Gündem
  • 16.10.2019 22:06

Amerikan Temsilciler Meclisi'nden şok eden Suriye kararı

ABD Temsilciler Meclisi, Trump'ın Suriye'nin kuzeyinden asker çekme kararına karşı çıkan tasarıyı onayladı.. ABD Temsilciler Meclisi'nin, Trump'ın Suriye'nin kuzeyinden asker çekme kararına karşı çıkan tasarıyı onayladığı bildirildi.

Temsilciler Meclisi, Trump yönetiminin ABD güçlerini Suriye'den çekme yönündeki hareketine karşı çıkan bir kararı onayladı . Oylama 354-60 oyla kabul edildi.
Türkiye'nin operasyonun durması yönünde çağrı yapan tasarı, 'Suriyeli Kürtlerin desteklenmesi gerektiğini' ön görüyor.

ABD Hazine Bakanlığı'ndan 15 Ekim'de yapılan açıklamada, Türkiye'den iki bakanlık ve üç bakanın yaptırım listesine alındığını duyurmuştu.

Açıklamada, Milli Savunma Bakanlığı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı olmak üzere iki bakanlığın yaptırım listesine alındığı belirtilmiş, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya yaptırım uygulandığı kaydedilmişti.

Kararda, "ABD askeri personelinin Kuzeydoğu Suriye'nin bazı bölgelerinden ani bir şekilde geri çekilmesinin, Suriye, İran ve Rusya da dahil olmak üzere ABD hükümetinin düşmanları için yararına olduğu" belirtiliyor.

Kongre’nin, “ABD’nin Kuzeydoğu Suriye’deki Suriye Kürt kuvvetlerine karşı Türk askeri operasyonlarını önleme çabalarını durdurma kararına karşı çıktığı” söyleniyor.

Tedbir hem Mecliste hem de Senato’da iki taraflı destek veriyor. Meclis'te, Dışişleri Genel Başkanı Eliot Engel ve komitenin üst düzey Cumhuriyetçi, Teksas Temsilcisi Michael McCaul sponsor oldu.

McCaul, katılı bir konuşmasında, "İdarenin ABD güçlerimizi uzun vadeli askeri operasyonlara dahil etme konusundaki meşru kaygılarını anlıyorum." Dedi. “Ben de denizaşırı ihtilaflarımızı ortadan kaldırmak ve birliklerimizi eve getirmek istiyorum” dedi, ancak “Yerinde kalan bir güce ihtiyacımız var. Bu kararın sonuçları çoktan gözümüzün önünde açıldı” dedi.

Asker çekme kararı olarak Başkan Donald Trump'ın dış politikasının azarlama gelir iki partili tepkilere yol açmıştı Meclis Demokrat görevden alma soruşturma: Demokratlar ve Cumhuriyetçiler başka konusunda ikiye bölünmüş durumdalar..

McConnell ve diğer iki partili liderler, Çarşamba günü Beyaz Saray'da, Suriye’yi, Çarşamba günü Türkiye’ye gidecek olan Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun diplomatik bir görevi öncesinde görüşmek üzere Beyaz Saray’da görüşmeye hazırlanıyorlar.

Kongre liderleri ayrıca, Türklere yaptırım uygulayacakları da dahil olmak üzere, rekabet halindeki yasal tedbirleri tarıyorlar.

Meclis kararı, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı “Kuzeydoğu Suriye’deki tek taraflı askeri eylemi derhal durdurmaya” davet ediyor. Ayrıca ABD’yi “Suriye’de sürmekte olan şiddetten etkilenenler veya yerinden edilenler de dahil olmak üzere insani destek yoluyla Suriye Kürt topluluklarını desteklemeye devam etmeye” çağrıda bulunuyor.

Beyaz Saray'a "IŞİD'in kalıcı yenilgisi için açık ve özel bir plan sunma" ve ABD için "Türk ordusunun kısıtlama ile hareket etmesini ve Suriye ile ilgili mevcut anlaşmalara saygı göstermesini sağlamak" için çaba göstermesini istiyor.

Trump Çarşamba günü Beyaz Saray'da İtalya Cumhurbaşkanı ile düzenlediği ortak bir basın toplantısında "Türklere yeşil ışık vermedim" dedi .

Güncellenme Tarihi : 16.10.2019 22:53

İLGİLİ HABERLER