Gündem
  • 3.3.2021 16:14

Amerika'dan Milli TCG İstanbul Firkateyni'ne ambargo

ABD'den Türkiye'ye TCG İstanbul ambargosu

ABD'nin Mark 41 Dikey Atım Sistemi (VLS) tedariki ile ilgili olarak Türkiye'ye ambargo uyguladığı iddia edildi. Mk41 VLS’ler, TCG İstanbul (F-515) için tedarik edilecekti.

MİLGEM Projesi'nin beşinci, İSTİF Sınıfı Firkateyn Projesi'nin ise ilk gemisi olan TCG İstanbul (F-515) Firkateyni, 23.01.2021 tarihinde düzenlenen tören ile denize indirilmişti. Tören kapsamında bir konuşma gerçekleştiren Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, STM ana yükleniciliğinde üretilen TCG İstanbul Firkateyni'nde ABD üretimi Mk41 Dikey Atım Sistemi (VLS) yerine Milli Dikey Atım Sistemi'nin (MDAS) kullanılacağını açıklamıştı.

SavunmaSanayiST.com tarafından edinilen bilgiye göre; bu kararın alınmasında, ABD tarafından Mk41 Dikey Atım Sistemi tedariki için Türkiye'ye ambargo uygulanması etkili oldu. Geliştirme faaliyetleri hızlandırılan MDAS'ın, TCG İstanbul Firkateyni ile birlikte ilk kez kullanılma alınması bekleniyor.

SavunmaSanayiST.com tarafından elde edilen bilgiye göre; Türkiye'nin, MDAS sistemine hiçbir yabancı füzenin entegre edilmemesi ve hiçbir yerli füzenin de Mk41 gibi yabancı atım sistemlerine entegre edilmemesi gibi bir tutumu var. Dolayısıyla Türkiye, TCG İstanbul Fırkateyni'nin envantere alınacağı 2023 tarihine kadar MDAS'ta kullanılacak yerli füzeleri de üretmeyi amaçlıyor. Füze alanında hem ROKETSAN hem de TÜBİTAK-SAGE çalışmalar gerçekleştirmekte.

KAYNAK: SAVUNMASANAYİST

 

 

Güncellenme Tarihi : 3.3.2021 16:24

İLGİLİ HABERLER