Ekonomi
  • 17.5.2013 01:10

Ankara'ya ihale şoku!..

Kamu İhale Kurumu, Başkentray ihalesinin iptaline karar verdi.Kamu İhale Kurumu (KİK), TCDD Genel Müdürlüğü tarafından geçen yıl gerçekleştirilen Başkentray Projesi ihalesinin iptaline karar verdi.

Alınan bilgiye göre, KİK, Makyol-Cengiz Ortak Girişim Grubu'nun itirazıyla ilgili "karar verilmesine yer olmadığına", Comsa Sa-Açılım-Seza Ortak Girişim Grubu'nun başvurusuyla ilgili de "ihalenin iptaline" karar verdi.

Kamu İhale Kurumu'nun gerekçeli kararının ulaşmasının ardından TCDD Yönetim Kurulu ihaleye ilişkin nasıl bir yol izleneceğini belirleyecek.

İHALE SÜRECİ

Sincan-Ankara-Kayaş tren hatlarının yeniden inşasını içeren Başkentray Proje ihalesi, geçen yıl 25 Nisan'da yapılmış, yerli ve yabancı toplam 17 firma ve iş ortaklığı teklif sunmuştu. İhalede en düşük teklifi, 186 milyon 235 bin 935 avro ile Gülermak-Kolin Ortak Girişim Grubu vermişti.

İLK İTİRAZ PORR BAU GMBH'DEN

İhale sonrasında Avusturya şirketi Porr Bau GmbH'nin başvurusu üzerine mahkeme yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Bunun üzerine KİK de Gülermak-Kolin Ortak Girişim Grubu'nun değerlendirme dışı kalmasını kararlaştırmıştı.

Başkentray ihale komisyonu da KİK'in kararına uyarak, Gülermak-Kolin Ortak Girişim Grubu'nu değerlendirme dışı bırakmıştı. TCDD Yönetim Kurulu, ihalenin Avusturya firması Porr Bau GmbH'ye verilmesi kararını onaylamıştı.

Bunun ardından KİK'e 3 başvuru daha yapılmış ve KİK, Gülermak-Kolin Ortak Girişim Grubu'nun itirazını reddetmişti.

YILDA 110 MİLYON YOLCU TAŞINACAK

Ankara şehir içi yolcu taşımacılığına büyük katkı sağlayacak 36 kilometrelik Başkentray Projesi, birçok yeniliği bünyesinde barındırıyor.

Yılda 110 milyon yolcu taşınması planlanan Başkentray Projesi ile Ankara-İstanbul, Ankara-Konya ve Ankara-Sivas hızlı tren projelerinin Ankara şehir içi entegrasyonu sağlanacak.

Ankara-Sincan arasında mevcut koridorda 19 dakika olan yüksek hızlı tren seyahat süresi 8 dakika kısalarak 11 dakikaya inecek, böylece Ankara-Eskişehir arasındaki seyahat süresi de 1 saat 5 dakikaya düşecek. (AA)
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:16

İLGİLİ HABERLER