Gündem
  • 7.10.2020 16:54

Amerika'dan Esad'a büyük darbe!.. Suriye ile diplomatik ilişki kurmayın

ABD'den dünya ülkelerine: Esed rejimiyle diplomatik ilişki kurmayın

ABD Dışişleri Bakanlığı, dünya ülkelerine  Esed rejimiyle diplomatik ilişkileri yeniden kurmama, bu ilişkileri geliştirmeme veya ekonomik işbirliğine girişmeme çağrısında bulundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından dün yapılan açıklamada, dünya ülkelerine Esed rejimiyle diplomatik ilişkileri yeniden kurmama, bu ilişkileri geliştirmeme veya ekonomik işbirliğine girişmeme çağrısında bulundu.

Açıklama, Mart ayında Umman kraliyet kararnamesiyle Şam Büyükelçisi olarak atanan Turki bin Mahmud el Busaydi'nin güven mektubunun Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim tarafından kabul edilmesinin akabinde geldi.

Suriye savaşının 2011'de başlamasıyla birlikte 2012'de Şam'dan büyükelçiliklerini çeken Körfez ülkeleri içinde bu tavrından geri dönen ilk ülke olan Umman, diğerlerinden farklı olarak 2011 sonrasında da Esed rejimiyle diplomatik ilişkilerini devam ettiriyordu.

El Hurra kanalının aktardığına göre bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, "Esed rejimi sayısız insan hakları ihlalinde sorumlu, ayrıca, sık sık kimyasal silah kullanması, İran ve Rus güçlerini Suriye'ye davet etmesi ve komşularını tehdit etmesi, Umman da dahil tüm bölge için büyük bir tehlike teşkil ediyor" dedi.

Yetkili, "Esed rejiminin Suriye halkına yönelik zulmüne değinmeden ilişkileri yeniden tesis etme veya geliştirme çabaları, 2254 sayılı Güvenlik Konseyi Kararı uyarınca Suriye çatışmasına kalıcı, barışçıl ve siyasi bir çözüme doğru ilerleme çabalarını baltalıyor.'' ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Esed ve rejimini, ''Suriye halkına yönelik şiddet kampanyasını sonlandırmak için geri dönüşü olmayan adımlar atmaya, Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı Kararını samimiyetle uygulamaya veya devam eden diplomatik ve ekonomik uzlet ile yüzleşmeye" çağırdı.

Dün Esed rejimine bağlı haber ajansı SANA, Esed rejimi Dışişleri Bakanı Velid Muallim'in Umman'ın atadığı Şam Büyükelçisi Turki bin Mahmud el Busaydi'yi kabul ederek güven mektubunun bir nüshasını teslim aldığını duyurmuştu.

Kaynak: Mepa News

Güncellenme Tarihi : 9.10.2020 00:13

İLGİLİ HABERLER