Gündem
  • 9.7.2020 13:08

Amerikan Dışişleri Bakanı Sisi'yi fena haşladı

Habervitrini son dakika haberi...Müslümanlara karşı celalli Amerika ve İsrail'e karşı mahçup rolü oynayan Mısır'ın darbeci Başkanı Sisi, Amerikan Dışişleri Bakanı Pompaeo tarafından azarlandı ve tehdit edildi.
Bu yılın başlarında Mısır'da tutulduğu cezaevinde fenalaşan Mısır asıllı ABD vatandaşı Mustafa Kasım, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetmişti.

Trump Sisi ile bir araya geldi

Sosyal medya platformlarında yapılan paylaşımlarda, Kasım'ın "açlık grevi yaptığı" ve bu nedenle hayatını kaybettiği yönünde iddialar yer aldı.

ABD'nin baskıları sonucu 2017'de Mısır'da tutulduğu cezaevinden serbest bırakılan Mısır asıllı Amerikalı kadın aktivist Aye Hicazi de ABD'den Arapça yayın yapan El-Hurra televizyonuna yaptığı açıklamada, "Kasım'ın bir süre önce başlattığı açlık grevi nedeniyle hayatını kaybettiğini" söyledi.

ABD Başkanı Trump Sisi ile telefonda 'Kudüs'ü konuştu

Mısır İçişleri Bakanlığı ise yazılı bir açıklama yaparak, sosyal medyadaki "açlık grevi" iddialarını yalanlandı.
Bu olaydan sonra Mısır'da Amerikan vatandaşı olan başka isimlerde ardı ardına tutuklandı ve çok kötü şartlardaki cezavinde işkenceye maruz bırakıldı.
Sayının artması üzerine Amerika Sisi'ye adeta bir iltimatom vererek, Amerikan vatandaşlarına uyguladığı baskıya son vermeye çağırdı.
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo,Sisi'den Kahire'deki Amerikan vatandaşlarını taciz etmeyi durdurmaya çağırdı.  
24 yaşındaki Mohamed Amasha Kahire'deki Tahrir Meydanı'nda tutuklanmasından yaklaşık 16 ay sonra serbest bırakıldı.
Pompeo fırçalığı Sisi 16 ay hapishanede tuttuğu Amasha'yı apar topar cezaevinden çıkarttı.

Trump Sisi'den 'en favori diktatörüm' diye bahsetmiş - Güncel Haberler

Sisi'ye sert Uyarı 
Pompeo basın toplantısında şunları söyledi: "Mısır'a Amasha'nın serbest bırakılması ve ABD'ye geri gönderilmesi için teşekkür ediyoruz, ama aynı zamanda Mısırlı yetkilileri Amerikan vatandaşlarının ve hala orada bulunan ailelerinin haksız tacizini durdurmaya çağırıyoruz. Bu tacizler durmalı"

Bu ifadeler, Başkan Donald Trump yönetiminin Cumhurbaşkanı Abdel Fattah al-Sisi ile yakın ilişkiler kurduğu ve İslami aktivistlere karşı mücadelesini ve İsrail ile barış anlaşmasına verdiği desteğini övdüğü Pompeo'dan geliyor.
Geçen hafta Sisi'ye açık bir mektup yazan Pompeo; Mısır'a askeri yardım da dahil olmak üzere iki ülke arasındaki işbirliğinin ABD vatandaşlarını, Mısırlı aktivistleri ve gazetecileri taciz etmeyi bırakmadıkça tehlikede olacağını bildirmişti.

Senatör ABD'nin Kahire'ye askeri yardımı konusunda daha sert bir tutum için baskı yapmaya devam edeceğini doğruladı.

Mısırlı yetkililerin, Kanada Başbakanı Justin Trudeau'nun Mısır Cumhurbaşkanı Abdel Fattah Al-Sisi ile yaptığı telefon görüşmesinden yaklaşık bir hafta sonra serbest bırakılmasını talep eden birkaç gün önce Kanadalı Kanada vatandaşı Yasser Al-Baz'ın serbest bırakılması dikkat çekicidir.

Mısır makamlarıyla uluslararası ve insan hakları iletişimi, özellikle Corona'nın yayılmasıyla birlikte, zor sağlık koşullarında on binlerce siyasi tutukluyu serbest bırakmayı gerektiriyor.

 Ve 2013'ten bu yana yaklaşık 80 bin tutuklu, eski Mısır Cumhurbaşkanı Mohamed Morsi başkanlığındaki cezaevlerinde ağır şartlar altında hayatını kaybetti.
Sisi bu insanlık dışı uygulamasıyla uluslararası bir dava ile de karşı karşıya

ÜLKE BAŞKANI SİSİ'NİN AMERİKAN DIŞİŞLERİ BAKANI KARŞISINDA OTURUŞUNA VE KORKAKLIĞINA DİKKAT

HABERVİTRİNİ ÖZEL

Güncellenme Tarihi : 9.7.2020 13:29

İLGİLİ HABERLER