştirildiğinde belirtileri tedavi edebiliyor

ABD eyaletleri, Donald Trump'ın Kovid-19 hastalarını tedavi edebileceğini iddia ettiği ilaçların bazı doktorlarca istiflendiğini ve gerçekten ilaca ihtiyaç duyan kişilerin bundan etkilendiğini bildirdi.

Amerikan Sağlık Sistemi Eczacıları Topluluğuna göre, ilaçların Kovid-19 tedavisinde kullanılabileceğine işaret eden ilk haberler sonrasında 9 Mart'tan itibaren ülkede klorokin ve varyantı hidroksiklorokinde hızla kıtlıklar görülmeye başlandı.

ABD Başkanı Trump'ın, bu yeni virüse yakalanmış hastaların tedavisinde "oyunun kurallarını değiştirebileceğini" söylemesinden sonra ilaçlara talep oluştu.

Bu bilgi, Fransa'da sıtma ilacını bir antibiyotikle birleştiren sınırlı bir araştırmaya dayanıyor. Sonuçlar, ilaç karışımı kullanıldığında bazı hastaların burunlarındaki virüs sayısının daha düşük olduğunu gösteriyor.

New York eyaleti, ilaç karışımının Kovid-19 tedavisine gerçekten yardımcı olup olamayacağını görmek için salı gününden itibaren durumu en ciddi hastalarında ilaçların denenmesine başlama kararı aldı. New York Valisi Andrew Cuomo, "İyimser sonuçlar elde etmeyi umuyoruz" dedi. Eyalet, ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nden (FDA) onay aldı.

Ancak iki ilacın yaygın biçimde duyurulması kıtlığa sebep olurken, Illinois, Ohio, Nevada, Kuzey Karolina ve Teksas gibi eyaletlerdeki doktorların şimdi ilacı kendileri için istiflediği bildiriliyor.

Kuzey Karolina Eczacılık Kurulu, yayımladığı acil durum bildirisiyle eczacıların, klorokin ve hidroksiklorokin reçetelerinde keskin bir artış gözlemlediklerini belirtti.

Kurul açıklamasında, "Bu reçetelerin, reçeteyi yazanların kendileri, aile üyeleri ve Kovid-19 virüsüne maruz kalmamış ya da virüs bulaşmamış kimseler için hazırlandığı bildiriliyor" ifadeleri yer aldı.

Kuzey Karolina ve diğer eyaletler, bu ilaçların reçete edilme şartlarına kısıtlamalar getirirken, eczacıların "mesleki yargıları reçetelerin klinik açıdan uygun olmadığı yönündeyse reçeteyi işleme koymayı reddetme" yetkisine sahip olduğunu hatırlattı.

ProPublica'ya konuşan Illinois Eczacılar Birliği Genel Müdürü Garth Reynolds, doktorların reçeteleri suistimal ettiği yönünde eczacılardan çağrı ve e-postalar aldıklarını söyledi.

"Reçeteyi hazırlayanların, reçeteyi yazdıkları kişinin romatoid artrit olduğunu iddia ettiği birkaç örnek bile yaşadık" diyen Reynolds, eczacıların bunun gerçeği yansıtmadığından şüphelendiğini aktardı.

Yani, bu dolandırıcılık.

Reçetelerdeki artışa dair pazar günü bir bülten yayımlayan Birlik, "reçete yazanların mevcut eylemlerinden rahatsız olduğunu" belirtti. Bültende, eczacılar için şikayetlerini nasıl ileteceklerini gösteren talimatlara da yer verildi.

Trump'ın geçen hafta "neredeyse hemen" kullanılabileceği yönündeki ilk iyimserliğine karşın ilaçların Amerikan halkının kullanımı için ne zaman "güvenli ve etkili" sayılacağına dair kesin bir zaman çizelgesi bulunmuyor. Ancak halihazırda ilaçlardan hiçbiri Kovid-19 tedavisi için FDA onayı almış değil.

İki ilaca yönelik ilgi artışının getirdiği sorunlardan biri, lupus hastalarının reçetelerindeki tüm ilaçlara erişememesi oluyor.

Daha önce ilaç kıtlığına dair The Independent'a konuşan Kuzey Karolina Üniversitesi (UNC) Romatoloji Lupus Kliniği Müdürü ve Amerika Medikal Bilimsel Danışma Konseyi Lupus Vakfı üyesi Dr. Saira Sheikh şunları ifade etmişti:

Birçok eczane alabilecekleri tablet sayısını sınırladığı için hastalarımız durmadan bizi arıyor. Daha önce 90 günlük ilaç alabilen bazı hastalara bir aylık tedarik sınırı getirildi.

Lupus hastaları eklem iltihabı tedavisi için hidroksiklorokin kullanıyor.

Dr. Sheikh'in de dikkat çektiği gibi, Kovid-19 teşhisi koyulmadan önce doktorların kendileri ve aile mensupları için bu ilaçları istiflemesi, ilaçların enfeksiyonu önlemek isteyenlere değil zaten virüs kapmış insanların tedavisine yardımcı olduğuna dair sadece biraz kanıt olması sebebiyle tartışmalı bir durum.

Dr. Sheikh, "Hidroksiklorokin veya sıtma ilaçlarının Kovid-19 enfeksiyonlarına karşı koruyucu veya engelleyici olduğunu önerecek henüz bir kanıt yok. Bu sebeple bu ilaçları zaten kullanmayan insanların şimdi kullanmaya başlama ihtiyaçları yok" dedi.

CVS gibi ecza şirketleri de açıklama yaparak ilaç kıtlığına değindi ve eczacı çalışanlarına "reçetelerin geçerli ve ilaçların verilmesinin uygun olduğunu belirlemede mesleki yargılarını kullanma" yetkisi verdi.

New York eyaletinin kendi klinik ilaç denemelerini başlatmasıyla birlikte ilaçların gerçekten Kovid-19'a karşı işe yarayıp yaramadığına dair gelecek haftalarda daha çok bilgi mevcut olabilir.

Güncellenme Tarihi : 28.3.2020 21:33

İLGİLİ HABERLER