Gündem
  • 30.11.2017 08:20

Amerikalı gazeteciden şok eden Zarrab yorumu

FETÖ yandaşlarının belgeleriyle dava açan FETÖ'ye yakın savcılar Zarrab'ı uzun süredir hapishanede değil beş yıldızlı bir otelde misafir ediyordu.
Zarrab'ın tutulduğu söylenen hapishaneden tahliye olduğuna ilişkin bilgiler de zaten gerçeği yansıtıyordu. Kral dairesinde savcılara itiraflarda bulunan Zarrab, Türk hükümetine ve İran yönetimine ilişkin önceden planlanan itirafları yaptı.
Amerikan savcıları Otelde mahkum elbise giydirdikleri Zarrab'ın ellerine ve ayaklarına da kelepçe vurarak duruşmaya çıkardı. Böylece Zarrab'ın sanki gerçekten bir mahkum gibi göstermek istediler.

Zarrab, ilk cümlelerinde "Sorumluluğu kabul etmek ve cezaevinden çıkmak için en hızlı yol (ABD ile) işbirliği yapmaktı. Cezamın ne olacağı konusunda kimse bana söz vermedi" ifadesini kullandı.

ABD'li gazeteci Adam Klasfeld, Twitter adresinden duruşma ile ilgili ilginç bir yorumda bulundu. Klasfeld, şu ifadeleri kullandı: "Zarrab, jüri için şema çizerken rahatlamış ve otoriter gözüküyor. Eğer ABD'nin federal mahkemesinde, mahkûm kıyafet giyiyor olmasaydı, bir şirketin toplantısını yönetiyor gibi görülebilirdi"

Zarrab'ın ilk sözleri şunlar oldu:

İLK SÖZLERİ: AMERİKA İLE İŞ BİRLİĞİ SÖZÜ VERİYORUM

"Savcılığa karşı üç yükümlülüğüm var, gerçekleri söylemek, ABD hükümetiyle işbirliği yapmak ve bundan sonra asla suç işlememek. ​Mart 2016’da tutuklandığımda FBI’ya doğruları söylemedim. Neyle karşı karşıya olduğumu bilmiyordum. Uzun bir yolculuktan sonra şoka girmiştim. Doğru yanıtları veremedim. Çok korkmuştum.

"İŞ BİRLİĞİ HAPİSTEN ÇIKMANIN EN HIZLI YOLU"

ABD hükümeti bana hiçbir af sözü vermedi. Cezama hakim karar verecek. Savcılıkla iş birliği, sorumluluğumu kabul edip hapisten çıkmanın en hızlı yoluydu. Otelde falan kalmıyorum. Kesinlikle hareket özgürlüğüm yok. FBI gözetimindeyim. Hapisteyken bir gardiyana içki ve cep telefonu kullanımı için rüşvet verdiğim doğru.

"İADE EDİLMEYİNCE SUÇUMU İTİRAF ETTİM"

Türkiye’ye iade edilmem için avukatlar tuttum. Olmayınca suçumu itiraf etmeye karar verdim. İranlılar petrol ve doğalgaz satışından elde ettikleri paraları kullanamıyordu yaptırımlar yüzünden. Uluslararası ödemelerini yapamıyorlardı. Mehmet Hakan Atilla Halkbank’ta yaptırımlar konusundaki en bilgili adamdı.

Güncellenme Tarihi : 30.11.2017 11:40

İLGİLİ HABERLER