Dünya
  • 31.8.2021 10:01

Amerikalılar ve İngilizler gece yarısı kaçtı, Taliban kutlama yapıyor

Ülkeden kaçan Amerikalı ve İngilizler yüzlerce vatandaş ve binlerce Afgan müttefiki, çaresiz geride bıraktı .

Son ABD askerinin Afganistan'dan çekilmesinin ardından ülkede bir dönem sona erdi. 20 yıl sonra iktidarı ele geçiren Taliban'dan yapılan açıklamada 'Bu zafer hepimize ait' ifadesi yer aldı.

İngiltere ve Amerika, dün gece geç saatlerde son ABD birliklerinin Kabil havaalanından uçmasıyla Afganistan'daki askeri varlığını resmen sona erdirdi.  Resimde: Fateh Zwak biriminden Amerikan tarafından sağlanan silah, ekipman ve üniformaları kullanan Taliban savaşçıları Kabil Uluslararası Havalimanı'na girdi

20 yıllık askeri müdahalenin ardından son ABD birliklerinin ülkeyi terk etmesinden saatler sonra Taliban'dan açıklama geldi.

Son ABD uçuşunun Afganistan hava sahasından çıkmasının üzerinden sadece birkaç dakika sonra, Taliban savaşçılarının havaalanına girip ABD tarafından geride bırakılan çok sayıda askeri helikopter ve uçağı teftiş ettiklerine dair videolar ve fotoğraflar ortaya çıktı.

Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid, Kabil havaalanının pistinden yaptığı açıklamada, 'Afganistan'ı tebrik ederim... bu zafer hepimizin' dedi.

ABD'nin buradan çekilmesinin ardından havalimanına giren Mücahid, sözlerine şöyle devam etti;

'ABD ve dünya ile iyi ilişkilere sahip olmak istiyoruz. Hepsiyle iyi diplomatik ilişkiler kurulmasını memnuniyetle karşılıyoruz.'

Mücahid, 'ABD'nin hizmeti diğer işgalcilere ders oldu' dedi.

Kabil'in gece gökyüzünde havai fişekler, silah sesleri ve patlamalar patladı, Taliban ABD'ye karşı kazandığı zaferi kutladı ve gece yarısından hemen sonra asker ve diplomatları taşıyan son uçuşun şehrin havaalanından ayrılmasından sonra 'tam bağımsızlık' ilan etti.

TALİBAN'IN AFGANİSTAN'A HAKİM OLMA SÜRECİ

ABD ile Taliban arasında Şubat 2020'de varılan barış anlaşması çerçevesinde bu yıl uluslararası güçlerin Afganistan'dan geri çekilme süreci başladı.

Fetih Zwak biriminden Taliban savaşçıları, Amerikan tarafından sağlanan silah, teçhizat ve üniformaları kullanarak Kabil Uluslararası Havalimanı'na girdi ve geride bırakılan teçhizatı kontrol etti.  Kutlama silah sesleri tepeden uçarken görülüyor

Anlaşma, yabancı güçlere saldırılmamasını öngörürken Taliban'ın Afgan güvenlik güçlerine yönelik eylemlerine dair hüküm getirmedi.

Afgan hükümetiyle Doha'daki müzakereleri devam ettiren Taliban, eş zamanlı şekilde, hazirandan bu yana şiddetli saldırılarla Afganistan'da birçok ilçeye, son bir ayda da vilayet merkezlerine hızla hakim oldu.Başkent Kabil'i kuşatan Taliban, 15 Ağustos'ta Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin ülkeyi terk etmesinin ardından kenti çatışmasız şekilde kontrolüne aldı.

Güncellenme Tarihi : 31.8.2021 10:15

İLGİLİ HABERLER