Gündem
  • 9.1.2015 09:53

Amerika'da 'paralel böcek' avı

Savcılık, firari polislerin, ABD'de nerelere gittikleri ve kimlerle görüştüklerinin tespiti için Emniyet'ten bilgi istedi.


Amerika'da 'paralel böcek' avı

"Böcek" soruşturmasında savcılık beşi firari, yedi şüphelinin gizemli yurtdışı seyahatlerinin peşine düştü. Emniyet istihbarat Pensilvanya'ya üç saat mesafedeki New York'a uçan Özdoğan ve Zavar'ın, ABD'deki sır günleri araştıracak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde, çalışma ofisi ve ikametgahına "böcek" tabir edilen dinleme cihazı yerleştirilmesine ilişkin iddianameyi hazırlayan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Bürosu Savcısı Durak Çetin'in, "suçun örgüt çatısı altında işlendiği" gerekçesiyle, 13 şüpheliden 7'si hakkında başlattığı ek soruşturma ise devam ediyor.

SEYAHATLERİ İNCELEMEYE ALINDI

Savcı Serdar Coşkun tarafından yürütülen "örgüt" soruşturmasının son gelişmesi ise, firari sanıklardan Ali Özdoğan, Sedat Zavar, Serhat Demir, Enes Çiğci, İlker Usta ile Başbakanlık Koruma Dairesi eski müdürlerinden Ahmet Dürer ve TÜBİTAK eski Başkan Yardımcısı Hasan Palaz'ın, yurtdışı seyahatlerinin mercek altına alınması oldu. Savcı Durak Çetin'in, Yargıtay üyeliğine seçilmeden önce bu konuda, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkanlığı'na yazı gönderdiği ortaya çıktı.

ABD TEMASLARI MERCEK ALTINDA

Yazıda, şüphelilerin örgüt, cemaat, yabancı ülke veya yabancı istihbarat teşkilatı ile bağlantıları bulunup bulunmadığının ortaya çıkarılması için, Ocak 2011 ila Ocak 2014 tarihleri arasında resmi görevle veya senelik izin kapsamında yurtdışına yaptıkları seyahatlerdeki faaliyetlerine ilişkin detaylı bilgi ve belge istendi.

9 DEFA ABD'YE GİTMİŞ 

Savcılık tarafından yapılan araştırmada, Ocak 2011 ila Ocak 2014 tarihleri arasında Ali Özdoğan'ın resmi görevler de dahil toplam 11 kez yurtdışına çıktığı, bu seyahatlerden 9'unun ABD'ye yapıldığı da tespit edildi. Aynı süreler içinde Sedat Zavar'ın ise 6 kez yurtdışına gittiği, bu seyahatlerden 3'nün ABD'ye yapıldığı belirlendi.

Ali Özdoğan ve yardımcısı Sedat Zavar'in, 1 Haziran 2011 ve 28 Ekim 2011 tarihlerinde, "Almanya Stuttgart" adresini vererek iki kez senelik izin kullandıkları, ancak her iki seyahatte de gizlice ABD'ye gittikleri belirlenmişti. Özdoğan ve Zavar'ın, yalan beyanla ABD'ye yaptıkları seyahat Akşam gazetesinin manşetinden duyurduğu, havalimanı kamera kayıtlarıyla da tespit edilmişti.

5 şüpheli buhar oldu

Haklarında "siyasi casusluk" suçundan dava açılan ve "örgüt" şüphesiyle ek soruşturma yürütülen 7 zanlıdan, rütbeli polisler Ali Özdoğan, Serhat Demir, Sedat Zavar, Enes Çiğci ve polis memuru İlker Usta'nın ise firar ettikleri ortaya çıkmıştı. Beş zanlının yurtdışına kaçtığı tahmin ediliyor. (Akşam)

 

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 23:00

İLGİLİ HABERLER