Asayiş
  • 29.9.2010 12:37

ANKARA 825 KAMERAYLA İZLENİYOR

ANKARA - Emniyet teşkilatının telefon dinlemeleriyle ilgili çalışmalarını mahkeme kararı çerçevesinde yürüttüğünü belirten Çatalkaya, ''Hakim kararı ile delil topluyoruz. Bunun dışına çıkıldığında suç işlenmiş oluyor. Hukuki delil sayılmıyor'' dedi.
Emniyet Müdürü Zeki Çatalkaya, aralarında Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Hilmi Bengi'nin de bulunduğu televizyonların ve gazetelerin Ankara temsilcileri ve polis muhabirleriyle kahvaltılı tanışma toplantısı düzenledi. Atamasının 22 Temmuz 2010 tarihinde atamasının yapıldığını belirten Çatalkaya, ''Bu görevle büyük bir sorumluluk aldığımın bilincindeyim'' dedi.
Ankara'ya 25 ilçe emniyet müdürlüğü, 35 şube müdürü ve 16 bin 439 personel ile hizmet verdiklerini belirten Çatalkaya, geçen yıl jandarmadan geçen bölgelerle birlikte Başkent nüfusunun yüzde 97'sinin polis bölgesi olduğunu söyledi.
Polis sayısının nüfusa oranla az olduğuna dikkati çeken Çatalkaya, 665 okulda 155 resmi ekibin 29'da trafik ekibinin görev yaptığını, ayrıca 142 okulda 132 okul polisinin bulunduğunu kaydetti.
Başkent'in, çağdaş birçok ülkenin başkentine göre güvenlikli bir şehir olduğunu anlatan Çatalkaya, ancak bu durumu daha da iyileştirmek için çalışma yürüttüklerini bildirdi. Olayların çözümünde delillerin değerlendirilmesi ve teknik imkanların kullanılması yöntemini benimsediklerini belirten Emniyet Müdürü Çatalkaya, polisin çalışmaları sırasında medyanın yapıcı eleştirilerinden de faydalanacaklarını söyledi.

-MOBESE-

Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Çatalkaya, MOBESE olarak bilinin kent güvenlik sistemiyle ilgili bir soru üzerine, sistemin 825 kamerayla birlikte çalışmaya başladığını bildirdi.
Sistemin devreye giren birinci bileşeninin şehir güvenliği ile ilgili olduğunu, bu sistemle ilgili görüntülerin değerlendirildiğini ifade eden Çatalkaya, ''Sistemin ikinci bileşeni trafikle ilgilidir. Şehir giriş ve çıkışlarında yeralan kameralarla aranan ya da çalınan araçları kontrol ediyoruz. Hız ve kırmızı ışık kontrollerini sağlayan bölümler var bulunla ilgili yazılımlar sürüyor'' dedi.
Şehir güvenlik sisteminin bir başka bileşeninin de araç takip sistemi olduğunu kaydeden Çatalkaya, sistem dışında ayrıca 15 kamera donanımlı mobil araçların bulunduğunu söyledi.
Bir gazetecinin ''Polis sayısının azlığı zaafiyet doğruyor mu?'' şeklindeki sorusuna Çatalkaya, ''Herhangi bir zaafiyet doğurmaz. Çalışmalarımızı artırır'' karşılığını verdi. Çatalkaya, AB standartlarına göre 250 vatandaşa bir polis düştüğünü, Ankara'da bu rakamın 300'ün üzerinde olduğunu kaydetti.
Okul servis araçları ve sürücülerinin denetlenmesi için trafik ekiplerinin yoğun çalışma yaptığını belirten Çatalkaya, bir gazetecinin bir televizyon kanalında ''psikopat bir polis amirinin'' çalışmalarını anlatan diziyle ilgili sorusunu, ''Bunlar adı üzerinde film. Bizim çalışmalarımız bunlardan farklı. Yasalar çerçevesinde insan haklarını ön plana çıkararak olayları aydınlatmaya çalışıyoruz'' diye yanıtladı.

-HER TÜRLÜ GÜVENLİK TEDBİRİNİ ALIYORUZ-

Bazı emniyet müdürlerinin tutuklanmalarını hatırlatarak, ''suç işleyen polislerle nasıl mücadele ediyorsunuz? şeklindeki bir soruyu Çatalkaya, ''Biz hukuku uygulayan bir teşkilatız. Suç işleyen kim olursa olsun, en yakınımız dahi olsa hukuk neyi emrediyorsa biz onun gereğini yaparız. Suç işleyen kişilerin içimizden çıkması bizi üzer. Ama üzülmemize rağmen görevimizi gereği neyse onu yerine getiririz'' diye cevapladı.
Tutuklanan Emniyet Müdürü Hanefi Avcı ile ilgili bir başka soru üzerine ise Çatalkaya, konunun adli ve idari olarak soruşturmasının sürdüğünü vurgulayarak, '' Soruşturması süren bir konuda benim bir şey söylemem doğru olmaz diye düşünüyorum'' dedi.
''Siz terör konusunda uzman bir kişisiniz. Terör açısında Ankara'da bir risk görüyor musunuz?'' şeklindeki soruyu Emniyet Müdürü Çatalkaya, ''Başkentimiz bu tür konulara her zaman açık olan bir kentimiz. O nedenle her türlü güvenlik tedbirini, terörle mücadele ilgili tedbirlerimizi alıyoruz, almaya da devam edeceğiz. Çünkü, burada yapılacak eylem örgütler açısından büyük bir propaganda vesilesi olacak. Bu nedenle yoğun tedbirlerimiz devam ediyor'' diye yanıtladı.
Tutuklanan bazı emniyet müdürlerinin, emniyet teşkilatına olan güveni azaltıp azaltmadığına yönelik bir başka soruyu ise Çatalkaya, ''Suç işleyen kim olursa olsun, emniyet teşkilatı kendi içerisindeki kişilerle ilgili de hiç bir kurumsal korumaya tabi olmadan görevini yaptığı için güveni artıracaktır diye düşünüyorum'' şeklinde cevapladı.
Kamuoyunda, bazı davalarla ilgili ''hukuksuz dinlemelerin yapıldığına'' dair yoğun iddiaların yer aldığının hatırlatılarak bu konuda düşüncesinin sorulması üzerine de Çatalkaya şunları kaydetti:
''Emniyet teşkilatının yaptığı teknik çalışmalar tamamıyla hukuk çerçevesinde yürütülmektedir. Yapacağınız dinlemeler ve teknik çalışmalar tamamen hakim kararıyla alınmaktadır. Bunun dışına çıkıldığı takdirde mutlaka suç işleniyor. Bu da zaten hukuki delil olarak sayılmaz. Emniyet teşkilatında bu tür konuda sıkıntı söz konusu değil. Tamamen hukuk içerisinde delil elde etmek için teknik çalışmalar devam ediyor.''

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 03:13

İLGİLİ HABERLER