Gündem
  • 13.9.2013 02:34

Anayasa Uzlaşma Komisyonu toplandı

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in başkanlığında toplandı.
Toplantı öncesinde komisyon üyeleri, CHP'li üyeler Atilla Kart ile Süheyl Batum'un dün gerçekleştirilen toplantıda tartışmalarına ilişkin soruları yanıtladı.

CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, görüş ayrılıklarının olmasının bazen daha iyi sonuç vereceğini ifade ederek, sakin ve soğukkanlı olmak gerektiğini söyledi.

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, CHP'nin fikir ayrılıklarından kurtulup net bir tavır ortaya koyması gerektiğini belirterek,"Müzakere edilen bir maddeye geri dönülmesi doğru değil" diye konuştu.

AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya, "Toplanacağız, oturacağız, müzakere edeceğiz ve sanıyorum çalışmalara devam edeceğiz. Ancak komisyonumuzun ahlaki süresi sona ermiş tabii süresinin sonuna gelmek üzereyiz. Bakalım, görelim, konuşalım, ortak irade çıkar" ifadesini kullandı.

İyimaya, ahlaki sürenin ne olduğu sorusuna "2012 aralık ayını sonu" karşılığını verdi.

BDP Batman Milletvekili Bengi Yıldız da CHP'liler tarafından masa başında böyle bir tartışma yapılmasının doğru olmadığını ifade ederek, tartışmanın kendi aralarında ve sert üsluplarla çalışmayı tıkayacak şekilde yapıldığını kaydetti. Yıldız, CHP'nin sonradan bir maddeyi görüşme isteğinin normal olduğunu, bunu bütün partilerin yaptığını belirterek, "Sorun; kendi aralarında tartışmadan, anlaşmadan buraya gelip tartışmaları" dedi.
AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, olayı anlatarak, "Süheyl bey geliyor, pazartesi günü madde ne oldu, ona bakıyor. Kendisi katılmamış toplantıya. Perşembe, Cuma toplantılarına katılmış. 'O zaman böyle değildi, değişti' diye itiraz ediyor. Gayet tabii bir şey bu. Çünkü biz müzakere yürütüyoruz. Ortak bir metin çıkartmaya çalışıyoruz. O gün itibariyle böyle bir metin çıkmış. 'İtiraz ediyoruz, kabul edemeyiz' gibi konuşuyor. Bunun üzerine Atilla beyin itirazı oldu" diye konuştu.

Dün yapılan toplantıda çalışamadıklarını ifade eden Şentop, vaktin gittikçe daraldığını, amaçlarının bir metin ortaya çıkarmak olduğunu yineledi.

Şentop, "Her parti kendi görüşünü hazırlasın, tek bir görüş getirsin. Her partinin üyesiyle ayrı ayrı konuşmak mecburiyetinde değiliz. İnşallah bugün hallederiz" ifadesini kullandı.

"CHP'NİN GÖRÜŞLERİNİ YANSITTIĞIMI DÜŞÜNÜYORUM"

CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum, aynı sorular üzerine, "Böyle bir tartışma yok. Ortada AKP ile BDP'nin bir anayasa yapma becerilerinin olmadığı gerçeği var" dedi.

Bir kişinin kendisine "bir şu özgürlüğü getirmiştik, Süheyl Batum buna karşı çıktı" diyemeyeceğini belirten Batum, milletvekili dokunulmazlıkları konusunda ilke olarak, "herkesin yargılanabileceğini ancak belirli suçların dışında tutuklanamayacağı" kararına vardıklarını belirtti.

Batum, "Belirli yüz kızartıcı suçlarda ya da suçüstü durumunda tutuklamak için izne gerek olmayacaktı. Bir baktım pazartesi günü AKP'nin isteği doğrultusunda, görüştüğümüzün tamamen tersine, milletvekilinin tutuklanıp tutuklanmamasına Meclis'in karar vermesi benimsenmiş. Milletvekili hangi suçu işlerlerse işlesin, bu, çoğunluğun iradesine bırakılabilir mi? Aynı suçu iktidar partisi milletvekili işleyecek tutuklanmaya imkan yok, muhalefet partisi milletvekili işleyecek tutuklanmasına imkan var. Bunu kabul etme imkanı olur mu? Dolayısıyla kavga yoktur" dedi.

"Attila Kart ile Rıza Türmen bunu neden kabul etmişler?" sorusuna "Onlara soracaksınız" yanıtını veren Batum, "AKP 'tam yapıyorduk Süheyl Batum karşı çıktı diyecek. Bu net bir oyun. Kavgamız yok. Parti olarak da yok, CHP ile benim de bir kavgam yok. Ben CHP'nin görüşlerini yansıttığımı düşünüyorum" diye konuştu.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 12:05

İLGİLİ HABERLER