Gündem
  • 24.7.2009 02:52

ANAYASA MAHKEMESİ'NDEN MAYIN KARARI...

Anayasa Mahkemesi, Mayınlı Arazi Yasası’nın iptali talebini kısmen reddetti. Mahkeme yasada mayınların temizlendikten sonra organik tarıma açılması hükmü onaylanırken, toprakların 49 yıllığına kiralanması reddedildi...

Anayasa Mahkemesi, Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesine ilişkin yasada CHP'nin yasanın iptali başvurusunu kısmen reddetti. Mahkeme, kararda özetle "mayın temizlensin ama yap-işlet-devret olmasın"dedi.

Savunma Bakanlığı temizletecek

CHP'nin yaptığı yasanın iptali başvurusunu değerlendiren Anayasa Mahkemesi, mayınlı arazilerin temizlenmesinin ardından elde edilecek arazilerin tarımsal amaçlı kullanılmasının yürürlüğünün durdurulması istemini reddetti. Yüksek Mahkeme ayrıca, mayın temizle işinin Milli Savunma Bakanlığı tarafından yaptırılmasına ilişkin hükmün yürürlüğünün durdurulması istemini de yerinde görmedi.

“Yap-işlet-devret”e durdurma

Mayın temizlemenin Milli Savunma tarafından yaptırılamaması durumunda devreye sokulacak olan yap -işlet-devret modeline ilişkin Mahkeme'nin kararı ise yürütmeyi durdurma yönünde oldu. Yüksek Mahkeme, ''taşınmazların temizleme karşılığı tarımsal faaliyetlerde kullandırılmasına'' ilişkin hükmün de yürürlüğünü durdurma kararı verdi.

Maliye’den arazi açıklaması

Maliye Bakanlığı ise, Mahkemenin kanunu henüz esastan görüşmediğini, kanunun iptal edilmediğini bildirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, dava sürecinin devam ettiğine işaret edilerek, ''Anayasa Mahkemesi’nin kararı göz önünde bulundurularak, kanunun uygulanmasını sağlamak üzere gerekli işlemler devam ettirilecektir'' denildi.

iŞTE YÜRÜRLÜĞÜ DURDURULAN HÜKÜMLER

Anayasa Mahkemesi, kanunun 2. maddesinin 3 numaralı fıkrasının 1, 2, 4. ve 6. tümcelerinin yürürlüklerinin durdurulmasına karar verdi.

1. ve 2. fıkralar hükümleri çerçevesinde; mayın temizleme işinin yaptırılamaması halinde, 8.9.1983 tarihli ve 2886 sayılı Devlet ihale Kanunu ile 4734 sayılı kanun hükümlerine tabi olmaksızın Hazine'ye ait ya da Maliye Bakanlığı'nca idare edilen mayından temizlenecek alanlar ile müstakil kullanımı mümkün olmayan ve bu taşınmazlarla bütünlük teşkil eden Hazine’ye ait diğer taşınmazların, tarımsal faaliyetlerde kullandırılması karşılığında, kullanım süresinden en fazla indirimi teklif edene ihale edilmek suretiyle yaptırılır.

Ayrıca, söz konusu alanda bulunan ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarına ait olan taşınmazlar da aynı yöntemle Maliye Bakanlığı tarafından ihale edilir. Bu fıkranın uygulanması halinde, ihale komisyonlarının oluşumu ve çalışmasına ilişkin esas ve usuller Maliye Bakanlığı tarafından belirlenir.

Muayene ve kabul komisyonlarının görevleri ile çalışma esas ve usulleri aynı komisyonca belirlenir.

Kanunun 3. maddesinin 1 numaralı fıkrasında yer alan, ''...taşınmazların temizleme karşılığı tarımsal faaliyetlerde kullandırılması süresi ise...'' ibaresinin de yürürlüğünü durdurdu. Bu fıkranın tamamı, "Maliye Bakanlığı’nca yapılacak kullanım karşılığı temizleme ihalesinde mayın temizleme süresi taşınmazların yükleniciye tesliminden itibaren 5 yılı, taşınmazların temizleme karşılığı tarımsal faaliyetlerde kullandırılması süresi ise kabul işlemlerinin yapılmasından itibaren 44 yılı geçemeyeceğini" öngörüyor.

BEKiR BOZDAĞ: KARAR SiYASi

Anayasa Mahkemesi'nin kararı, AK Parti'den sert tepki gördü. AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, Anayasa Mahkemesi'nin "yürütmeyi durdurma" kararı verirken, hangi Anayasa maddesinin ihlal edildiği ya da hangi kamu yararının zedeleneceğine ilişkin görüş bildirdiğini bilemedikleri söyledi. Bu kararı zorunlu kılacak bir durumun olmadığını belirten Bozdağ, "Karar, hukuki değil, siyasi bir karardır. Yasa tümüyle iptal edilmediği için, yürütmesi durdurulan hükmü uygulamaya gerek kalmadan bu yasayı uygulayacağız" dedi.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:08

İLGİLİ HABERLER