Dünya
  • 4.11.2020 12:50

Amerika'da nefes kesen seçim!.. Trump zafere yakın

Dünyanın gözü ABD'deki seçimde... Trump ve Biden arasında büyük çekişme! Sürpriz sonuçlar peş peşe geliyor...Dünya koronavirüs gölgesinde gerçekleştirilen ABD Başkanlık Seçimleri'ne kilitlenmiş durumda. Amerikalılar, ülkeyi 2024'e kadar kimin yöneteceğine karar verecek. Cumhuriyetçi Başkan Donald Trump'la mı devam edilecek yoksa Beyaz Saray'a Demokrat Joe Biden mi geçecek? Kıyasıya yarış tüm hızıyla sürüyor. Sandıklar açılıyor, sonuçlar geliyor. Delege ve oy oranında Biden, Trump'ın önünde seyrediyor. 
Fakat durum çok farklı..

SAYIMI BİTMEYEN EYALETLERDE TRUMP FARKLI ÖNDE
Sabah saat 10 itibarıyla Biden 238, Trump 213 dele kazandı. Bu rakamlar sizi aldatmasın. halen 6 eyalette oy sayımı sürüyor. Bunlar; Nevada, Wisconsin, Michigan, Pensilvanya, Kuzey Karolina ve Georgiya..
An itibarıyla bu altı eyaletin birinde Biden 5'inde Trump önde götürüyor. Trump bu 5 eyaletin hepsini kazanır ve Biden'de önde olduğu Nevada'yı alırsa, Biden 234 delegede kalır.
Trump ise; 290 delege ile 5 yıl daha Amerika başkanı olur.
Nevada'nın 6,  Wisconsin'ın 10, Michigan'ın 16,Pensilvanya'nın 20, Kuzey Karolina'nın 15 ve Georgia'nın 16 delegesi var.
bunların içerisinde Trump önde olduğu 6 eyaletin beşinde farklı önde. sadece 16 delegesi olan Georgia'da Biden'e karşı 50.7'ye 48.1'lik üstünlük sağlamış durumda.
Burada oyların yüzde 94'ü sayıldı.
Trump Georgia'ya kaybetse farklı önde olduğu eyaletleri alsa yine de Amerikan Başkanı oluyor.

11.46 | Trump'ın Yüksek Mahkeme çağrısına Biden'dan cevap geldi

Trump, seçimlerde büyük yolsuzluklardan şüphelendiklerini belirterek, gerektiği takdirde seçimleri Yüksek Mahkeme'ye taşıyabileceklerini ifade etmişti. Yüksek Mahkeme'ye çağrı yapan Trump, "Oy vermeleri durdurmalarını istiyoruz." ifadesini kullanmıştı.

Trump'ın bu sözlerine Biden cephesinden cevap geldi. Biden'ın avukat ordusu oy sayımının durdurulması durumunda harekete geçmeye hazır olduklarını açıkladı.

11.05 | Biden'ın seçici kuruldaki temsilcisi sayısı 238, Trump'ın ise 213 olarak kayıtlara girdi 

ABD'de kritik eyaletler arasında yer alan Arizona'yı Joe Biden'ın kazandığı belirtiliyor. ABD Başkanı Trump, basın toplantısında Arizona'yı kazandığını öne sürmüştü. Arizona'yı alan aday, 11 delegeyi de elde etmiş oluyor. Yaşanan son gelişmelerle birlikte Biden'ın seçici kuruldaki temsilcisi sayısı 238, Trump'ın ise 213 olarak kayıtlara girdi. Öte yandan, Arizona 1948'den bu yana ilk kez bir Demokrat aday tarafından kazanılıyor.

11:00 | Biden, hanesine 3 delege daha kazandırdı

ABD başkanlık seçimlerinde yarış tüm süratiyle devam ederken, Maine eyaletinde ipi göğüsleyen ismin Demokrat aday Joe Biden olduğu açıklandı. Maine seçimi kazanan Biden, hanesine 3 delege daha kazandırdı.

10.20 | Trump: Bu seçimi çoktan kazandık 

ABD Başkanı Donald Trump, seçim sonuçlarının ardından Biden'a Twitter'dan verdiği cevabın ardından gazetecilerin karşısına geçti. "Bu gece aldığımız sonuçlar muazzam" diyen Trump, Demokratları yine hırsızlıkla suçlarken "Bizi yakalamaları imkânsız. Büyük ihtimal başkanınız olacağım. Bu seçimi çoktan kazandık" dedi.

Trump, seçimlerde büyük yolsuzluklardan şüphelendiklerini belirterek, gerektiği takdirde seçimleri Yüksek Mahkeme'ye taşıyabileceklerini ifade etti. Yüksek Mahkeme'ye çağrı yapan Trump, "Oy vermeleri durdurmalarını istiyoruz. Artık 'sabahın dördünde açılmamış oylar çıktı' denmesini istemiyoruz. Benim için çok üzücü bir an" ifadelerini de kullandı.

10.05

Nebraska farklı statüye sahip iki eyaletten biri. Maine ile Nebraska dışında tüm eyaletlerde seçici kurul üyelerinin seçimi tüm eyaletlerde oy çoğunluğunu alan adayla bağlantılı. Örneğin 55 delegesi bulunan Califoria'da oyların çoğunu alan adayın partisi tarafından önerilen kişiler söz konusu seçici kurulda yer alıyor.

Fakat Nebraska ve Maine'de prosedür farklı. Burada delege seçimi nispi sisteme göre yapılıyor. Bu kapsamda Nebraska'da Biden bir delege, Trump ise dört delege kazanmış durumda.

Buna göre Nebraska'da üç delege çıkaracağı tahmin edilen Trump, dört delegeye sahip olunca toplamdaki temsilci sayısı 213 oldu. Biden'ın seçici kurul temsili ise 224 olarak tahmin ediliyor.

09.05

California'nın ardından en fazla delegeye sahip olan eyalet niteliğindeki Teksas'ta tahminler yanılmadı ve Başkan Trump gülen taraf oldu. AP'nin projeksiyonuna göre Trump, 38 delege daha kazandı ve seçici kuruldaki temsilci sayısını 212'ye çıkardı.

09.00

Twitter, ABD Başkanı Trump'ın Demokrat rakibi Biden'ı seçimi çalmakla suçladığı tweet'ine uyarı mesajı ekledi. Twitter'ın mesajında şu ifadeler yer aldı:

"Bu Tweet'te paylaşılan içeriklerin bir kısmı veya tümü tartışmalıdır ve bir seçime ya da başka bir toplumsal sürece katılma konusunda yanlış yönlendiriyor olabilir. "

08. 46

Joe Biden'ın kısa açıklamasına Trump'tan yanıt gecikmedi. Şahsi Twitter hesabından hemen paylaşımda bulunan Trump, Demokratların seçimi çalmaya çalıştığını iddia etti.

Trump'ın tweet'i şöyle: "Öndeyiz ama seçimi çalmaya çalışıyorlar. Buna izin vermeyeceğiz. Sandıklar kapandıktan sonra oy kullanılamaz. Bu gece bir açıklama yapacağım. Büyük galibiyet."

08.43

Demokrat Joe Biden seçim sonuçları açıklanmaya devam ederken Delaware'de destekçilerine hitap etti. "Geldiğimiz noktadan çok mutluyuz" diyen Biden, "Arizona'yı kazandığımızdan eminiz. Wisconsin ve Michigan konusunda da yol aldık" dedi.

Biden sözlerine özetle şöyle devam etti: "Oyları saymak uzun sürecek ama Pennsylvania'yı da kazanacağız. Seçimlerin sonuçlarını yarın sabaha kadar öğrenemeyebiliriz. Ama ben sonuçlar hakkında çok iyi şeyler hissediyorum. Hepinize minnettarım, tüm destekçilerime. Kazanacağız. Zafer bizim."

08.40

Seçimlerin en kritik eyaletlerinden biri olarak görülen Florida'da Trump ipi göğüsledi ve 29 delege daha kazandı. AP'nin tahminlerine göre; Trump bu sonuçla 174 delegeye ulaştı. 1964 yılından bu yana Florida'yı alan aday, başkanlık seçimini de kazanıyor.

8.25 

Son tahminlere göre; Minnesota eyaletini Joe Biden kazandı ve 10 delegeyi daha hanesine katmayı başardı. Böylece Biden'ın seçici kurulda temsilci sayısı 223 oldu. Trump ise Ohio'yu alarak 18 ve Güney Carolina'yı alarak da dokuz delege kazandı. Trump'ın seçici kuruldaki temsilci sayısı da 145'e yükseldi.

8.18

Joe Biden'ın kampanya ekibinde yer alan Rufus Gifford, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Kazanacağız" iddiasında bulundu.

08.15

Bloomberg muhabiri Saleha Mohsin, kritik konumdaki Wisconsin eyaletinde kazanan ismin bugün açıklanamayacağını yazdı. Pennylvania'da da benzer bir durum olduğunu aktaran Mohsin, Michigan'da sonuçların kesinleşmesi için cuma gününe kadar beklemek gerekebileceği tahmininde bulundu.

08.05

ABD'nin Kuzey Amerika dışındaki tek eyaleti olan Hawaii'de gülen isim Joe Biden oldu. Böylece Biden seçici kurul delege sayısını 213'e yükseltti.

07.50

Delege sayısı açısından çok kritik olan Teksas'ta Biden üstünlüğünü kaybetmiş durumda. Oyların yüzde 78'i sayıldı. Trump'ın yüzde 52 ile 38 delegeyi alması bekleniyor. Teksas'ta uzun yıllardır Cumhuriyetçilerin ağırlığı var. 2016 seçimlerinde de eyaleti Trump kazanmıştı.

07.40

Seçimin en kritik eyaletlerinden Florida'da oyların yüzde 98'i sayıldı. Buna göre; Trump yüzde 51.3'le 29 delegeyi hanesine yazdırmak üzere. Seçimde ilk el değiştiren eyaletin ise Arizona olma ihtimali var. Arizona'da oyların yüzde 73'üne göre Biden, Trump'ın epey önünde. Biden'ın oy oranı yüzde 53.6, Trump'ın ise 45.1.

07.20

AP'nin öngörülerine göre Joe Biden, Batı Yakası'nı silip süpürdü. Beklendiği üzere 55 seçici kurul üyesi bulunan California'yı Biden kazandı. Yedi delegeli Oregon ve 12 delegeli Washington eyaletleri de Biden'ı Amerikan Başkanı olarak görmek istiyor. Doğu Yakası'nın kuzeyindeki New Hampshire eyaletini de kazanan Biden, seçici kurul delege sayısını 209'a çıkardı.

Tahminlere göre; Donald Trump ise 10 delegeli Missouri'yi, dört delegeli Idaho'yu ve altı delegeli Utah'ı da alarak seçici kurul üye sayısını 118'e yükseltti.

06.50

ABD'de başkanlık seçimlerinin sonuçları yavaş yavaş belli olurken bahis şirketleri Trump'ın ikinci kez Beyaz Saray'a gitme ihtimalini yükseltti. BBC'nin haberine göre; Betfair, Trump'ın seçilme olasılığını yüzde 60'a çıkarırken, Biden'ı yüzde 40'a çekti. İngiltere merkezli Smarkets Exchange de Trump'ın yeniden kazanma şansını yüzde 39'dan yüzde 65'e yükseltti. Biden'ın kazanma ihtimali de yüzde 61'den yüzde 35'e geriledi.

Güncellenme Tarihi : 4.11.2020 12:47

İLGİLİ HABERLER