Amerika'dan Türkiye'ye rezil S-400 teklifi

2 dk okuma
Amerika'dan Türkiye'ye rezil S-400 teklifi

Hızlı Özet

Amerikalı yetkililerden Türkiye'ye sunulan teklife ilişkin edindiğim izlenim şöyle:" diyen Hande Fırat, yapılan teklifi madde madde şu sözlerle sıraladı:






Biden yönetiminden şaşırtan istek! Türkiye ABD'nin yeni S-400 teklifini reddetti



ABD'nin, Rusya'dan alınan S-400 hava savunma sistemleri için Türkiye'ye yeni bir teklifte bulunduğu, ancak bunun Türkiye tarafından geri çevrildiği ortaya çıktı.



ABD'nin, Türkiye'den S-400'leri aktive etmediğine ve etmeyeceğine ilişkin yazılı bir taahhüt istediği, Ankara'nın ise bu teklifi reddettiği belirtildi.



Bu yazılı taahhüdün, Türkiye'ye yönelik yaptırımların son bulması için Kongre'ye sunulması planlanmış.



S-400'lerin aktive edilmediğinin denetiminin ise, Amerikan askeri uzmanları tarafından yapılması talep edilmiş. Bu denetim formülünün de taahhütte yer alması istenmiş.



Ancak Türkiye, "Bu egemenlik haklarımızın ihlali" diyerek teklifi reddetmiş.



Hürriyet gazetesi yazarı Hande Fırat, NATO Zirvesi öncesi Türkiye-ABD ilişkilerini ve Erdoğan-Biden arasında bu görüşmede ele alınacak konuları kaleme aldı.



Biden-Erdoğan görüşmesinin hazırlığı için Ankara'ya gelen ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman'ın yaptığı, "S-400'leri almak, NATO ittifakında sorun yaratıyor. Alternatif sunduk, tam olarak ne yapmaları gerektiğini biliyorlar. Umarım ortak bir yol bulabileceğiz. Bu teknik detay bir konu değil, siyasi bir şey değil. Türkiye durumun farkında, atması gereken adımları biliyor. Nasıl bu adımların atılacağını da görüştük, bu Türkiye’nin kararı olacak" açıklamayı köşesine taşıyan Fırat, Washington'ın sunduğu teklifin peşine düştüğünü söyledi.



TEKLİFTEKİ MADDELER KABUL EDİLEMEZ



"Amerikalı yetkililerden Türkiye'ye sunulan teklife ilişkin edindiğim izlenim şöyle:" diyen Hande Fırat, yapılan teklifi madde madde şu sözlerle sıraladı:



"Amerikan yönetimi Türkiye'den S-400'leri aktive etmediğine ve etmeyeceğine ilişkin yazılı bir taahhüt istiyor.



ABD yönetimi Türkiye'ye yönelik yaptırımların son bulması için bu yazılı taahhüdü Kongre'ye sunmayı planlıyor.



ABD yönetimine göre, S-400'ler konusunda Kongre'nin ikna edilmesi önemli ve gerekli.



S-400'lerin aktive edilmediğinin denetimi Amerikan askeri uzmanları tarafından yapılacak. Bu denetim formülü taahhütte de yer alsın istiyorlar."



TÜRKİYE BU TEKLİFİ REDDETİ



Amerikalı yetkililerin bu teklifi anlattığında "Kesin Türkiye bu teklifi reddetmiştir" dediğini söyleyen Fırat, yazısında konu ile alakalı bölümü şu cümlelerle sonlandırdı:



"Edindiğim bilgiye göre, aynen öyle olmuş. Türkiye her şeyden önce egemenlik haklarının ihlali olacağını da belirterek, teklifi kabul etmemiş."



KAYNAK: HÜRRİYET GAZETESİ / HANDE FIRAT



Bu haber 1611 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

At ve eşek eti tespit edildi! İşte dev ifşa listesi!
Gündem

At ve eşek eti tespit edildi! İşte dev ifşa listesi!

Tarım ve Orman Bakanlığı, 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu uyarınca halk sağlığını tehlikeye düşüren ve taklit-tağşiş yapıldığı kesinleşen gıdaların listesini kamuoyuna duyurdu. 30 Temmuz 2026 tarihli güncel listede, Türkiye'nin dört bir yanından tanınmış yerel işletmelerin ve ürünlerin karıştığı vahim ihlaller yer alıyor.

Habervitrini13982 Görüntüleme
İstanbul Boğazı çift yönlü trafiğe kapatıldı!
Gündem

İstanbul Boğazı çift yönlü trafiğe kapatıldı!

İstanbul Boğazı Kanlıca açıklarında makine arızası nedeniyle sürüklenen, 22 bin ton demir cevheri yüklü 154 metrelik yük gemisi, Kıyı Emniyeti ekiplerince Ahırkapı demir sahasına çekildi. Kurtarma operasyonu nedeniyle çift yönlü trafiğe kapatılan İstanbul Boğazı, çalışmaların tamamlanmasının ardından yeniden gemi geçişlerine açıldı.

Habervitrini13680 Görüntüleme
Erdoğan'a özel koreografi yaptılar: Detaylar dikkat çekti
Gündem

Erdoğan'a özel koreografi yaptılar: Detaylar dikkat çekti

Ali Sami Yen Spor Kompleksi RAMS Park'ta Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Yaz Okulları Finali programında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan için özel koreografi hazırlandı. Koreografide yer alan detaylar dikkat çekti.

Habervitrini12681 Görüntüleme
Erdoğan: Gençleri üç beş kendini bilmeze yedirmeyiz!
Gündem

Erdoğan: Gençleri üç beş kendini bilmeze yedirmeyiz!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TÜGVA Yaz Okulları Finali’nde gençlere seslendi. Türkiye’nin aydınlık yarınlarını “üç beş kendini bilmeze” yem etmeyeceklerini söyleyen Erdoğan, gençleri ülkenin en büyük güç kaynağı olduğunu dile getirdi.

Habervitrini14102 Görüntüleme