Gündem
  • 29.7.2008 10:16

ANAYASA MAHKEMESİ'NDE 'BÖCEK' ARAMASI

Anayasa Mahkemesi, AK Parti davasında karar oturumlarına başladı. Müzakere öncesinde heyetin toplandığı salonda patlayıcı ve benzeri madde ile dinlemeye karşı böcek araması yapıldı. Mahkeme, Başkan ve üç üyesinin heyetten çekilmesini içeren istemi reddetti. Olası sonuçları, Türkiye'deki siyaseti yeniden şekillendirecek ve kısa vadede de erken genel seçimden Genelkurmay Başkanı atanmasına kadar birçok somut gelişmeyi etkileyebilecek AK Parti davası dün saat 10.00'da başladı.

BÖCEK ARANDI
Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın 14 Mart'ta açtığı davanın karar oturumları öncesinde, Yüksek Mahkeme'nin 1'nci katındaki müzakere salonunda patlayıcı ve benzeri madde araması yapıldı. Mahkeme'de koruma amaçlı olarak sürekli bulunan polis memurları ile Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı ekipler heyetin dışardan dinlenmesi ihtimaline karşı salon içinde böcek araması da yaptı. Mahkeme çevresinde de önceki günden bu yana olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Çevre dışındaki kişilerin Mahkeme çevresinde otomobille duraksaması engellendi. Dün sabah da bina çevresinde genel bir güvenlik taraması yapıldı.

GİRİŞİ KILIÇ YAPTI
Mahkemedeki tarihi görüşmeler, Başkan Haşim Kılıç'ın "Yargıtay Başsavcılığı'nın, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin laiklik ilkesine aykırı eylemlerin odağı haline geldiği iddiasıyla temelli kapatılması istemiyle açmış olduğu davayı esastan karara bağlamak üzere toplanmış bulunuyoruz" sözleriyle başladı. Reddi hâkim talebinin oybirliğiyle reddedilmesinden sonra söz yeniden Osman Can'a geçti. Can, "AK Parti kapatılmasın" dediği raporunu özetleyerek okumaya başladı. Raporun okunması işlemine öğleden sonra da devam edildi. Anayasa mahkemesi Heyeti dünkü oturumda, Yargıtay başsavcılığının hazırladığı iddianamenin en zayıf noktasına dokundu. Müzakerede AK Parti'nin savunmalarında "Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının kaynağından yalanlandığı halde, iddianameye konulmuş açıklamalar var" iddiası ele alındı. Mahkeme'nin dünkü oturumunda, aralarında AK parti Genel Başkan Y a r d ı m c ı s ı Egemen Bağış'ın yalanlanmasına rağmen iddianameye giren "türbanını çıkar, donunu çıkar demekle aynı anlama gelir" yolundaki sözlerinin delil olarak değerlendirilip değerlendirmeyeceği tartışıldı.

12 SAAT SÜRDÜ
Mahkeme müzakerelerine bugün saat 09,30' da devam edecek. Yüce Mahkeme ilk gününde tarihin en uzun mesaisini gerçekleştirdi. İlk gün çalışması 12 saat sürdü. Gece 22.00'ye kadar çalışan üyeler akşam yemeğini de müzakere salonunda yedi. Kararın, düşük olasılık olmakla birlikte, en yakın 1 Ağustos günü çıkabileceği konuşuluyor. Mahkeme'nin önünde, "kapatma", "kapatmama" ve "hazine yardımından kesme" olmak üzere üç olasılık bulunuyor. Kapatma kararı verilebilmesi için 11 üyeden 7'sinin "kapatılsın" demesi gerekiyor. 6 üye "kapatılsın", 5 üye "kapatılmasın" dese bile anayasaya göre kapatma kararı verilemiyor. Ancak "hazine yardımının kesilmesi" kararı verilmesi için 6 üyenin "kesilsin" yönünde oy kullanması yetiyor. Partinin kapatılması halinde kimlere siyasi yasak getirileceğini belirlemek için de 6 üyenin oyu yeterli oluyor. Bu süreçte 7 üye şartı aranmıyor.

KARARA BAĞLI
Mahkeme, davayı 5 günde sonuçlandırabilirse, kritik bir tarihe rastlayacak. Çünkü 1 Ağustos Cuma günü TSK'nın komuta kademesinin belirleneceği Yüksek Askeri Şura toplantıları başlayacak. Yasa gereği YAŞ, Başbakan başkanlığında toplanıyor. Alınan kararlar, 4 Ağustos'ta Cumhurbaşkanı'nın onayına sunuluyor. Genelkurmay Başkanı'nın kararnamesi ise YAŞ'tan bağımsız ama aynı dönemde hazırlanıyor ve Başbakanın imzasını gerektiriyor. Kapatma kararı çıkar ve Erdoğan'a yasak gelirse hükümet düşeceği için bu sürecin nasıl işleyeceği, Başbakanlığa kimin vekalet edeceği konusunda tartışmalar sürüyor. Anayasa Mahkemesi, dava sırasında, yaklaşık 160 delili tek tek inceleyecek. Ancak en önemli delil, üniversitelerde türbanı serbest hale getirmesi için yapılan ve Yüksek Mahkeme'ce "laikliğe aykırı" denilerek iptal edilen Anayasa değişikliği. Anayasa Mahkemesi, Raportör Osman Can'ın savunduğu gibi Anayasa'nın 10 ve 42'nci maddelerinde yapılan değişikliği "İptal edildiğinde göre laiklik karşıtı eylem olmaktan çıkmıştır" tezini veya bir anlama gelen görüşü benimserse AK Parti önemli ölçüde rahatlayacak.

EN HIZLI DAVA

Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın 4.5 ay önce açtığı AK Parti davası, Anayasa Mahkemesi'nin en kısa sürede karara bağlayacağı dava olma özelliğini de taşıyacak. Refah Partisi davası 7 ay 25 günde, Fazilet Partisi davası da 2 yıl 45 günde karara bağlanmıştı.

(Sabah)

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 07:30

İLGİLİ HABERLER