Ekonomi
  • 4.10.2008 02:25

AMPUL SEFERBERLİĞİ BAŞLADI!..

Enerji verimliliği çalışmalarıyla yılda 2 Keban Barajı’na denk gelen bir tasarruf sağlamayı hedefleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, verimlilik çalışmaları kapsamında, belirleyeceği 10 ilde tüketicilere toplam 2 milyon adet tasarruflu ampul dağıtacak.
Tüketicilere söz konusu lambalar verimsiz ampullerini değiştirmeleri şartıyla bedava verilecek. Bu arada konuyla ilgili yayınlanan Başbakanlık Genelgesi'nde enerji verimliliği sağlamak için tüm kamu kurum ve kuruluşları, belediyeler ve meslek odalarının mevcut akkor flamanlı lambaları tasarruflu ampullerle değiştirilmesi belirtildi. Aydınlatmanın tasarruflu ampullerle sağlanması halinde ise yüzde 80 oranında tasarruf sağlanabileceğini belirten Enerji Bakanlığı, İstanbul'da Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği üyeleriyle bir toplantı yaptı. Toplantıda alınan karara göre, her alışveriş merkezi bundan sonra enerji verimliliği konusunda kendi kampanyasını yürütecek, ne tür kampanya yürüteceği konusunda da Enerji Bakanlığı'nı bilgilendirecek.
UCUZU DAHA PAHALIYA GELİYOR
Enerji Bakanlığı yetkilileri kullanımda 75 vattlık akkor flamanlı lamba yerine, 15 vattlık bir kompakt floresan lamba kullanarak, aynı aydınlatma dü yüzde 80 daha az enerji tüketileceğini söyledi.
TASARRUF İÇİN PRATİK ÖNERİLER
Elektrik İşleri Etüd İdaresi aydınlatmada enerji tasarrufu sağlamak için şu pratik önerileri sıralıyor:
Bir akkor lamba, kompakt floresan lambayla değiştirildiğinde, yüzde 80 kadar aydınlatma maliyeti azalır.
Dış kapı ışıldakları halojen lambalarla değiştirilebilir.
Tozlanan armatür ışığın yüzde 50'sini yayar, yüzde 50'sini yutar.
Duvarlar ve tavanlar açık renkli boya ile boyanmalı, dekorasyon eşyaları mümkün olduğunca açık renk seçilmelidir.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:46

İLGİLİ HABERLER