Gündem
  • 26.8.2020 21:19

Amerika'dan Flaş teklif!.. Irak Türkiye ile birlikte PKK'yı bölgeden çıkartsın

Geçen hafta ABD özel elçisi James Jeffrey, Irak'ın Kandil dağlarında üsleri bulunan gruba karşı gösterdiği çabalardan ötürü Irak'a övgüde bulundu ve Türkiye'yi "Irak hükümeti ile koordinasyon ve işbirliği içinde PKK'ya karşı meşru operasyonlarını gerçekleştirmeye" teşvik etti.

Washington Irak Müsteşar Yardımcısı David Copley bugün Türkiye'nin bölgedeki “meşru güvenlik endişelerinden” söz ederek ve Ankara, Bağdat ve Erbil'i birlikte çalışmaya çağırdığını yineledi.

Washington'un Suriye'nin kuzeyinde Kürt güçleriyle yapılan tartışmalı petrol anlaşması nedeniyle son görüşmelerde Suriye Demokratik Güçleri'nin PKK ile ilişkisini kesmesi için baskı yaptığı da anlaşılıyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, 19 Ağustos’ta Washington’da gerçekleşen ABD-Irak stratejik görüşmelerinin sonuçlarına ilişkin gazeteciler için düzenlenen özel basın brifinginde konuştu.

Brifinkte, ABD ile Irak arasındaki stratejik ilişkiler, IŞİD savaşı ve Irak’ta İran destekli radikal gruplarınb varlığı, Irak’ın egemenliğinin korunması, Irak’a dış müdahalelerin engellenmesi ve güvenliği ile Irak’ın ekonomik kalkınması gibi konular derğerlendirildi.

Brifinkte Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Kürt Bölgesi toprakları içerisinde devam eden operasyonları ve ayrıca PKK’nin Şengal’deki varlığı da gündeme geldi.

Bir gazetecinin, Türkiye’nin PKK'ye karşı Kürdistan Bölgesi’nde operasyon başlattığını, Irak Başbakanı Kazımi’nin bunu “Irak’ın egemenliğinin ihlali” şeklinde değerlendirdiğini hatırlatarak yetkililere, “ABD'nin Türkiye'yi bu saldırılardan caydırmak için neler yaptığından bahsedebilir misiniz?” şeklindeki sorusuna yanıt veren ABD’nin Irak İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı David Copley, ““Türkiye ve Irak’ın, PKK’nin Kuzey Irak’taki varlığıyla ilgili sorunları çözmek için yakın bir işbirliği içinde çalışmasını istiyoruz” şeklinde yanıt verdi.

Copley, Irak’ın egemenliğine saygı duymak önemlidir ve Türkiye’nin meşru güvenlik çıkarlarına sahip olduğunu kabul etmek de aynı derecede önemlidir Bu sorunları çözmenin en iyi yolunun her iki tarafın da birlikte çalışması olduğunu düşünüyoruz. Umarım bunu istikrar içinde ve her iki taraf için iyi olacak şekilde gerçekleştirmede bir rol oynayabiliriz” dedi.

Aynı soruya yanıt veren ABD Dışişeri Bakanlığı Ortadoğu’dan Sorumlu Birinci Bakan Yardımcısı Joey Hood da, Şengal konusunda Kürdistan Bölgesi hükümeti, Irak ve Türkiye’nin ABD ve diğer koalisyon ülkelerinden gelen istişare ve destekle birlikte çalışabileceklerini söyledi.

Hood, “Şengal gibi yerler, aralarında PKK’nin de bulunduğu düzensiz silahlı gruplardan arındırılabilir ve orada halkın yararına çalışacak, halk tarafından kabul edilecek bir sivil idare kurulabilir” ifadelerini kullandı.

 

 

 

Güncellenme Tarihi : 26.8.2020 22:07

İLGİLİ HABERLER